Promosyon bütçesi azaldı

Promosyon bütçesi azaldı

Firmaların her yıl başında müşterilerine hediye promosyon ürünleri vermek için ayırdığı bütçe piyasa darlığı nedeniyle azaldı. Firmalar çok sayıda promosyon ürünü yaptırmak yerine isme özel az sayıda promosyon yaptırıyor

Yılbaşına günler kala promosyon sektöründe geçtiğimiz yıllara göre düşüş yaşanıyor. Piyasadaki darlık promosyoncuları da vurdu. Piyasada ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten promosyoncular, fiyatların geçen senelere göre değişmemesine, hatta bazı ürünlerde düşmesine rağmen promosyon ürünlerindeki satışın düştüğünü belirttiler. Promosyoncular, yılbaşına doğru satışlarda bir artış beklendiğini belirttiler. Yıllar önce neredeyse kalem, çakmak ve ajandadan ibaret olan promosyon sektörü bugün, şapkadan ayakkabıya, termostan taşınabilir disk ve bilgisayarlara kadar yüzlerce çeşit ürünü kapsıyor. Kurumlar hem tanıtım amacıyla, hem de müşterilerin ilgisini çekmek için birbirinden ilginç ürünleri tercih ediyorlar. Firma sahipleri en popüler promosyon ürünleri olan ajanda ve takvimin artık çok tercih edilmediğini bunun yerine isme özel ürünlerin tercih edildiğini ifade etti.

REKLAM BÜTÇELERİ AZALTILDI

Promosyon firmalarının eski günlerini aradığını belirten Altay Grup Sahibi Musa Altay, “Ticaret piyasasında zaten bir daralma var. Firmalar zor durumda. Bu promosyon ve reklamcıları da etkiliyor. Firmalar tanıtım ve promosyon bütçelerini azaltmak zorunda kaldı” dedi. Geleneksel olarak takvim ve ajanda yaptıran firmaların artık bütçelerini düşürdükleri için tasarrufa gittiklerini belirten Altay, şöyle konuştu: “Eskiden 3-5 bin ajanda bastıran firmalar artık daha düşük sayıda isime özel ajanda bastırıyor. Takvim olayı da bitmek üzere. Piyaza daraldı. Sektörde rekabet çok, iş az, bu yüzden küçük firmalar sıkıntı yaşıyor. Promosyon yüzde 5-10'lara düştü. Kalem, çakmak gibi ürünler ucuz olduğu için halen en çok tercih edilenler arasında. Yüksek enflasyon oranına rağmen fiyatlar geçtiğimiz yıllara göre hemen hemen aynı, hatta bazı ürünlerde düşüş bile var. Buna rağmen satışlar istenilen düzeyde değil.” Altay, promosyon sektöründe iş yapanların beklentisin ocak ayı sonuna kadar süreceğini sözlerine ekledi.

AZ SAYIDA ÖZEL ÜRÜNLER REVAÇTA

Konyalı firmaların promosyon işlerini yılın son günlerine bıraktığını belirten Flaş Reklam ve Promosyon Sahibi Cemal Çoşkun da piyasadaki daralmadan promosyon sektörünün de etkilendiğini söyledi. “Beklenilen hareket yok” diyen Coşkun, konuşmasına şöyle devam etti: “Yılbaşına doğru biraz daha hareketlilik olsa da geçtiğimiz yıllardaki işi yakalayacağımızı düşünmüyoruz. Fiyatlar aynı ama piyasadaki darlıktan dolayı firmalar promosyon giderlerini düşürüyor. Yaptıran da çok sayıda değil kısıtlı müşterisine az sayıda promosyon yaptırıyor. Promosyonda çeşitlilik çok arttı. Bunda piyasanın yüzde 80'ini elinde tutan Çin'in etkisi büyük. Çeşitlilik artınca bizde talep edilen ürünlerin bazılarını tedarik etmekte zorlanıyoruz. Son dönemde usb bellekler revaçta. Usb bellekler kartvizit şeklinde sıkça yapılsa da firmaya özel tasarımlarda yapabiliyoruz. Firma logosu şeklinde usb diskler ilgi görüyor.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.