Ramazan’da beslenmeye dikkat

Ramazan’da beslenmeye dikkat

Ramazan ayının başlaması ile vatandaşların beslenme konusunda daha dikkatli olmalarını öneren uzmanlar iftar ve sahurda aşırı derecede yemeğe yüklenilmemesini önerdi.

Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkat çeken Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, “Ramazan ayında sadece iftar ve sahurda yemeğe yüklenmek bünyemizi alt üst edebilir. Bunun için iftar ve sahurda birden yemeğe yüklenmek sağlığımızı her alanda bozabilir” dedi.

Acar,  14 saatlik açlıktan sonra bir anda ağır yemeklere yüklenmenin ağır rahatsızlıklara yol açacağını da dile getirirken, “Ramazan’da iftar ve sahur öğünlerini bölerek 3–4 öğüne yaymak sindirim sistemimizin düzeni açısından önemlidir. Ağır yemeklere bir anda yükleme yapmak midede yanma, gaz, bulantı, kabızlık gibi pek çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Bu problemleri en aza indirmek için iftarımızı iftariyeliklerle ve yağdan fakir bir çorbayla açıp 30 dakika kadar mideyi dinlendirdikten sonra ana yemeğe geçmek daha çok fayda sağlar” dedi.
Ramazan’da yapılan en büyük hatalardan birisinin de sahur öğününü atlamak olduğunu söyleyen Acar, “Sahur yapmadan oruç tutmak insanlarda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metabolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır Gün boyu sürecek açlığa vücudumuzun dayanabilmesi için geceden yemek yerine sahura kalkmak çok daha sağlıklı olacaktır. Kan şekerimizin günün erken saatlerinde düşmesini engellemek için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahurda ağır yemekler yerine kahvaltı ya da zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi sıvı tüketiminin önemini arttırdığını belirten Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, “Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerekir. İftar sofrasında yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak iftarla sahur arası 10–12 su bardağı su içmek doğru olacaktır. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Çay, kahve, kola gibi kafeinli ve asitli içecekler, vücudumuzdaki suyu kullanırlar. Bu nedenle Ramazan’da su dengesini koruyabilmek için bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi gerekir” diyerek bu konuda vatandaşların daha dikkatli olmalarını tavsiye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.