Ramazan sabır ve empati duygularını geliştiriyor!

Ramazan sabır ve empati duygularını geliştiriyor!
Orucun ve Ramazan ayının insan psikolojisine faydaları olduğunu belirten Psikolog Derya İnekci, "Ramazan ayı, kişinin sabır, empati duygularının pekiştirilmesi açısından oldukça önemlidir” dedi.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, Psikolog Derya İnekci, bu dönemin insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkilerini değerlendirdi. İnekci , oruç tutma süreci insanların iradesini güçlendirir ve sabretmeyi öğrenmelerine yardımcı olur görüşünü savundu

Ramazan ayının ve oruç tutmanın duygularımıza ve psikolojimize olumlu etkileri olduğunun altını çizen İnekci, şu ifadeleri kullandı: Ramazan ayının en önemli özelliklerinden biri olan oruç,insan vücudunu sağlıklı bir şekilde yenilediği gibi kişiyi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak iyileştirmesiyle de beraber pek çok maddi ve manevi faydaları da içinde barındıran bir aydır. Ramazan ayı boyunca insanların uzun saatler açlık ve susuzlukla mücadele etmesi durumunda kişinin irade mekanizmasını güçlendirerek, yeme ve içme dürtülerini bastırması sonucu sabretmeyi öğrenmelerine,ihtiyaç sahiplerinin yaşamış olduğu durumu anlayabilmelerini böylece şükrettikçe olumlu duygularının gelişmesine, empati kurabilmeyi, kendi duygu ve davranışlarını kontrol edebilmeyi öğrenirler. Ramazan ayıyla beraber gündelik yaşamda karşılaşılan stres,gerginlik ve öfke gibi durumlar karşısında kişiler daha dirençli olarak yaşanılan zorluklarla baş etmeyi öğrenirler. Ramazan ayı geçmişten günümüze kadar gelen biz Müslümanlar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu ayda toplumsal olarak yardımlaşmaların daha çok artması durumunda insanların birbirlerine karşı olan kin, öfke ve nefret gibi olumsuz durumların azalmasına, yapılan ibadetlere daha çok önem vermekle kişinin Allah’a yakın olmanın vermiş olduğu huzurla stres ve kaygı da azalır. Yapılan ibadetlerle dini okumalara daha çok yer vererek maneviyatın derinleşmesine katkı sağlar. Ramazan ayı, insanların kötü alışkanlıklarından da uzaklaşmasına böylece toplumsal birliktelerin ve sosyal ilişkileri güçlendirerek insanların daha mutlu ve huzurlu olmalarına sebebiyet verir. Oruç, insanların yalnızlık duygusuyla da baş edebilmesine, kalabalık iftar sofraları ile aile bireylerinin hepsinin bir araya gelmesiyle aile içi iletişimin güçlenmesine, birlikte toplu iftarlara davet edilmesiyle paylaşımların artmasına ve uzun zamandan beri bir araya gelemeyen dostlarla birlikte aynı sofraların paylaşılmasıyla dostluk, birlik, beraberliğin pekiştirmesine ve sosyal bağların güçlendirerek kişinin kendisine olan özgüven gelişimini destekler. Ramazan ayında yaşanılan uyku düzensizliği kişinin gün içinde sinirliliğin ve gerginliğin daha çok artmasına neden olur. Bu ayı psikolojik olarak güzel ve sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için uyku düzeninin oluşturulmasına özen göstermek, yardımlaşmayı unutmamak,i ftardan sonra yapılan düzenli spor ve egzersizleri yapmak kişinin hem ruhsal hem de bedensel sağlığına iyi gelecektir."

Kaynak:M. Ali Nurullahoğulları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.