Rahat Bir Uyku İçin Şekerleme Yapmayın

Rahat Bir Uyku İçin Şekerleme Yapmayın
Özel Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akça, geceleri rahat bir uyku için kesinlikle 'şekerleme' yapılmaması tavsiyesinde bulundu.

Özel Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akça, geceleri rahat bir uyku için kesinlikle 'şekerleme' yapılmaması tavsiyesinde bulundu.

Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatica Akça, uyumanın kişiler için boşa geçirilen bir zaman olmadığını belirterek, insanların sağlıklı, zihinsel, psikolojik ve fiziksel performansı için mutlaka düzenli olarak uyuması gerektiğini ifade etti. 85'in üzerinde uyku bozukluğunun tanımlandığını ifade eden Dr. Akça, "Bunların bir kısmı uykuya dalmayı ve sürdürmekte zorlanma şeklinde, bir kısmı gün içerisinde uykululuk hali şeklinde, bir kısmı da uykuda ortaya çıkan hareket bozuklukları şeklindedir. Yani yaklaşık yüze yakın uyku bozukluğu bulunmaktadır. Bunun için uykuda problemi bulunan insanlar, mutlaka bir uzmana başvurmalıdır" dedi.

"HER GÜN AYNI SAATTE UYUMAYA ÇALIŞIN"

Hijyen, uykuya dalma, uykuyu sürdürme ve gündüz aşırı uykululuk halini önlemek için iyi bir uykunun önemli olduğunu dile getiren Dr. Akça, "Mutlaka her gün aynı saatte uyumaya çalışılması lazım. Yatağa girme saati belli bir saat olmalı. Yatağa, hafif uyku hali hissedildiği zaman girilmelidir. Eğer uyku için yatağa girdikten sonra yirmi dakika ya da yarım saat geçmesine rağmen uyuyamıyorsanız, bu durumda kişinin kendisini rahat ettirecek bir takım şeyler yapması gerekir. Bunlar; ılık bir duş alınması ve hafif ışığın altında kitap okunması olabilir" diye konuştu.

"ŞEKERLEME YAPMAYIN"

Düzenli egzersiz yapmanın uykuya dalmayı ve sürdürmeyi kolaylaştırdığını vurgulayan Dr. Akça, "Aslında yorulmamak, egzersiz yapmamak daha kolay uyumayı sağlıyor gibi düşünülse de, düzenli egzersiz yapmak, uykuya dalmayı kolaylaştıran faktörler arasındadır. Yatma saatinden bir saat önce, özellikle kafeinli içecekler önermiyoruz. Yatmadan bir saat önce, ağır bir yemek yemeyi önermiyoruz. Genel olarak insanlar çalıştıkları için fiziksel olarak yorularak evlerine geliyor. Yoğun işi olan insanlar, işten gittikleri zaman şekerleme yaparlar. Bence şekerleme kesinlikle yapılmaması gerekir. Kendini aktif tutacak, rahatlatıcı birtakım şeyler yapılabilir ama uyku uyumamalıdır. Fakat kişi yattığı zaman geç yatıyorsa, hafif bir şeyler atıştırıp yatmalıdır. Günlük 6-7 saatlik uyku, hatta 8 saat diyenler de var, kişiyi tamamen rahatlatıcı ve normal bir fiziksel ve psikolojik sağlıklı bir uyku için yeterlidir" şeklinde konuştu.

"UYKU BOZUKLUĞU OLANLAR MUTLAKA DOKTORA GÖRÜNMELİ"

Çok yorgun olan kişilerin, 45 dakikalık bir uykuyla rahatlayabileceğini kaydeden Dr. Akça, "Daha uzun süreli uyumaları önermiyoruz. Çünkü uykuya dalma sürecini ötelemiş oluyoruz. Bir aydan fazla uyumada zorluk, uykusuzluk, gün içerisinde uyuklamalar oluyor ise mutlaka doktora başvurulması gerekir. Yani bir aydan fazla bir süre bunları yaşıyorsa, bu bir sinyaldir. Uyku bozukluğu olan insanlarda çeşitli ilaçlar da kullanabiliriz. Tabii ki, bu ilaçları çok uzun süreli kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Ne uzun süreli kullanılmasını tavsiye ediyoruz ne de aniden bırakılması tavsiye ediyoruz. Yani uzman kontrolünde ilaca başlama ve bırakmayı karar vermekte değerlendirmek çok önemlidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.