Ramazan ayında zamlı tarife!

Ramazan ayında zamlı tarife!

Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan birçok ürüne zam geldi. Geçen yıla oranla çoğu ürün fiyatında artışa gidildi. Fiyat artışları hem esnafın satışını düşürdü hem de vatandaşın alım gücünü azalttı

11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerife 1 hafta kaldı. Vatandaş, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayını buruk geçirecek. Korona virüs tedbirleri kapsamında Ramazan ayında da yasaklar uygulanacak. Akrabalar, komşular birlikte sahur ve iftar yapamayacak. Döviz kurundaki artışla birlikte Ramazan ürünleri de daha pahalıya satılacak. Ramazan ürünlerinin birçoğuna yüzde 30-35 oranında zam geldi. Piyasadaki dengesizlik ve pahalılık alım gücü düşen vatandaşı olumsuz etkilediği gibi, esnafın satışlarını da ciddi oranda düşürdü. 

VATANDAŞ ALAMIYOR DAHA ÇOK FİYATINI SORUYOR

Esnaf, Muharrem Cingilli, Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan erişte, hurma ve güllaç gibi çoğu ürüne geçen yıla oranla zam geldiğini aktardı. Gerek pandemi şartlarından gerekse de vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte satışlarının azaldığını ifade eden Cingilli, daha çok paket satışı yaptıklarını söyledi. Cingilli, şunları kaydetti: “Vatandaş, ürün almaktan ziyade daha çok ürünlerin fiyatını soruyor. Mesela 30 liraya da erişte var 15 liraya da. Vatandaşımız haklı olarak 30 liralık erişteyi çok pahalı buluyor. Kalite vatandaş tarafından ikinci plana atılıyor.” Küçük esnaf olarak pandemi sürecinde çok sıkıntılı günler geçirdiklerini de belirten Cingilli, “Geçen seneye göre satışlarımız yüzde 70 azaldı. Çoğu ürüne zam geldi ama biz vatandaş daha fazla zorlanmasın diye fiyatları olabildiğince sabit tutmaya çalıştık. Buna rağmen satışımız ciddi şekilde düştü. Devletimizden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

KONYA TAHİNLİ PİDESİ ZAMLI SATILACAK

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, Konya Tahinli pidesinin zamlı tarifeyle satılacağını söyledi. Tahine, cevize zam geldiğini kaydeden Başkan Kağnıcıoğlu, “Tahinli pidenin fiyatı, gramajına ve içindeki malzemenin bolluğuna göre değişir. Geçen yıl Ramazan ayında 17 buçuk lira ile 20 liraya tahinli pide bu yıl 25 liradan satışa sunuldu. Girdi maliyetleri arttı” dedi. 

GEÇEN YIL 13 LİRAYA SATILAN YUFKA 15 LİRA OLDU 

Yufkacı Tugay Aktaş ise şunları söyledi: “Geçen yıl yufkanın kilogram fiyatı 13 liraydı. Bu yıl 15 TL. Ramazan ayında genellikle yufka satışlarımız artıyor. Biz, bu yıl Ramazan ayında zam yapmayacağız. Zaten pandemi süreciyle birlikte insanların alım gücünde bir azalma oldu. Vatandaşımızı zora sokmak istemiyoruz.” 

MELEK YILDIZ-BEYZA KISMET-İREM KARAYANIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.