Ramazan'da sabır imtihanı

Ramazan'da sabır imtihanı

Günlerin uzun olması ve hava sıcaklığının 25-30 dereceye kadar çıkması çalışanlar için engel değil, adeta bir sabır imtihanı oldu. İşçiler zorlansalar da yine de oruç tutmaktan vazgeçmiyorlar

11 ayın sultanı Ramazan ayı tüm İslam dünyasında ve Türkiye'de manevi coşku içerisinde idrak ediliyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fırınlarda zorlu mesai başladı. Ustalar, yüzlerce derece sıcaklığın altında Ramazan pidesi çıkartıyor. Vatandaş, ağırlıklı olarak tahinli pideyi tercih ediyor.

Konya'da Ramazan ayının gelmesiyle fırınlarda çalışan ustalar, gece gündüz demeden fırın sıcaklığında halka ekmek ve pide yetiştirmeye çalışıyor. Konya'nın vazgeçilmezi olan tahinli pide üreten fırınlar, Ramazan ayının girmesiyle birlikte tam kapasite çalışmaya başladı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofraların vazgeçilmezi olan pidelere talep arttı. Konya'da bulunan taş fırınlarda çalışan ustalar yüzlerce derece sıcaklıkta halka pide yetiştirmek için çaba sarf ediyor. Tel kadayıf fırınlarında çalışan ustalar da sıcağın altında siparişleri yetiştirmek için ter döküyor. Kısmet Pide Sahibi Fatih Şendağlı, Ramazan hazırlıklarını günler öncesinden tamamladıklarını belirterek, sabahın erken saatlerinde tahinli pide çıkarmaya başladıklarını söyledi. Pideleri tahinli, yumurtalı ve susamlı olmak üzere 3 çeşitte çıkarttıklarını ifade eden Şendağlı, “Sabah tahinli pide, ardından yumurtalı ve susamlı ide, akşama doğru da etliekmek çıkartıyoruz. Vatandaş 1 yıllık özlemini gideriyor” dedi.

18-1.20150620102423.jpg

ATEŞ ALTINDA ORUÇ TUTUYORLAR

Pide fiyatlarının geçen yılla aynı olduğunu hatırlatan Şendağlı, “Tahinli pideler 5 lira, yumurtalı ve susamlı pideler 2 lira. Fiyatlarımız bu şekilde. Geçen yıla göre fiyat aynı. Vatandaşın istediğine göre de cevizli ve kaymaklı pideler yapıyoruz. Sıcağa kalmadan sabahın erken saatlerinde pideleri çıkarmaya başlıyoruz. Sıcağın altında çalışmak zorundayız. Allah yardımcı oluyor.  Ramazan sofralarını vazgeçilmezi pide için gece gündüz durmadan çalışıyoruz. Özellikle kara fırınlara özel tavalar, pideler siparişleri veriliyor. Taş fırınlarda pideler yapılmaya başlanırken bazı yerlerde iftardan sahura kadar fırınlar açık kalıyor Fırının içindeki sıcaklık çok yüksek ama ekmek paramız için buna katlanıyoruz” diye konuştu.

BÜYÜK GAYRET GÖSTERİYORLAR

Alaaddin Tepesi'ndeki kazı çalışmalarında çalışan işçiler bu uzun Ramazan günlerinde zorlansalar da oruçlarını tutmak için büyük gayret gösteriyor. Öte yandan bazı iş yerleri ve çalışanlar ise iftardan sonra çalışmayı tercih ediyor. Klimanın çalıştığı serin ortamlarda oruç tutanlar ise diğer vatandaşlar gibi çok zorlanmıyor. İşçiler, hava sıcaklığının 30 dereceyi gösterdiği bir ortamda ekmek parası için çalışırken, dini vazifelerini de yerine getirmeyi ihmal etmiyorlar. İşçiler bir yandan oruçlarını tutarken, bir yandan hummalı bir şekilde işlerini yapıyor. Alaaddin Tepesi'nde tarihi kalıntılara rastlanma ihtimaline karşı çalışmalar kazma ve kürekle yapılıyor. Kazı çalışmalarında yer alan sanat tarihçilerinin yanı sıra çok sayıda işçi zor şartlarda oruç tutuyor. Kazılarda ter döken işçiler, “Son yıllarda Ramazan sıcak günlere denk geliyor. Yaz ayında hem oruç tutmak hem çalışmak zor. Ancak Allah sabır veriyor. İşimizi belli aralıklarla dinlenerek yapıyoruz” dedi. Öte yandan tepedeki kazı çalışmalarıyla ilgili sanat tarihçileri bilgi vermedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.