Sağlık Bakanı: Aile Hekimleri, Uyuşturucuyla Mücadelede Görev Alacak

Sağlık Bakanı: Aile Hekimleri, Uyuşturucuyla Mücadelede Görev Alacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 7 bakanlık olarak hazırladıkları Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı’nın tamamlandığını belirterek Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar,...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 7 bakanlık olarak hazırladıkları Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı’nın tamamlandığını belirterek Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık Bakanlığı olarak Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı’nı hazırladıklarını anlatan Müezzinoğlu, "Her boyutuyla A’dan Z’ye değerlendirmesini yaptık. Başbakanımızın onayını aldıktan sonra uygulamalara başlayacağız. Aile hekimleri, okul aile birlikleri, Yeşilay Cemiyeti gibi sivil toplum örgütleri bölgede dinamikler muhtarlar ve imamlar görev alacak." dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, özel bir televizyonda konuk olduğu programda, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakanlık olarak Türkiye genelinde nüfusu 2 bin olan belediyelerde dahil olmak üzere musluktan akan suyun tamamını kontrol ettiklerini belirten Müezzinoğlu, "24 saat katip ediyoruz. Buna havuz ve sahillerde dahil. Vatandaşın kullanımına giden her türlü suyu kontrol eden ve takip eden bir sistemimiz var. Ankara’da 1091 merkezde su numunesi aldığımız noktalar var. belirli periyodlarla alıyoruz ve günlük olarak bunların tahlilini yapıyoruz. Temmuz Ağustos aylarında Ankara’da yaklaşık 500 numune alıp incelendi. Şuana kadar tüm tetkiklerde Ankara’nın içme ve kullanım suyunda vatandaşımızın sağlığıyla ilgili en ufak sıkıntı verecek bir konu söz konusu değil." diye konuştu.

"DAMACANA SUYU TÜKETİYORUM"

Ankara’nın Kızıl Irmak’tan kullandığı su miktarının arttığı ve bu sudaki sülfat oranının yüksek olduğu için renk ve kokuya sebep olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Koku ve renkte bir sorun var. Ama Ankaralı vatandaşlarımız rahat olsunlar sağlık açısından herhangi bir sorun söz konusu değil.” şeklinde konuştu. Çeşme suyu tüketip tüketmediğinin sorulması üzerine Müezzinoğlu, "Ne yazık ki tüketmiyorum damacana suyu tüketiyorum." cevabını verdi.

Ülke olarak uyuşturucu ile ciddi mücadele yapıldığını belirten Müezzinoğlu, "Son dönemlerde tabana yayılan yeni tür ve türevlerle ilgili sıkıntılı sürecimiz başladı. Yaklaşık 2-2,5 ay önce Meclis'te Sağlık Komisyonu Başkanımız ve İçişleri Bakanımızla ne yapabiliriz diye değerlendirme yaptıktan sonra ilgili bakanlıklar toplanalım dedik. 14 Temmuz’da Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde 6 bakan ve son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının eklenmesiyle 7 bakanlık olarak müsteşar yardımcılarımıza görev verdik. Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar Başkanlığında bu 2 ay müsteşar yardımcıları, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve yerel yönetimlerde tecrübesi olan bir belediye başkanımızı bu çalışma içine katarak bir uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı taslağının son şeklini verdik." şeklinde konuştu.

"7 BAKANLIĞIN HAZIRLADIĞI ACİL EYLEM PLANI PAZARTESİ BAKANLAR KURULU'NA SUNULACAK"

Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte hazırladığı uyuşturucuyla mücadele acil eylem planını Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını ifade eden Müezzinoğlu, "Pazartesi günü sunum yapacağız ve ardından acil eylem planımızda önerdiğimiz yeni tedbirler, bakış açıları ve dinamikleri kamuoyuna sunacağız. Anneler babalar vatandaşlar ve sağ duyulu 77 milyon ülke insanı şunu bilmeli ki asla hiçbir bireyimizi, gencimizi, çocuğumuzu ve insanımızı bu uyuşturucu tacirlerin eline teslim etmeyeceğiz. Her boyutuyla A’dan Z’ye değerlendirmesini yaptık. Başbakanımızın onayını aldıktan sonra uygulamalara başlayacağız." açıklamasında bulundu.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda ilk etapta koruyucu ve önleyici tedbirler olmak üzere 2 konunun temel olduğunu hatırlatana Müezzinoğlu şunları söyledi: "Koruyucu ve önleyici de çok güçlü olabilirsek ondan sonra tedavi edici, rehabilite edici yükümüzü hafifletiriz. Koruyucu ve önleyicileri yeterince yapamazsak oradaki dinamikleri güçlü kuramazsak tedaviyi ideal yaptık, koruyucu ve önleyici yeterli derecede dinamik olmazsa bu sayımız katlayarak devam eder bizde şu kadar uyuşturucu kullanan gencimizi ve insanımızı tedavi ettik diye rakamları büyümesiyle övünürüz ki bunu istemiyoruz. Türkiye şuna uyuşturucu kullanımında Avrupa’nın ve gelişmiş dünyanın en avantajlı ülkesi. Bunu korumayı hedefliyoruz. En düşük seviyede olan bir ülkeyiz."

Aile hekimlerinin de uyuşturucuyla mücadelede görev alacağını belirten Müezzinoğlu, "Aile hekimleri, okul aile birlikleri, Yeşilay Cemiyeti gibi sivil toplum örgütleri bölgede dinamikler muhtarlar ve imamlar görev alacak. Önümüzdeki süreçte aile sağlığı merkezlerimizi devlet ve kamu fiziki mekanlarına yakışır projeler üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde hem ailelere bu anlamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu mekanlarda aile hekiminden destek alacakları gerek sosyal danışman veya uzmanın olduğu gerekse hemşire ve sağlık çalışanından destek alacağımız bu fiziki mekanlarda onlara da yer yapacağız ve biz ailenin yalnız sağlık hizmetlerini sunan değil yer yer sosyal desteğini de veren fiziki mekanlarla aile hekimliği yapısını bütünleştirmeyi hedefliyoruz." açıklamasında bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.