Sağlıklı toplum için egzersiz yapılmalı
Özel Selçuklu Hastanesi Doktorları 9 Eylül’de başlayan Halk Sağlığı Haftası münasebetiyle Konyalı vatandaşlara sağlık alanında en çok hataya düşülen noktalarla ilgili uyarılarda bulundu. Diyetisyen Tuba Nergiz, vatandaşların sağlık alanında en çok hataya düştüğü diyet ve beslenme disiplini paradoksuyla ilgili bilgiler verirken, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Nadir Hansu ise teknolojik gelişmelere bağlı olarak artan pasif hayat tarzının tehlikelerinden bahsetti. Dahiliye uzmanı Dr. Sait Önal ise sağlıklı gıda tüketiminin öneminden ve bu konuda uyulması gereken kuralları anlattı.
Diyetisyen Tuba Nergiz, Tüm dünya toplumlarında olduğu gibi Türk toplumunda da hızla yayılan obezite hastalığının beslenme disiplinimizin (diyet) zayıflığından kaynaklandığını belirtti. Toplumda gelir seviyesinin yükselmesiyle diyet yapan insanların sayısında da artış meydana geldiğini belirten Tuba Nergiz, “Bu oran gün geçtikçe artmaktadır. Ancak bu durum bilinçsiz diyet yapan insan sayısının artışını da beraberinde getirmiştir. Yapılan en büyük hata diyet denilince akla gelen tek şeyin zayıflamak olması. Diyet kişinin yaşına, cinsiyetine, sosyal hayatına, herhangi bir sağlık problemine, vücut bileşimine (vücuttaki yağ, sıvı, kas vb. oranlar) göre değişken olduğu için kişiye özeldir. Tek besine dayalı, çok düşük kalorili diyetler kesinlikle sağlıklı beslenmeden uzak diyetler olup; bir başkası için hazırlanmış veya internette hazır olarak bulduğunuz kalorili diyetleri uygulamak sakıncalıdır” dedi.
Halkın sağlığını bozan en önemli tehditlerden birisinin de bozuk, hormonlu ve temiz olmayan gıdalar olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal ise, “Bozuk gıda maddeleri zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ve gıda zehirlenmesi olarak ifade edilen zehirlenme olaylarının başlıca nedeni olabilir. Bozuk gıdaların tüketilmesiyle oluşabilen başlıca hastalık belirtileri kusma, karın ağrısı, ateş, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, çift görme, yutkunma zorluğu, ağız kuruması, dilin şişmesi, bağırsak krampları, terleme, titreme, kanlı-sulu dışkı, karaciğer ve böbrek hastalıklarıdır. Ayrıca, genleriyle oynanmış gıda maddeleri de toplum içerisinde uzun dönemde birçok rahatsızlığın kaynağı olmaktadır” diye konuştu.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nadir Hansu da modernleşmenin insan hayatına kazandırdığı kolaylıkların yanı sıra oldukça rutin ve hareketsiz bir günlük yaşamı beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu durumun halk sağlığı için büyük tehdit oluşturduğunu ve birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Dr. Hansu, “Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar bize neredeyse yürümeyi unutturdu. Merdiven kullanmıyoruz, asansörü tercih ediyoruz, markete bile arabayla gidiyoruz, birçok yerde yürüyen merdivenler kullanıyoruz. Teknolojiden yararlanmak illa ki gerekli fakat biz bunu çok abartıyoruz. Bu hantal hayatımızı egzersizlerle desteklemek durumundayız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.