Sağlıklı nesiller için sigarayı bırakın

Sağlıklı nesiller için sigarayı bırakın

9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısı ile Özel Abdullah Aymaz İlköğretim Okulunda gerçekleştirilen programda öğrencilere sigaranın zararları anlatıldı.

Sağlıklı bir nesil elde etmek için kurularak çalışmalarına başlayan Bir Hayalim Var Derneği, Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu ile birlikte 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısı ile öğrencileri bilinçlendirmeye yönelik bir program düzenledi. Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen programa İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Konya İl Müftü Yardımcısı Hazma Küçük, Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin öğrencilerin okulun ilk gününde düzenlenen bu etkinlikle iki sevinci birden yaşadığını belirtti. Sigara ile mücadele adına yapılan bu etkinliklerin geleceğin teminatı olan çocuklar için önemli olduğunu dile getiren Halil Şahin, “Gençlerimizi eğitim kurumlarında sigaranın zararlarından korumaya yönelik çalışmalara sigara ile ilgili düzenlenen yasadan daha önce başlattık. Okullarımızda tertip ettiğimiz düzenleme ile sigara içmeyen okulları tespit ederek onları ödüllendirdik. Merve Eğitim Kurumları da düzenlediğimiz bu kampanyada ilk sıralarda yer alarak sigara konusundaki hassasiyetini gösterdi. Sigara ile mücadele eden eğitim kurumlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum” diye konuştu. Halil Şahin konuşmasında, öğrencilerden sigara ile mücadele edecekleri konusunda söz aldı.
Konya İl Müftü Yardımcısı Hamza Küçük de sigaranın toplumsal sorun oluşturduğunu bildirerek, dinin sigara ve benzeri alışkanlıklara bakış açısını değerlendirdi. Tüm ilahi dinlerde aklın ve canın korunması kuralı olduğunu kaydeden Hamza Küçük, sigara içen herkesin bir yönüyle canına ve aklına zarar verdiğini belirtti.
SİGARA İNSANLIĞI TEHDİT EDİYOR
Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin, sigaranın günümüzde tüm dünya insanlığını tehdit eden bir unsur olduğuna dikkat çekti. Medeni ülkelerde sigara tüketimini en aza indirmek için çalışma başlatıldığını ve ülkemizde de sigara kullanımını en aza indirmeye yönelik olarak yasal düzenlemeler yapıldığını bildiren Sabri Pişkin, “Toplumların kalkınması ve sağlıklı nesillerin oluşması için sigara ile mücadeleye önem verilmelidir. Sigara, aile yapısını zedeleyen bir zehirdir. İnsan vücuduna hiçbir faydası olmadığı gibi zararı saymakla bitmeyen sigarayı bırakmalı ve içenleri de bırakmaları konusunda uyarmalıyız” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin her yıl bütçesinden sigaraya 20 milyar dolar ayırdığını vurgulayan Pişkin, “Herkes kendisine bir kişi seçer ve onun sigarayı bırakmasını sağlarsa bu rakam daha aşağılara çekilir. Yüzde 10 başarı elde edilse bile, 2 milyar dolar yapar. Bu da bize çeşitli yatırımlar olarak geri döner” dedi. Sigaraya başlamanın 12 ile 21 yaşları arasında daha çok gerçekleştiğini aktaran Sabri Pişkin, bu yaş aralığındaki gençlerin sigaraya başlamaması halinde bir daha başlamayacaklarını sözlerine ekledi.
SİGARA İÇTEN İÇE İŞLEYEN BİR CANAVARDIR
Bir Hayalim Var Derneği Başkanı Kadir Dikici de, sigaranın zararlarını anlattı. Sigarayı içten içe işleyen ve bir anda etkisini gösteren bir canavar olarak yorumlayan Kadir Dikici, akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigara içmek olduğunu vurguladı. Sağlıklı nesiller elde etmek için sigarasız bir topluma ihtiyaç olduğunu dile getiren Dikici, öğrencilerden sigarayı içmemelerini ve içenleri de uyarmalarını istedi. Programda ayrıca, sigara içenlerin yaşadığı sağlık problemlerini bildiren sinevizyon gösterisi de yapıldı.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.