Robot Milli Takımı Amerika’da Ülkemizi Temsil Edecek
Amerika Birleşik Devletleri’nin Milwukae-Minasote ve Palm Beach-Florida şehirlerinde 23-26 Mart ve 30 Mart-02 Nisan tarihlerinde yapılacak olan sezon içi FRC-Fırst Robot Yarışması’nda İstanbul’dan dereceye giren 71 öğrenci Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
First Vakfı tarafından her sezon Amerika’da düzenlenen FRC (First Robotics Competition) Robot Yarışması gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmak, yeteneklerini geliştirmek, küresel ortamdaki gelişmelerden anında haberdar olup, özümsemelerini sağlamak amacıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ve öncelikle mesleki ve teknik lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşiyor. 3-4-5 Aralık 2015’te İstanbul Ülker Sports Arena’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların katılımıyla gerçekleşen yarışma, değişik kategorilerde ödül alan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul öğrencilerinin sosyal becerilerinin gelişmesi, iş piyasası ile bağlantılarının artması ve iş tecrübesi kazanmaları açısından kazanım oluşturdu. Nişantaşı Üniversitesi, Amerika’da gerçekleşecek olan yarışmaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı okul-üniversite işbirliği protokolü çerçevesinde sponsor olarak destek verecek.
Daha önceki yarışmalarda katılımın sadece özel okullardan olduğunu ancak şimdi 7 devlet okuluyla birlikte Amerika’da bayrağımızı dalgalandıracaklarını dile getiren İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, "Şu anda Nişantaşı Üniversitesi’nde Amerika’da yapılacak olan FIRST Vakfı’nın düzenlediği First Robotic Competition yarışmasına katılmak üzere öğrencilerimizi ağırlıyoruz. İstanbul’da çeşitli okulların katılımıyla bir sezon dışı yarışması düzenlendi. Bu yarışmada dereceye giren öğrencilerimiz Amerika’da yapılacak olan dünya finallerine gitmeye hak kazandı. Burada da bugün 7 tane kamuya bağlı olan mesleki ve teknik eğitim okullarımızı ağırlıyoruz. Onlar da ilk defa Amerika’da yapılan bu yarışmaya hak kazandılar. Bunun büyük mutluluğunu yaşıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN GELİŞMESİ İÇİN YAPTIĞI ÇALIŞMALARDAN BİR TANESİ”
Bu başarının Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki ve teknik eğitimin gelişmesi ve değişmesiyle ilgili yaptığı çalışmaların bir sonucu olduğunu dile getiren Serkan Gür, açıklamalarına şöyle devam etti: “İleri teknoloji ile meşgul olmuş olan çeşitli markaların sponsorluğunu alarak ilerleyen ve o markaların sponsorluğunda çok önemli bir yarışmada ülkelerinin bayraklarını dalgalandırmaya gidecek olan öğrencilerimizi ileriki dönemlerde de mesleki ve teknik eğitimdeki nitelikli insan gücünü başarıyla temsil edeceklerine inanıyoruz.”
İstanbul’da yürütülen İstanbul Modeli Projesi’ne de değinen Gür, “İstanbul’da yürüttüğümüz bir diğer proje, okul- sanayi işbirliği İstanbul Modeli Projesi. Bu proje kapsamında sektörlerle okulların eşleştirmesini yapıp sektörlerin bilgi beceri ve deneyimlerinin mesleki ve teknik eğitim okullarına transferini gerçekleştiriyoruz. Burada da bir ilk yaşandı. Nişantaşı Üniversitesi ile bu sefer okul-sanayi-üniversite işbirliği İstanbul Modeli protokolü imzaladık. Buradaki hedefimiz, sektörün bilgi beceri ve teknolojisini okula transfer ederken, bu transferdeki akademik hareketliliği ve başarıyı da üniversitelerimiz birlikteliği ile sağlamayı amaçladık. Nişantaşı Üniversitesi her konuya olduğu gibi buna da destek verdi” dedi.
Projeyi destekleme kararı aldıklarını söyleyen Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Temsilcisi Burak Kılanç, “Bugün üniversitemizde önemli konuklarımız var. Türkiye’nin Robot Milli Takım üyelerini üniversitemizde ağırlıyoruz. Biz de devlet meslek liselerini destekleme kararı aldık. Onların bu seyahatinde onlara destek sağlıyoruz. Ancak bunun ötesinde desteklediğimiz liselerden mezun olup üniversite sınavında bizi tercih edip yerleşecek olurlarsa bunlara öğretim yaşamları boyunca yüzde 100 burs desteği vermeyi kendilerine müjdeleyeceğiz” diye konuştu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılan projelere de değinen Kılanç, “İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nişantaşı Üniversitesi işbirliği içinde ülkeye çok faydalı başka projeler de üretildi şimdiye kadar. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçen ve ülkeye mâl olan ilk büyük çalışmamız Üniversite Tercih Merkezi Platformu oldu. Üniversiteye hazırlık yapan gençlere, rehber öğretmenlere yol gösteren bu platformdan sonra yine geçtiğimiz günlerde imzaladığımız bu sefer mesleki eğitim anlamında melek liseleri ve sanayi- üniversite işbirliğini ortaya çıkaran çok önemli bir protokole imza attan ilk üniversite olduk. Bu çerçevede de çalışmalarımıza başladık. İşte bu Robot Milli Takımı’na yaptığımız destek de bu protokol çerçevesinde Türk mesleki eğitimine verdiğimiz katkının ilk örneği oldu. Gelecekte de yine Türkiye’ye mâl olacak bir takım projeler ve desteklerle bu protokolün şartlarını yerine getireceğiz” açıklamalarında bulundu.
Robot Milli Takım kaptanı Maçka Akif Tuncer Anadolu Teknik Lisesi’nden Alper Dokay ise yaptıkları çalışmaları, “Çalışmalarımız dört kulvarda ilerliyor. Halkla ilişkiler, yazılım, donanım ve mekanik şeklinde. Farklı görevlere arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Ve en sonunda bir robot çıkartıyoruz. Bu ulusal turnuva Amerika’da 25 senedir düzenleniyor. Türkiye’de ilk defa Amerika’ya öğrencileri gönderebilmek için Off-Season denilen bir turnuva yapıldı. Turnuvada en prestijli ödüllerden birini biz aldık. Bu ödülle Amerika’da ülkemizi temsil edeceğiz” sözleriyle anlattı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.