Randevu krizi!

Randevu krizi!

TMO'nun randevu sistemi çiftçiyi mağdur etmeye devam ediyor. Randevu alamayan çiftçiler, ürününü tüccara düşük fiyattan satmak zorunda kalıyor. Mağduriyet yaşayan üreticiler randevu sisteminin kaldırılmasını istiyor

Konya Ovası'nda danelik mısır hasadı başladı. Mısır verimlerindeki artış üreticiyi sevindirirken, alımlardaki sıkıntılar üzdü. Çiftçinin verim sevinci yine kursağında kaldı. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nun birkaç yıldır uygumaya koyduğu randevu sistemi çiftçiyi mağdur etmeye devam ediyor.

Hasadı gerçekleştiren çiftçi, ürününü satmak için ofisten randevu alamıyor. Çiftçiye şu an Ocak ayına kadar randevu verilmiyor. Durumdan yararlanmak isteyen uyanık tüccarlar işbaşında. Tüccarlar aylar öncesinden randevuları kapattı. Randevuların büyük bir kısmı tüccara verildi. Üreticiye boş yer kalmadı. Randevu alamayan üretici zorunlu olarak tüccarın yolunu tutuyor. Tüccar da fırsattan yararlanarak ürünleri düşük fiyattan alıyor. Hububat hasadında da randevu krizi yaşanmış, binlerce üretici malını düşük fiyattan satmak zorunda kalmıştı. Aynı durum bugünlerde mısırda yaşanıyor.

UYANIK TÜCCARLAR İŞ BAŞINDA

TMO'dan randevu alamayan üretici, malını düşük fiyattan tüccarlara satmak zorunda kalıyor. Üretici, mağduriyet oluşturan randevu sisteminin kalkmasını istiyor. Mısır alımına devam eden Toprak Mahsülleri Ofisi, şu an günde yaklaşık 3-4 bin ton mısır alıyor. Randevuyu tüccar aldığı için ofise ürünlerin büyük bir kısmı tüccardan geliyor. Randevularda yoğunluğun olduğu TMO'da, mısır 14 nemde 725 liradan alınıyor. TMO'nun üreticilerin sıra beklemesine son vermek için devreye soktuğu randevu sistemi, üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Öte yandan mısırda kurutma sorunu var. Nem oranın yüksek olduğu ürün düşük fiyattan gidiyor. Ürünlerini kurutanlar kazançlı çıkıyor.

ÜRETİCİYİ YİNE MAĞDUR ETTİLER

Mısır hasadı ve alımında yaşanan sorunlarla ilgili bilgi veren Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, çiftçilerin ofise karşı tepkili olduğunu ve çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını belirtti. Mısırda verimlerin iyi olduğunu, ancak fiyattaki düşüşün üreticiyi üzdüğünü dile getiren Akbaş, "Geçen yıl mısırı 700 liradan sattık. Bu yıl 750 liradan satmayı bekliyorduk. Masraflar arttı. Girdilere zam yapıldı. 50 lira zam verirler diye düşündük. Ama olmadı. Fiyat 650'ye düştü. Konya Şeker belirleyici. Şeker ton başına 650 lira fiyat verdi. O da nem oranı iyi olursa bu fiyattan gidiyor.  Ofis 725 liradan alım yapıyor. Ancak ofisin kapısından üreticinin arabaları değil, tüccarın arabaları giriyor" diye konuştu.

RANDEVU SİSTEMİ KALDIRILMALI

TMO'nun üreticiye randevu vermediğini, üreticinin bu noktada tüccara mahkum edildiğini ifade eden Akbaş, "Tüccarlar günler öncesinden randevu almış. Tüccarlar üreticiden 600-650 lirada aldığı ürünü ofise 725 liradan satıyor. Üreticiden çok onlar para kazanıyor. Çiftçiye bugünlerde randevu verilmiyor. 2 sonrasına bile randevu bulamıyoruz. Randevulu sistem bir an önce kaldırılmalı. Sistem, iyi işlemiyor. Üreticinin lehine işlemiyor. Dolayısıyla TMO, bu yanlıştan vazgeçmeli. Eski sisteme dönülmeli" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.