Rota virüsü korkutuyor

Rota virüsü korkutuyor

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle çocuklarda salgın hastalıklar artmaya başladı.

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle çocuklarda salgın hastalıklar artmaya başladı. Son günlerde çok sayıda çocuk ishal, yüksek ateş ve karın ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuruyor. Rota salgını özellikle anneleri tedirgin ediyor

Havaların soğumasıyla birlikte salgın hastalıklar da arttı. Salgın hastalıklar arasında bulunan rota virüsü annelerin kabusu oldu. Rota virüsü salgını devam ediyor. Virüs özellikle çocuklar arasında yaygınlaştı. Sağlık merkezlerine yüksek ateş ve ishal şikayetiyle gelen çocukların sayısı hayli fazla.

Rota virüsü, tüm dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir virüs. Rota virüsü özellikle çocukluk çağındaki ishalin ortaya çıkmasındaki en büyük etken olarak biliniyor. Rota virüsü ishalleri en çok kış aylarında görülüyor. Her yaşta gurubunda görülebilmekle birlikte, daha çok 4-24 ay arası çocukları etkiliyor. Rota virüsü enfeksiyonuna özellikle iyi beslenemeyen çocuklarda rastlanıyor. Rota virüsü ince bağırsağa yerleşerek, rahatsızlıklara sebep oluyor. Çok şiddetli ishal ve kusmayla ortaya çıkan rota virüsü enfeksiyonları, vücutta sıvı kaybına sebep oluyor. İleri derece sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine hatta ölümlere bile sebep olabiliyor. Doktorlar rota salgını noktasında uyarılarda bulunuyor.

HASTALIK ÖLÜME BİLE NEDEN OLUYOR

Salgınla ilgili bilgi veren Aile Hekimi Nuray Cücük, "Rota virüsü ishal şeklinde kendini gösteriyor. Bu hastalığa şiddetli ishal de diyoruz. Bu hastalık daha çok çocuklarda görülüyor. Ciddi bir hastalık. İlerlediği zaman ölüme bile neden oluyor. Şiddetli ishal olduğunda serum takviyesi yapıyoruz. Şu an hastalara rota aşısı yapıyoruz. Böyle aileler çocuklarını salgından koruyor. İshalden korunmak için el temizliği büyük önem arz ediyor. Çünkü ağızdan alınan gıdalar ishale neden oluyor. Herkes bu dönem yediğine içtiğine dikkat etmeli. Salgına yakalanmamak için genel temizlik kurallarına uymak ve elleri sürekli yıkamak çok önemli. Rota virüsünden korunmada genel hijyen kurallarına uymak çok önemli. Ellerin sık sık yıkanması gerekiyor. Rota virüsü aşısı geliştirildi. Rota virüsüne karşı geliştirilen aşıyı çocuk hastalara uyguluyoruz" açıklamasında bulundu. 

KERİM ATICI

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum