Prostat hastalıklarını önemseyin
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, 8 Eylül Prostat Hastalıkları Bilinçlendirme Günü kapsamında vatandaşları hastalığa karşı bilgilendirmek amacıyla seminer düzenledi. Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılan seminer akademisyenler, eğitimciler ve vatandaşlar katıldı.
Prof. Dr. Serdar Göktaş her bin erkekten 52’sinde prostat hastalığı bulunduğunu belirterek, Türkiye’de şu anda yaklaşık bir milyon 900 bin prostat hastası olduğunu ve bunlardan yalnızca 300 bininin tedavi hizmeti aldığını, geriye kalan bir milyon 600 bin erkeğin bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Prostatın erkeklerde bulunan bir organ olduğunu belirten Prof. Dr. Serdar Göktaş, “Gerek ülkemizde, gerekse Avrupa ülkelerinde konunun önemi nedeniyle her yılın Eylül ayında Üroloji Haftası adı altında prostat hastalıklarına yönelik halkı bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Burada amaç herhangi bir şikayeti olmasa da kişinin durumunun farkında olmasını sağlamaktır. Biz de bu amaçla rahatsızlığının farkında olmayan Konyalı hemşerilerimizi bilgilendirmek, hastalıkları varsa erken dönemde tanı koyarak tedavilerinin yapılmasını sağlamak amacı ile bu toplantıyı düzenledik” dedi.
Prostat hastalığının yaşa ve erkeklik hormonlarına bağlı olara geliştiğini, iyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ve iltihap olmak üzere 3 tip hastalık görülebileceğini, bu hastalıkların belirtilerinin genel olarak idrar yapma ile ilgili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göktaş, “Kanser çoğunlukla 50’li yaşlarda oluşmaya başlamaktadır. Prostat kanseri erkeklerde vücuttaki kötü huylu tümörler arasında sıklık olarak tüm dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı prostat kanseri almaktadır. Her 12 erkekten biri prostat kanseri ile karşı karşıyadır. Aile prostat kanseri görülen erkeklerde prostat kanseri görülme riski 2 kata kadar artmaktadır. Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır” diye konuştu.
İyi huylu prostat büyümelerinin 50-60 yaş aralığında yüzde 40-60’lı yaşlarla beraber yüzde 70’lerin üzerine çıktığına dikkat çeken SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, “Prostat hastalarında idrar yapmaya başlamada gecikme, bekleme, idrar kalınlığının azalması, hızının yavaşlaması, mesaneyi tam boşaltamama hissi, kesik kesik idrar yapma, acil idrar yapma gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen durumlarla karşılaşılabilmektedir. Prostat hastalıklarının oluşmasını garantili engelleyen bir formül yoktur. Bununla birlikte aşırı kilodan kaçınmak, düzenli fiziksel aktivite, sigara alışkanlığı varsa bırakılması, aşırı yağlı ve kırımızı et ağırlıklı hazır gıdalarla beslenmeden uzak durulması gerekmektedir. Prostat hastalıklarının tedavisi mümkündür, prostat kanserindeyse erken teşhis önemlidir. 50 yaşın üzerindeki her erkeğin yılda bir defa muayene olması gereklidir” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.