Sağlık çalışanlarının sorunları çözülmeli

Sağlık çalışanlarının sorunları çözülmeli

Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Hamza Olgun, sağlık çalışanları için döner sermaye sisteminin sorunlar ve haksızlık sistemine dönüştüğünü belirterek, aynı kadroya sahip aynı işi yapanlar arasında d

Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Hamza Olgun, sağlık çalışanları için döner sermaye sisteminin sorunlar ve haksızlık sistemine dönüştüğünü belirterek, aynı kadroya sahip aynı işi yapanlar arasında dahi adaletsizliğe neden olan sistemde çalışanların aldığı paylar arasında uçurumlar oluştuğunu söyledi.

Konya Numune Hastanesi önünde sendika üyesi sağlık çalışanları ile birlikte basın açıklaması yapan Hamza Olgun, yaşanan adaletsizliğin emekliliğe de yansıdığını, sağlık çalışanlarına emekliliğin zindan haline getirildiğini iddia etti. Döner sermayenin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanlarının emekli olduklarında gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını kaybettiğini belirten Hamza Olgun, "Sağlık çalışanları geçinememe korkusuyla ya emekli olamamakta, ya da emeklilikte de çalışmak zorunda kalmaktadır. Bizler bu talebimizi dile getirirken ne yazık ki döner sermaye yönetmeliği değiştirilerek sağlık çalışanlarının aldığı pay düşürülmüştür. Denetimler sonucunda hastanelere puanlar verilmiş ve hastanelerin önemli bir kısmı düşük puan almıştır. Düşük puan alan hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermayeleri düşürülmüştür" dedi. Hastanedeki fiziki ve teknik alt yapı yetersizliğinden, binaların eski olmasına kadar birçok hususun kalite standartlarını belirlediğini, bu gibi durumlarda çalışanın hiçbir alakasının olmadığının ise gayet açık olduğunu dile getiren Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Hamza Olgun, "Yaşanan aksaklık ve eksikliklerin faturasının sağlık çalışanlarına kesilmesi adil bir yaklaşım değildir. Sağlık çalışanlarının döner sermayede uğradığı bir diğer adaletsizlik de vergi alınmasıdır. Kamu çalışanları arasında en çok vergi ödemeye maruz bırakılan sağlık çalışanlarının uğradığı bu haksızlık da acilen giderilmelidir. Döner sermayeler, çalışanların alın terinin karşılığıdır. Bir cezalandırma veya ödüllendirme aracı olarak görülemezler. Sağlık Bakanlığı döner sermayeleri elinde oyuncak yapmaktan, maşa olarak kullanmaktan vazgeçmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak birçok hastanede çalışanların döner sermaye gelirlerini düşüren bu haksız uygulamaya son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Yapılan son kanuni düzenlemelerle de sağlık çalışanlarının mağdur edildiğini dile getiren Hamza Olgun, "Çalışanların görüşü alınmadan hazırlanan Teşkilat Yassı ve bu yasaya bağlı çıkarılan genelgelerde çalışanların haklarını geriye götüren bazı kısıtlamalar mevcuttur. Kısacası sağlık çalışanları artık bu sorunlar yumağından kurtulmak istemektedir. Sağlıkta daha iyi hizmet sunumu için de bahsettiğimiz sorunların çözülmesi elzemdir" dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.