Ramazan'da çoğaldılar

Ramazan'da çoğaldılar

Ramazanda sokaktaki dilencilerin sayısı daha da arttı.

Ramazan’da sokaktaki dilencilerin sayısı daha da arttı. Dilencilerin birçoğu insanları daha fazla etkilemek için ya eline çocuğu ile birlikte dileniyor ya da özürlü vatandaşlar adına yardım topladığını söylüyor

11 ayın sultanı Ramazan ayının başlaması ile birlikte insanların iyi niyetlerini suiistimal etmek, insanların vicdanlarını kullanarak ve kendilerini acındırarak yardım toplayan ve dilenen insanlar daha da arttı. Çarşı merkezinde birçok yerde, camii önlerinde, kırmızı ışıkta ve insanların sık olarak kullandığı sokaklarda dini istismarcıları görmek mümkün. Özelikle Cuma Namazı olmak üzere diğer namazların çıkışında da cami önünde birçok dilenci Müslümanlardan namaz sonrası yardım istiyor. Dilencilerin büyük kısmı cami önlerini kendilerine mesken edinmişken, birçoğu da insanları kendisine daha fazla acındırabilmek için eline çocuğunu alarak kırmızı ışıkta duran araçların içindeki vatandaşlardan para yardımı istiyor. İftar saatinde de lokantaların önünde bekleyerek ellerinde çocukları ile insanların iyi niyetlerinden istifade etmeye çalışan ve bu iyi niyeti kötüye kullanarak para yardımı isteyen kadın ve erkekleri görmek mümkün.

ENGELLİLER ÜZERİNDEN SUİİSTİMAL

Konya’da sokakta dilencilerin ve sakat olmadığı halde, sakat rolü yaparak insanlardan yardım toplayan kişilerin kendilerini rahatsız ettiklerini söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Bizim toplumumuzda özellikle de Konya’mızda yardımsever kişilerin sayısı çok. Ama yardımsever insanlar fazla oldukça bu kişilerin iyiliklerini suiistimal edecek olan kişilerde çoğalıyor. Özellikle Ramazan ayının gelmesi ile birlikte insanların manevi duygularını etkileyerek onların iyi niyetini kötüye kullanmak isteyen kişilerin sayısı başta sokaklarda olmak üzere daha da arttı. Eline çocuğunu alarak, köşe başlarında oturan veya kendisine sakat süsü vererek insanlardan yardım talep edenleri gördükçe bizler üzülüyoruz. Oysaki gerçekten sakat olup da bizim Sakatlar Derneğimize üye olanların hiç birisi böyle bir şey yapmaz” dedi.

SOKAKTAKİ PARA TOPLAYICILARINI POLİSE BİLDİRİN

Bazı kurumlarında sakatlar adına para topladıklarını söyleyen Mıhçı, “Sakat olup da bizim derneğimize üye olanların gerek tekerlekli sandalye, gerekse başka ihtiyaçlarının birçoğunu biz dernek olarak karşılamaya çalışıyoruz. Sokaklarda tekerlekli sandalye üzerinde insanlardan dilenerek para toplamaya çalışanlar bizim derneğimizin üyesi değildir. Bazı insanlarda sakatları öne sürerek onlar adına para topluyorlar. Bunlarında birçoğu topladıkları para üzerinden yüzde olarak kendilerine alıyorlar. Bizim duyduğumuz bu şekilde çalışanlar var. İnsanların bunlara karşı daha duyarlı olmasını istiyorum” diye konuştu.

Suiistimalciler konusunda kendisinin sürekli polisle irtibat halinde olduğunu söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Sokakta insanlardan yardım isteyen tekerlekli sandalyeli kişileri gördükleri zaman bazı dostlarımız beni arıyorlar ve ‘Senin arkadaşların şu anda yardım topluyorlar’ diyorlar. Bu beni çok üzüyor. Bizim derneğe üye olan arkadaşlarımızın bunu yapmayacağını bildiğim için arkadaşlarımı uyarıyorum. Böyle bir şeyi bende gördüğüm zaman hemen polis arkadaşları arıyorum onlarda alıştılar bu duruma ben ne zaman arasam ‘Nerede suiistimalciler var’ diyerek bana soruyorlar. Sağ olsunlar hemen gelip müdahale ediyorlar ama çoğu zaman onlar gelinceye kadar diğer kişiler gidiyor. Bu konuda ben vatandaşlarımız da biraz daha duyarlı olsunlar. Halkımız, bu kişiler kendilerine geldikleri zaman veya gördükleri zaman polise haber versinler” diyerek suiistimalcilere karşı hep beraber mücadele etme çağrısı yaptı.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.