Ramazanda dengeli beslenme önerisi
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman yaptığı açıklamada, ramazan ayında uzun bir süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu dönem içinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Ramazanın 33 yıl aradan sonra ağustos ayına denk geldiğini, bu nedenle sıcaklıkların yüksek olduğu bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını ifade eden Akman, ''ağustos ayında sıcak havalar nedeniyle sıvı kaybı daha fazla olacak. Bu nedenle oruç tutan vatandaşlara iftar ve sahurda bol sulu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz'' dedi.
Akman, Ramazan’da susuzluğa neden olabilecek kızartma ve kavurma türü gıdalardan mutlaka kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Sahurda alınan bu tür gıdalar, gün içinde sıcaklığın da etkisiyle oruç tutan kişinin daha da susamasına neden olacaktır. Bu nedenle susuzluk ve halsizliğe karşı tüm besin gruplarından dengeli şekilde tüketilmesini öneriyoruz. Sıcak havanın neden olabileceği halsizlik ve susuzluğa karşı et, süt, tatlı, meyve ve sebze eşit oranlarda alınmalı. Protein açısından et grubuna dahil edilen özellikle kuru baklagil ve haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Dengeli beslenme ile vücudun gün içinde ihtiyaç duyacağı her türlü vitamin, mineral ile sıvı karşılanmış olacaktır. Burada önemli olan dengeyi sağlamaktır. Etten, sebzeden veya bir başka gıdadan aşırı tüketilmesi bu dengeyi bozacağı için istenen fayda sağlanamayabilir.''
''SÜT TÜKETİN''
Sıcağa bağlı olarak bazı mineral kayıplarının da olabileceğine dikkati çeken Akman, ''Bu yüzden sıcakta çalışanların ve aşırı terleyenlerin kaybedilen mineralleri alabilmeleri için yüksek tansiyonu olanlar hariç iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz. Sıcakların had safhaya ulaştığı bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sıvı gıdalar ile tatlı çeşitlerinden komposto tüketilebilir'' diye konuştu.
Akman, bunun yanı sıra kalsiyum deposu olan, mineral ve protein açısından zengin sütün de iftar ve sahurda tüketilmesi gereken gıdalar arasında olduğunu bildirdi.
Ayrıca inşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi emek yoğun alanlarda çalışan kişilerle, hamilelerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde tüketmesi gerektiğini ifade etti.
Kalp hastalığı, tansiyon, şeker gibi kronik hastalığı olanların özellikle uzun süre aç kalmaması gerektiğini vurgulayan Akman, bu kişilerin hekimlerine danışmadan hareket etmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.