Saç Ekimi Sonrası Yüzde Şişlik Oluşumuna Dikkat!

Saç Ekimi Sonrası Yüzde Şişlik Oluşumuna Dikkat!

Saç Ekimi Sonrası Yüzde Şişlik Oluşumuna Dikkat!

Saç ekimi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sayesinde ilerleyen ve gelişen teknikler saç ekimi sonuçlarının oldukça başarılı olmasına ve yönteme olan ilginin artmasına neden oldu. Saç dökülmesi ve kelleşme sorunu ile karşı karşıya kalanların sıklıkla başvurduğu saç ekimi, kolay uygulaması, hızlı iyileşmesi ve kalıcılığı sebebiyle oldukça tercih edilir hal almıştır. Saç ekimi operasyonunu acısız, ağrısız ve rahat bir şekilde geçiren hastalar, operasyon sonrası süreçte bazı basit noktalara dikkat etmeyi ihmal ettiği takdir de önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Saç ekimi sonrası yüzde şişlik oluşumu en sık karşılaşılan problemlerdendir ve temel sebeplerinden biri, saç ekimi operasyonu sonrası doktor tarafından tavsiye edilen yaklaşık 3 günlük istirahat sürecine doğru şekilde uyulmamasıdır. Oysa saç ekimi operasyonu ardında yüzde oluşan ödem ve şişlikler önlenebilir veyahut ciddi oranda azaltılabilir problemlerdir.

Saç ekimi sonrası yüzde şişlik oluşumu, genellikle endişe edilecek bir durum değildir ancak yüzde oluşan bu şişlikler, ödem ve nadiren ortaya çıkan hafif morluklar hastanın dinlenme sürecinde konforunun bozan, onu tedirgin ve rahatsız hissettiren bir durumdur ve hastaların iyileşme sürecini rahat bir şekilde geçirmelerini engeller.

sac-ekimi-sonrasi-yuzde-sislik.jpg

Saç Ekimi Sonrası Yüzde Şişlik Oluşumunun Nedenleri

 

Öncelikle hemen belirtelim, saç ekimi sonrası yüzde hafif bir şişlik oluşumu normal sayılabilecek bir durumdur ve operasyonun ardından 3. günden sonra bir miktar şişlik, yüze inebilmektedir. Bunun temel nedeni kanal açma ve saç kökü yerleştirme işleminin daha kolay bir şekilde yapılabilmesi için derinin alt tabakasına enjekte edilen salin sıvısı ve anestezik ilaçlardır. Salin, halk arasında serum olarak bilinen vücut ile uyumlu, steril, fizyolojik tuzlu sudur. Saç ekimi operasyonu esnasında enjekte edilen bu sıvı, epidermis alanın gerilmesini sağlar. Uygulama yapılacak olan alan kabartılır ve böylece saç ekiminin en önemli aşamalarından biri olan kanal açma ve saç köklerinin tek tek içine yerleştirilmesi işleminin çok daha kolay yapılabilir. Ağrısız bir şekilde operasyonun tamamlanmasını sağlamak üzere enjekte edilen anestezik ilaçlar da şişlik ve ödem oluşumu nedenleri arasındadır. Saç ekimi sonrası şişlik belirli bir ölçü de normalse de bazı hastalarda saç ekimi sonrası yüzde şişlik beklenenden fazla ve rahatsız edici olmaktadır.

Operasyonun ardından yeterince istirahat etmemek kafanın tepesindeki bu sıvının ödem halinde alına ve yüze inmesine sebep olur. Gözlerde kısılma ve şişlik meydana gelebilir. Hafif ağrı ve zonklamada artış görülebilir. Sık sık öne doğru eğilmek, saç ekimi sonrası yüzde şişlik oluşumunu arttıran bir diğer nedendir. Saç ekimi operasyonu sonrasında vücudu zorlayacak pozisyonlarda bulunulmamalıdır.

Ayrıca sigara ve alkol kullanımı ve kötü beslenme var olan ödemi arttırarak vücuttan atılmasını engeller.

