Romancılar, Mevlana’yı yanlış anlatıyor

Romancılar, Mevlana’yı yanlış anlatıyor
Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında ''Mevlana Araştırmalarında Kaynak Kullanımının Önemi'' konulu panel düzenlendi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu olan Esin Çelebi Bayru, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, son yıllarda Şems-i Tebrizi ve Mevlana hakkında piyasaya çıkan kitapların detaylı kaynak araştırması yapılmadan kaleme alındığını, detaylı bir kaynak taraması yapmadan bir takım bilgilerin kaleme alınmasının yanlış anlaşılmalara yol açabileceğini söyledi. 
Mevlana ve Şems hakkında yeni çıkan birçok eserde detaylı araştırma olmadığını belirten Şimşekler, şunları kaydetti: ''Detaylı kaynak taraması yapılmadan yazılan romanları okuyanlar Şems'e ve Mevlana'ya bakışı değişiyor. Bazılarının bu nedenle Şems'e kötü gözle bakar hale geldiğini söyleyebilirim. Her konunun bir üstadı vardır, yazarlar bu konuda araştırma yapan akademisyenlerimize başvurulmalıdır. Bu yapılmadan yazılan eserlerin kalitesi de düşmektedir.'' 
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ise Mevlana'nın eserlerini inceleyip önemli menkıbelerle tarihe ışık tutan Ahmet Eflaki Dede'nin, Mevlana ve Mevlevilik hakkında araştırmalarda başvurulacak önemli bir kaynak olduğunu söyledi. 
Mevlevilik konusunda en önemli kaynağın Eflaki'nin olduğunu ifade eden Küçükdağ, şunları kaydetti: ''Eflaki, Konya ve Mevlana hakkında merak edilen önemli bilgilere doğru kaynaklık ediyor. Eflaki olmasaydı biz Mevlana'yı anlayamazdık. Şu an birçok gerçek kaynaklara dayanmayan, yanlış bilgiler içeren kitap yazıldı. Bunlarda düzenli bir kaynak araştırması olmadığı için insanların Mevlana ve Şems'e bakış açısı ne yazık ki değişti. Bu da yapılan hataların hangi seviyede olduğunu gösteriyor. Bu konuda bilim adamlarına güvenip onların araştırmalarından yola çıkılarak eser verilmesi lazım. Aksi taktirde ortaya çıkan şey bir yalandan ibaret olur. Bilim adamları da yazma eserlerden yola çıkarak bir araştırma yapmalıdır.''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.