Provakosyona dikkat!

Provakosyona dikkat!

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri vatandaşa sağduyu çağrısında bulunarak, kardeşlik vurgusu yaptı. Derviş Argun, "Örgüt, halk ve güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmek istiyor. Türkiye'yi Suriye gibi yapmak istiyorlar. Dikkat

Hakkari ve Iğdır'daki saldırıların ardından aralarında Konya'nın da olduğu birçok ilde gerginlik arttı. Hakkari'de 16 askerin ve Iğdır'da 13 polisin şehit olmasının ardından ülke genelinde terör eylemlerine karşı tepkisini ortaya koyan vatandaş, birçok ilde gösteri düzenliyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen vatandaş, tepkisini bayrak asarak, araçlarıyla konvoy oluşturarak, yürüyüş yaparak gösteriyor. Tepki yürüyüşleri esnasında karşıt gruplar arasında zaman zaman kavgalar da çıkıyor. Çıkan kavgalardan bazı siviller de zarar görüyor. Birçok polis de eylemler esnasında yaralandı. Söz konusu eylemler sırasında birçok şehirde HDP il ve ilçe binalarını da tahrip eden göstericiler, parti tabelalarını indirip binalara Türk bayrakları asıyor. CHP Konya'nın aracına da zarar verildi.

ILGIN'DA LİNÇ GİRİŞİMİ

Ilgın'da TOKİ inşaatında Kürt kökenli işçilere yönelik linç girişimi oldu. Şehir merkezinde bir avukatın hukuk bürosuna zarar verildi. Bazı illerde Doğu firmalarının otobüsleri taşlanıyor. Saldırılar nedeniyle bir çok firma Batı illerine olan seferlerini iptal etti. Mersin Erdemli'de terör protestosunda kimliği belirsiz bir kişinin açtığı ateş sonucu karnından yaralanan 18 yaşındaki Bahadırhan Okçu, hayatını kaybetti. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri terör olayları nedeniyle vatandaşa sağduyu çağrısında bulunarak, kardeşlik vurgusu yaptı. Devletin zirvesindeki isimlerden de sağduyu çağrıları yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızdan sağduyularını, metanetlerini muhafaza etmelerini özellikle rica ediyorum" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, twitter hesabından basın kuruluşları, parti binaları ve özel mülklere yapılan saldırı sonrası vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu, kardeşlik vurgusu yaptı.

TERÖR ÖRGÜTÜ KAOS İSTİYOR

Sağduyu çağrısında bulunan Mazlum-Der Konya Şube Başkanı Derviş Argun ise, PKK'nın kaos istediğini, Türkiye'yi Suriye gibi yapmak istediğini söyledi. Birlik ve beraberlik vurgusu yapan ve halkı sağduyulu olmaya davet eden Argun, "PKK terörü ile ilk kez muhatap olmuyoruz. PKK 1984'ten bu yana saldırılara devam ediyor. Masada kaybettiğini anlayınca saldırıya başladı. Tuzakçı bir saldırı kültürüne geçiş yaptı. Halk ve güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmek istiyor. Çatışma ve kaos istiyor. Türkiye'yi Suriye gibi yapmak istiyorlar. Güvenlik güçleri bu tuzağa pek düşmüyor. Doğu ve Güneydoğu'da güvenlik güçlerinin gösterdiği tavrı biz de Batı illerinde göstermeliyiz. Sağduyulu olmazsak, Kürt halkına zarar verirsek o zaman birilerinin ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Ülkemizde 5 milyona yakın Türk-Kürt evliliği yapılmış. Kürtlerin yüzde 65'i şu an Batı illerinde yaşıyor. Biz iç içe geçmişiz. Kürtleri PKK ile bir tutmak ülkeye verilen en büyük zarardır" diye konuştu. 

SURİYE GİBİ OLURUZ UYARISI

Bazı kesimlerin sosyal medya üzerinden halkı kışkırttığını da belirten Argun, "2011 Mart Suriyesi'nde sosyal medyanın rolünü bir hatırlayalım. Sosyal medya olay varsa abartmış, yoksa oluşturmuştu. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden çok manipülasyon yapılıyor. Türkiye'de yabancı basın-yayın organları da var. Bazı siyasi partiler de oy toplama uğruna halkı sokağa döküyor. Türk-Kürt kardeşliğine inanların sağduyu davranması gerekiyor. Sivil hayata müdaheleden kaçınmalıyız. Sokaklar kaos ortamına dönüşürse Türkiye Suriye gibi olur. Mersin'de bir genci kaybettik. Olaylarda çok sayıda polis ve sivil vatandaş zarar gördü. Sağduyulu olmazsak güvenlik güçleri ve PKK'lılar arasındaki çatışma Kürt-Türk kavgasına dönüşür. Bunun sonucunda ülke çok kötü bir yere gider" sözlerini kullandı.

HERKES AKLI SELİM DAVRANMALI

Sosyolog Korkmaz Sural ise, "Ülkemizde yaşanan elim olayların müsebbibleri kim olursa olsun tarihe ve vicdanlarına kara bir sayfa açmaktadırlar. Zaman geçer, herşey biter, herkes unutulur. Bilgi kirliliğinin çığ gibi yayıldığı bu hassasiyet dönemlerinde inancı, dili, ırkı, mensubiyeti ne olursa olsun herkes aklıselim davranmalıdır. Metanet ve hoşgörü bir insanının en önemli davasıdır. Başka dava yoktur. Kim ne için savaşırsa savaşsın doğası gereği savaşın getireceği acıdır. Gül, gülistanda biter. Lütfen özellikle herhangi bir gazeteden daha güçlü olduğu hepimizce malum olan sosyal medyada barışın, hoşgörünün, tevazunun dilini kullanalım. Acıları ötekileştirmekten ve herhangi bir cahilin kullanacağı argümanlardan kaçınalım. Çevremizi tahrik ve heyula amaçlara karşı aklıselim ile telkin edelim. Olumlu bir cümlemizden bir kişinin etkilenmesi bizler için matematik olarak binlerce insana ulaşmak demektir. Biz, yıkmayacağız, inşa edeceğiz. Allahtan bütün şehitlerimize ve olaylar neticesinde hayatını kaybeden masum insanlarımıza rahmet diliyorum" diye konuştu.

ÖFKEMİZİ TEST EDİYORLAR

Vatandaşa uyarılarda bulunan Bayram Bülbül isimli esnaf da, şu ifadeleri kullandı: "Öfkemizi test ediyolar. Sokaklarda toplanarak, yakarak, yıkarak iç savaşa mı gidelim? Siz bir Suriye bir Irak mı olmak istiyosunuz? Bu fitneye kimse düşmesin. Kardeşlerim, sokaklara çıkarak, siyah bayrak açarak bazılarının ekmeğine yağ sürmeyelim. Bir yerleri yıkmak ve yakmak bizim şanımızdan değil. Gelin bayrak asalım, konuşalım ama sokaklarda kaos ortamı yaratarak, ülkeyi iç savaşa sürükleyecek hareketlerden kaçınalım. Suriyeliler gibi göçebe hayatı yaşayıp çocuklarımız sahile mi vursun? Biz dim dik, onurlu ve gururlu durarak ayakta kalmalıyız. Biz Çanakkale'de aslanlar gibi savaşan 250 bin şehit askerin mehmedin torunlarıyız. Öfkemizi test ettirmeyelim."

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.