Saç ekimi sonrası yüzde şişlik oluşumu ve ödem miktarı hastanın metabolik yapısına göre de değişiklik göstermektedir. Bazı kişilerde hiç şişlik görülmezken bazı kişiler daha ilk günlerden itibaren hassas cilt yapılarında bu şişliğin hızla yüzlerine doğru indiğinin farkına varırlar ancak yine de saç ekimi sonrası yüzde şişlik oluşumunu engelleyebilecek birtakım işe yarar önlemler mevcuttur.

Saç Ekimi Sonrası Yüzde Şişlik Oluşumu Nasıl Önlenir?

 

Saç ekimi operasyonu sonrasında yüzde şişlik oluşumunun önüne geçebilmek için operasyon sonrası hastaya düşen önemli sorumluluklar vardır. Unutmayın, ödemin yüzünüze inmesini engellemek büyük ölçüde sizin elinizdedir.

  • Doktorunuzun beslenme ve istirahat ile ilgili öneri ve tavsiyelerine uyun.
  • Operasyon sonrasında size verilen alın bantlarından takmayı ihmal etmeyin, böylece şişliğin aşağı inmesini engellemiş olursunuz. Alın bandınız yoksa tülbent gibi bir kumaşı hafif sıkarak alnınıza bağlayabilirsiniz. Bu işlem sırasında alın bölgesindeki saç köklerine dokunmamasına çok özen gösterin.
  • 3-4 günlük istirahat süresini, amacına uygun şekilde değerlendirin. Yorgun ya da kötü hissetmeseniz bile dinlenme halinde kalmaya özen gösterin.
  • Gereğinden fazla ya da az uyumayın.
  • Operasyonu sonrası istirahat pozisyonunuzun gereğinden fazla dik ya da yatay olmamasına özen gösterin. Yüksek yastıklarla 45 derecelik bir açıda uyumak veya dinlenmek ödemin ense bölgesinden atılmasına yardımcı olacaktır.
  • Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak, bol bol su içmek ödemin sökülmesini sağlayarak şişliğin oluşmasını engeller.
  • Saç ekimi sonrası cinsel aktivite şişliğin yüze ve gözlere doğru kaymasına sebep olabilmektedir. Bu anlamda doktorunuzun tavsiyesine uyun

Saç ekimi süreci hakkında bilinmesi gereken 12 maddeyi öğrenmek için hakkındaki bu yazıya mutlaka göz atmalısınız.  

Saç Ekimi Sonrası Yüzde Oluşan Ödem Nasıl Yok edilir?

Saç ekimi sonrası ödem oluşumu belirli bir miktara kadar normal kabul ediliyorsa da saç ekimi tavsiyelerine uymayarak gerekli istirahati sağlamayan kişilerde operasyondan 3-4 gün sonra alından başlayarak göz kapaklarına doğru inen ödem ve şişlikler oluşmaya başlar. Bu aşamadan sonra ödemin hemen geçmesini sağlamak daha zordur. O yüzden operasyonun hemen ardından şişlik için gerekli olan önlemleri alarak hareket etmek daha doğru olacaktır.

Yine de saç ekimi sonrası yüzde oluşan şişliğin daha hızlı inmesini sağlamak için alınabilecek bazı önlemler vardır.

  • Alın ve gözlere soğuk pres uygulamak şişliğin inmesine destek olur. Ekim yapılan alana kesinlikle uygulama yapmayın. Alın çevresi, gözler ve şakaklar şişliğin inmesini sağlayacaktır.
  • Tuz tüketimi vücutta suyu tuttuğu için tuz tüketimini sıfırlayın. Birkaç gün hiç tuz tüketmemeyi denemek saç ekimi sonrası yüzde oluşan şişliğin daha hızlı inmesine destek olur.
  • Bitki çaylarından ve taze sıkılmış sebze/meyve sularından faydalanabilirsiniz.

Şişliğin oluşmasını engelleyebilmek adına, operasyon sonrasında hastaya düşen görevler oldukça fazladır. Operasyon sonrası doktorunuzun tavsiyelerine uyarak bu sürecin çok daha rahat bir şekilde atlatılmasını sağlayabilirsiniz. Saç ekimi sonrası yüzde şişlik oluşumu doğru önlemler alınarak hafifletilmesi mümkün bir problemdir ancak aniden oluşan, şüpheli şişliklerde doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.