Rezalet tam gaz sürüyor!

Rezalet tam gaz sürüyor!
Türkiye televizyon ekranlarından yayınlanan ahlaksızlığa maruz kalıyor. Türk aile yapısına büyük zarar veren diziler tam gaz devam ediyor. RTÜK bile bu rezil dizilere müdahale edemiyor

Televizyon kanallarının reyting savaşı çığrından çıktı. Yıllardır yapılan önce şikayete rağmen ardı arkası kesilmeyen bazı televizyon dizileri Türk aile yapısının temelini yıkmaya devam ediyor. Özellikle izleyiciyi ekrana mahkum etmek için hazırlanan diziler, ahlaksızlığa ve gayri meşru hayat tarzına özendiren, toplumsal yapımızı tehdit eden, birer bataklığa dönüştü. Dizilerde aldatma masum bir durum gibi gösteriliyor. Dizilerin daha ilk bölümlerinde ‘rol model’ olarak sunulan başrol oyuncularının yatak sahneleri, hiç bir oto kontrole tabi tutulmadan evlerimizin içine sokuluyor. Bu ahlaksızlık bazı yazılı ve görsel medya organlarında ‘cesaret’ olarak sunuluyor. Dizilerle Türk aile yapısına büyük zarar veriyor. Ahlaksız içeriklerinden dolayı Türk dizileri bazı İslam ülkelerinde bile yasaklandı.

RTÜK BİLE ÇARESİZ KALIYOR

Ahlaksızlığı, müstehcenliği meşrulaştıran, senaryolardaki ilişki biçimlerini hayatın olağan akışıymış gibi sunan diziler, hedef aldığı gençleri adım adım dönüştürüyor. Otobüste, sokakta, çarşıda pazarda dizi karakterlerine özenen gençlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Doğrudan Türk aile yapısını hedef alan dizilerden güya herkes şikayetçi ama veriler tam tersini gösteriyor. Reting ölçümleri dizilerin gün içerinde en çok izlenen yayınlar olduğunu ortaya koyuyor. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplumsal bekamızı tehdit eden yayınlara dur diyemiyor. Verilen para cezaları, kazanılan rakamların yayında komik kalınca TV kanalları kepazeliği bölüm bölüm devam ettiriyor.

MEDYA AHLAKSIZLIĞI KÖPÜRTÜYOR

Mağdur Çocuklar ve Babalar Derneği (MAÇOB-DER) Başkanı Murat Köse, son yıllarda artan bir dozda topluma ahlaksızlığı, gayri meşru hayat tarzlarını pazarlayan dizilerin iyice çığırından çıktığını söyledi. "Türk aile yapısı, aldatma, ensest ve aşk adına ekrandan evlerimizin içine boca edilen yatak sahneleri ile dejenere ediliyor" diyen Köse, şunları söyledi: "Reyting uğruna, toplumun ahlakına saldıran diziler, insanları televizyon açmaya korkar hale getirdi. Özellikle hedefi gençler olan diziler, ahlaksızlığı, görgüsüzlüğü, müstehcenliği hayatın normal akışıymış gibi yeni neslin bilinç altına işliyor. Toplumda boşanmalar ciddi oranda arttı. Gün geçtikçe artan dozda ahlaksızlık pazarlayan diziler, Türk toplumunun aileye verdiği öneme darbe vuruyor.  Medya dizilerin ahlaksızlığı, meşru olmayan ilişkileri normalleştirme, sıradanlaştırma ve olağanlaştırma gayretine önemli bir katkı sağlayarak toplumsal değerlere yönelik hassasiyetleri zayıflatıyor" dedi.

TOPLUMA ‘ALDATMA PAZARLANIYOR’

"Sadece reyting uğruna içeriği değişen diziler aile yapısını ve toplumun ahlak kavramına ait değer yargılarını olumsuz yönde etkiliyor" diyen Köse, şunları söyledi: "Üstelik bu durum kamuoyuna gündelik yaşamın bir parçası gibi yansıtılıyor. Gayri ahlaki olan ve Türk aile yapısına uygun olmayan dizileri yayınlayan kurumlara verilen cezalar ise caydırıcı olmaktan çok uzak. Toplum değerleriyle bağdaşmayan ve ‘aldatmayı pazarlayan’ televizyon dizileri, aile yapısının temellerini sarsıyor. Doğru modeller yerine kötü karakterlerin örnek gösterilmesi, psikolojik problemlerin artmasına sebep oluyor. Bunların başında da dizi filmler ve aile içi tartışma programlarının reyting savaşı geliyor. Sağlam aile yapısına, sevgi, saygı ve namus değerlerine birçok dünya ülkesinden daha fazla önem veren Türk milletine böyle seviyesiz dizi ve programlarla, kabul edilmesi zor gayri ahlakı hayat tarzi benimsetilmeye çalışılıyor."

SORSAN KİMSE İZLEMİYOR!

Aile Danışmanı Sevde Şişman Umutlu da televizyon kanallarında yayınlanan birçok dizinin ahlaksızlığı, gayrimeşru ilişkileri normalmış gibi gösterdiğini söyledi. Umutlu, "Bu diziler ile ile ilgili çok sayıda şikayet geliyor. Fakat; aynı diziler izlenme rekorları kırıyor. Sorduğumuz zaman ise kimse bu dizileri izlemediğini söylüyor. İşin acı tarafı ise bu tür diziler belli başlı üniversite ve bazı kuruluşlardan ödül bile alıyor. Bu diziler yüzünden toplumdaki ahlaki yozlaşma zirve yaptı. RTÜK bu konuda gerekli adamları atmalı. Bu gayri ahlaki diziler Türk aile yapısına büyük zarar veriyor" dedi.  RTÜK, 2006 yılında mobil uygulama üzerinden şikayet hattı açtı. Bu uygulamaya onbinlerce şikayet geliyor. Şikayetlerin birçoğunun nedeni ise “ahlak bozan” yayınlar. Şikayette bulunanlar hakkındaki istatistikler de oldukça ilginç. Mobil uygulama üzerinden RTÜK’e gelen şikayetlerin yüzde 28’i kadınlar, yüzde 72’si ise erkekler tarafından yapılıyor. En çok şikayet gelen il yüzde 28 ile İstanbul. İstanbul’u yüzde 9 ile Ankara ve yüzde 5 ile İzmir takip ediyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum