Sağlık için giyeceklere dikkat edilmeli

Sağlık için giyeceklere dikkat edilmeli

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal soğuklardan korunmak için ısıtan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ancak bu giysilerin kişiyi terletmeyecek kalınlıkta olması gerektiğini ifade etti.

Dr. Önal “Çok kalın giysiler vücudu havasız bırakacağından yünlü, pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Kıyafetler her şekilde temiz tutulmalı dışarıda kullanılan diğer giysilerden ayrı bir yer de tutulmalı, kullanılan atkılar sık temizlenmelidir” dedi.
Temizliğe dikkat edilmediği takdirde atkıların nefes alıp verme sırasında mikropların insan vücuduna girmesini ve enfeksiyonların ortaya çıkmasını kolaylaşacağını anlatan Dr. Sait Önal kış aylarında salgın hastalıklardan korunmak için gerekli diğer önlemleri şöyle sıraladı, “Sigara içilen ortamlardan uzak durun ve kesinlikle sigara içmeyin. Eller etrafla sürekli temas eden uzuvlarımızdandır ve eller yoluyla mikroplar çok kolay yayılabilir. Bu yüzden elleri temiz tutmak mikropların uzaklaştırılmasında oldukça önemlidir.  Hapşırma ve öksürme sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır ve günlük hayatta sık sık özellikle kışın ağız ve burun temizliği yapılmalıdır. Hasta olan kişilerden uzak durun. Yakın temasa girmemeye çalışın. Özellikle bebek ve çocuklar için bu daha da önemlidir. Metabolizmaları yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklar hasta olan kişilerden uzak tutulmalı, hastanın bulunduğu odada bulundurulmamalıdır. Bardak, tabak, kaşık, havlu gibi araçlar hastalıkların kolay yayılmasına neden olacağından bu süreçte ayrı kullanılmasına daha çok dikkat edilmeli. Tek kullanımlık mendiller, havlular kullanılmalı, bu mendiller kullanıldıktan sonra atılmalı. Çocukların oyuncakları sürekli temiz olmalı. Dışarıda her ne kadar kirli bir hava da olsa evlerin havalandırılması önemlidir. Dışarıdaki havanın soğuk veya kirli olduğu düşüncesiyle havalandırma ve nemlendirme işlemi ihmal edilmemelidir.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.