Prof. Kemal Sılay: Felaketten Kurtulabilmek İçin ‘paralel’i İcat Ettiniz

Prof. Kemal Sılay: Felaketten Kurtulabilmek İçin ‘paralel’i İcat Ettiniz

ABD’deki önde gelen Türk akademisyenlerden Prof. Dr. Kemal Sılay, Türkiye’deki kutuplaşma, demokraside geriye gidiş ve Hizmet Hareketi’ne yapılan baskılar konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a önemli ikazlarda bulundu. Indiana...

ABD’deki önde gelen Türk akademisyenlerden Prof. Dr. Kemal Sılay, Türkiye’deki kutuplaşma, demokraside geriye gidiş ve Hizmet Hareketi’ne yapılan baskılar konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a önemli ikazlarda bulundu. Indiana Üniversitesi Türkçe Araştırmaları Programı Başkanı Prof. Sılay, “En samimi ve dürüst duygularla yazdım” dediği mesajlarını Twitter hesabından da duyurdu.

Prof. Sılay, söz konusu uyarılarına “Bu gece memleketimizden binlerce kilometre ötedeki bir sınıfta sizden bahsettik öğrencilerimle. Yıllar önce bir şiir okuduğunuz için hapse girmiştiniz. Bu şiirin mesajına katılmasam da sizi destekledim. İstediğiniz şiiri okumak, sizin ve hepimizin demokratik hakkıdır. Bu konuda, size çok haksızlık etti memleketimiz.” sözleriyle başladı.

BENCİLLİK, NEFRET VE BÖLÜNME UYARISI

“Yeni Erdoğan”a sert eleştiriler yönelten Prof. Sılay, şöyle devam etti: “Siz, size yapılan o haksızlığı unutup başkalarına zulmetmeye başladınız. Dünya nimetleri, gözünüzü döndürdü. Memleketimizin çıkarlarını bir kenara itip kendi çıkarlarınızı korumaya başladınız. Ve maalesef bu sizde bir saplantı haline geldi.”

Türkiye’nin geldiği noktayı, “İslam dünyası paramparça! Türkiyemiz, bölündü bölünecek! İnsanlarımız, birbirlerinden nefret ediyor!” diyerek niteleyen Sılay, Erdoğan’a hitaben, “‘Muhafazakâr’, ‘dindar’ ve ‘namuslu’ bir toplum hayal etmiştiniz. Türkiyemiz, hiç bu kadar ahlâksız olmamıştı! Lütfen sayın Cumhurbaşkanı lütfen, yangına körükle gitmeyin. İnsanlara iftira etmeyin. Bizi bize düşman etmeyin. Bırakın lüften bu “paralel”, “virüs”, “haşhaşî”, “örgüt” vs. laflarını. Bunların doğru olmadığını siz benden daha iyi biliyorsunuz. Ama bu suçlamalarınız doğruysa, durum vahim! Çünkü o zaman siz de bu “karanlık örgüt”ün bir parçası olarak suçlanırsınız.” ifadelerini kullandı.

BİR DÜŞMAN BULMAK ZORUNDAYDINIZ

Prof. Sılay, Erdoğan’a sorduğu ‘paralel’ sorusunun cevabını da kendisi verdi: “Nasıl oldu da size ve etrafınızdaki bazı kişilere Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı bir operasyon sonrası bu insanları “paralel” ilan ettiniz? Çünkü felaket bir durumla karşı karşıyaydınız. Anında bir “düşman” yaratmak zorundaydınız. Bu düşman, “Paralel Örgüt”tü. Ve siz Ortadoğu halkının hassasiyetlerini çok iyi bilen bir kişisiniz. Ortada düşman olmasa da bu “düşman”ın yaratılması gerekir iktidarı koruyabilmek için. Halk, “lider”in her dediğine inanmaya hazır bir kitledir; yeter ki güzel bir yalan uydurulsun...”

ORTADA VATAN DEĞİL, ÇİFTLİK VAR!

“Ve herşeyden önemlisi, ortada vatan diye bir kavram yoktur. Bir “çiftlik” vardır. “Vatan,” liderin babasından oğluna “miras kalmış” bir çiftlikten başka birşey degildir! Ve lider, o çiftliğin “doğal” sahibidir. Maalesef siz, bu tipik Ortadoğu psikolojisine teslim ettiniz kendinizi.” iddiasında bulunan Sılay, Erdoğan’ın, bu durumun ‘normal’ olduğuna inancının ise ‘sonsuz göründüğünü’ savundu.

Erdoğan’ın yıllarca “tutuklamak için değil, hasret gidermek” için Fethullah Gülen Hocaefendi’yi Türkiye’ye davet ettiğini hatırlatan Prof. Sılay, Erdoğan’a “Siz vatan haini misiniz?” diye sordu. Prof. Kemal Sılay, “Bütün bu sözlerimi demokratik hak ve hürriyetlerime dayanarak en samimi ve dürüst duygularla yazdım. Umarım emrinizdeki kurumlar, bu hakkıma saygı gösterirler.” diyerek uyarılarını noktaladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.