Sağlığı tehdit ediyor

Sağlığı tehdit ediyor
Gençlerin nargileye ilgisi son yıllarda büyük ölçüde arttı. Sigarayı bıraktırma kampanyaları başarılı oldu. Son yıllarda sigara kullanımı azalırken, nargile kullanımı da artıyor. Özellikle gençler arasında hızla yayılan nargile, sağlığı ciddi şekilde tehd

Sigaraya gelen yasaktan sonra nargile kullanımı özellikle gençler arasında moda haline geldi. Bir saatlik nargile keyfi, en az 50 tane sigara içmeye bedel. Nargile, diğer tütün ürünleri gibi bağımlılık yapıyor. Bir saat boyunca nargile içen bir kişi, sigara içene göre 100 ile 200 kat daha fazla dumanı akciğerlerine çekiyor. Nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı da sigara dumanındakilere göre oldukça yüksek. Bir saat boyunca nargile içen bir kişi, sigara içene göre içine daha çok duman çekiyor. Nargile sağlı tehdit ediyor. Uzmanlar, nargile konusunda uyarıyor. Sigara bırakanların nargileyi bir alternatif olarak gördüğünü dile getiren Özel Selçuklu Hastanesi'nden Dr. Hasan Tahir Canbaz, “Sigara veya nargile şeklinde içilen tütün dumanı içerisinde nikotin, katran, ağır metaller ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Bu gazlar sağlığımız için büyük tehditler ve riskler oluşturmakta, toplumumuzun geleceğini tehdit etmektedir. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4 bin kimyasal bileşik bulunur. Bu kimyasal bileşiklerin birçoğu da toksiktir yani zehirlidir ve bugün için bu kimyasal bileşiklerden 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir. Tütün dumanında bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve egzos gazı olarak da bilinen karbon monoksit gazıdır. Özellikle karbon monoksit gazı kanın oksijen taşıma gücünü azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Nikotin yüksek dozda alındığında öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını artırır. Sigara veya nargile şeklinde tütün içimi karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalanmasına yol açar” dedi.

KANSER RİSKİ ARTIYOR

Sigara bağımlılarının diğer insanlara oranla birçok hastalığa daha rahat yakalandığını sözlerine ekleyen Canbaz, “Tütün içicilerinin yaklaşık yüzde 25’i sigara nedeniyle yaşamlarının erken bir döneminde ölmektedirler. Tütün kullanımı bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır bir koku yaymanıza sebep olur. Sigara içtiğiniz için cildiniz bozulur, ciltte karalık ve kişiyi yaşlı gösterecek belirtiler görülür. Dişlerinizin kirli ve pis görünümlü olmasıyla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir. Ağız ve yutakta tat almada eksiklik başlar ve kanser riski artar. Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar görmesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır. Kalbinizin ve damarlarınızın görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi, damar tıkanıklığı, tansiyon yüksekliği gibi sorunlar başlar. Beyinde felç, ileri yaşta bunama görülür. Sigara her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlükler meydana gelir. Burunda koku alma duyusu azalır. Akciğerlerde kanser, bronşit, amfizem gibi rahatsızlıklara sebep olur. Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kanser oluşumu fazlalaşır. Pankreas kanseri riski artar. Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur” şeklinde konuştu.

NARGİLE DAHA TEHLİKELİ

Nargile kullanım yaşının düştüğüne dikkat çeken Canbaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kullanım yaşı ortaokul seviyelerine kadar düşen sigara bağımlılığının yanı sıra son yıllarda nargile kafelerin artmasıyla daha da popülerleşen nargile kullanımı da en az sigara kadar tehdit oluşturmaktadır. Nargile ile çekilen tütün dumanı içerisinde sigarada bulunan tüm zehirleyici ve bağımlılık maddeler bulunmakla birlikte, dumanla birlikte ciğerlerimize ulaşan su buharı bu zehirleyici gazların akciğerlerimize daha güçlü nüfuz etmesine sebebiyet verir. Hoş aroma kokuları ve güzel ortamlar eşliğinde çeşitli oyunlarla birlikte vakit geçirmek için içilen nargile özellikle gençlerimizin ciğerlerini mahvetmektedir. Nargile içerken kişiler her çekimde 3-4 sigara çekimine eş değerde dumanı ciğerlerine alırlar. Nargilenin içerisindeki su buharı sigara dumanını yumuşattığı için içişi daha kolaylaştırır ve zehir soluma oranını da artırır. Bunun yanı sıra sanıldığı gibi nargiledeki su buharının tütün içerisindeki gazları temizleyici hiçbir özelliği yoktur. Ayrıca nargile marpuçlarından ve şişelerinden bulaşıcı hastalığa yakalanma riski artmaktadır. Sigara tiryakisi olmayan ama arada bir nargile içerek tehlikelerden uzak kaldıklarını düşünenler hata yapmaktadır. Nargilenin tek kullanımlık seansında dahi içe çekilen tütün dumanı da kanserli hücreler üretmeye ve akciğerlerimize zarar vermeye yetecek zehirli gazlar mevcuttur. Hatta nargiledeki ağır metal oranı sigaradakinden kat kat daha fazladır.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.