Ramazan’da beslenmeye dikkat

Ramazan’da beslenmeye dikkat

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Hasan Küçükkendirci, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerektiğini söyledi.

Küçükkendirci, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şeklinin değişerek, 3 öğünden ibaret olan günlük beslenmenin 2 öğüne düştüğünü belirterek, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, kırmızı et, tatlı, börek tüketimi arttığını ve sebze, meyve, beyaz et tüketiminin azaldığını söyledi. Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebildiğini anlatan Küçükkendirci, bu nedenle yaz aylarında oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmesinin önem kazandığını aktardı. Yaz aylarında iftar veya sahur sofralarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmanın tüketiminden kaçınılması gerektiğine değinen Küçükkendirci, ayrıca çorba, etli sebze yemekleri, yoğurt ve salata iftar sofralarından asla eksik edilmemesi gerektiğine işaret etti. İçecek olarak ise kolalı içeceklerin tercih edilmemesine işaret eden Küçükkendirci,  tatlı olarak lokma, tulumba, baklava gibi şerbetli ağır tatlılar yerine, sütlü tatlıları tercih edilmesini söyledi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE RAMAZAN YOĞUNLUĞU
Oruçluyken ağızda yapılan müdahalelerin çoğunda mideye kan ya da benzeri unsurların ulaşabilmesi nedeniyle, bu durumu usulüne göre oruç tutmaya uygun bulmayan vatandaşlar, ramazan ayına günler kala ağız ve diş sağlığı tedavi merkezlerini yoğunlaştırdı. 
Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Durmuş yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığı için yapılan müdahaleler öncesi hastalardan, randevu günü tok olmasını istediklerini söyledi. 
Bu durumun, yapılacak lokal anestezi nedeniyle baş dönmesi, mide bulantısı gibi olumsuzlukların yaşanmasını önlediğini anlatan Durmuş, ''Ayrıca, oruçluyken ağızda yapılan müdahalelerin çoğunda, mideye kan ya da benzeri unsurlar ulaşıyor ve pek çok kişi bu durumun tutulan orucu tehlikeye düşürebileceğini düşünüyor. Bu iki nedenle, Ramazan ayına günler kala ağız ve diş sağlığı tedavi merkezlerinde hasta yoğunluğu gözlemliyoruz, bugünlerde işlerimiz oldukça yoğun'' dedi. 
ORUÇ TUTMUYORSANIZ...
Diğer taraftan operasyonlar sonucunda birkaç gün diş ve çenede ağrı olabildiğini, hastalara 4-5 saat arayla ağrı kesici almalarını önerdiklerini ifade eden Durmuş, bu durumun oruç tutan kişiye ağrı kesici alamadığı için sorun olduğunu bildirdi. 
Durmuş, diş tedavisi yaptırmak isteyen, Ramazan orucunu da ihmal etmek istemeyenlere birkaç gün oruca ara vermeleri önerisinde bulunduklarını belirterek, ''Tercihi hastaya bırakıyoruz, kendisi nasıl isterse o doğrultuda hareket ediyoruz. Bu yoğunluk Ramazan ayında olmayacak. Sağlık sorunları ya da çeşitli gerekçelerle oruç tutmayanlar, Ramazan’da sıra beklemeden tedavilerini olabilir. Örneğin şeker hastaları, oruç tutamayan yaşlılar, çocuklar, bu dönem içinde rahatlıkla diş tedavisi olabilir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.