Ressam Karadağ, fırçayla sema yapıyor

Ressam Karadağ, fırçayla sema yapıyor

Mevlana'nın 736. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında Konya'da sergi açan Ressam Gülcan Karadağ, semazenleri sürreal (gerçeküstü) olarak anlattığı tablolarıyla dikkat çekiyor.


Karadağ yaptığı açıklamada, Mevlana'nın 736. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde Konya'da bulunmak ve buradaki aktivitelere katkıda bulunmak istediklerini söyledi.
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nden 1982 yılında mezun olduğunu belirten Karadağ, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında 20 kişisel, 6 da karma sergi açtığını belirtti. 
İstanbul'da yaşadığını ve çoğu tuvale yağlı boya çalışmalarını buradaki atölyesinde yaptığını ifade eden Karadağ, genelde inanç tarihiyle ilgili resimler yaptığını, Mevlana'ya özel ilgi duyduğunu, Mevlana ile ilgili ilk resmi 1980 yılında yaptığını anlattı.
Mevlana'yı sembolize eden semazen ve güneş gibi simgeleri dairesel çizgilerle sürreal bir şekilde tuvaline taşımaya çalıştığını vurgulayan Karadağ, ''Dünyadaki tüm inançlarda ortak bir payda var, bu nehirlerin hepsi aynı denize doğru akıyor. O deniz de Mevlana'nın varılması ve orada kaybolunması gereken yer olarak tanımladığı Tanrı'dır. Tüm inançların oluşturmak istediği insan tipi kamil insan, yani olgunluğa ermiş insandır'' dedi.
ALLAH’A DOĞRU YÜKSELMEKTE OLAN SEMAZEN
Karadağ, resimlerinin, içselleştirdiği bu evrensel düşüncenin dışa vurumu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Mevlana'yı ve onun düşünlerini, gönül bağı olmadan çizemezsiniz. Bu resimlerimde adeta fırçayla sema yaptım, bundan sonra da yapacağım. Tasavvuf insanı olgunluğa ulaştıran yollardan bir tanesi... Tüm inançlara çok saygılı ve ölçülü davranıyor, hiç birini diğerinden eksik ya da üstün görmüyor. Bence tasavvufu benzer yollardan ayıran en temel şey bu... Resim yaparken, örneğin düz bir semazen çizmek yerine, o semazeni daha soyut bir şekilde, semazen şeklini çağrıştırır şekilde çizmek istiyorum. Tasavvufun içinde ne gizliyse ilgi alanıma o giriyor. Duran semazen değil, Tanrıya doğru yükselmekte olan semazen bengi ilgilendiriyor.''
Fotoğrafı ya da bir görüntüyü referans alarak resim yapmadığını, tamamen hayal gücünde oluşturduğu bir şekli resmettiğini anlatan Karadağ, şu an yaklaşık 30 yağlı boya tablodan oluşan sergiyi Konya Dedeman Oteli'nde açtıklarını sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.