Prof. Dr. Ünal: Ebola Türkiye'de Görülmedi, 'Endişeye Gerek Yok' Denemez

Prof. Dr. Ünal: Ebola Türkiye'de Görülmedi, 'Endişeye Gerek Yok' Denemez

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'de şuana kadar Ebola virüsünün görülmediğini, ancak 'endişeye gerek yok' denemeyeceğini söyledi.        Türk...

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'de şuana kadar Ebola virüsünün görülmediğini, ancak 'endişeye gerek yok' denemeyeceğini söyledi.

    

    Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği(TİHUD) tarafından düzenlenen 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Antalya’da gerçekleştiriliyor. 3 gün sürecek kongrede olgular eşliğinde sık karşılaşılan problemlere ve kronik hastalıklara yaklaşım ile birlikte tıptaki yeni gelişmeler ele alınacak. Son gelişmelere ilişkin konferanslar, iç hastalıklarında kanıt-hastalık ilişkisi oturumları, klinik ve laboratuvarlardaki güncel konuları içeren sempozyumların düzenleneceği kongreye 3 bin 250'den fazla hekim katılıyor.

    Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Batı Afrika’da mart ayında baş gösteren Ebola salgını yüzünden bugüne kadar 8 bini aşkın vakadan yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ünal, bunlardan 300'ünün sağlık çalışanı olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü WHO) gibi büyük örgütlerin salgını durdurma çabalarının halen sonuç vermediğine değinen Prof. Dr. Ünal, askeri önlemlerinde salgını kontrol altına almada başarılı olmadığını söyledi. Virüsün yayılmasının çok hızlandığına değinen Ünal, "Herhangi bir ülkeden kalkan uçak saatler içerisinde dünyanın diğer ucuna ulaşmaktadır. Ebola hastalığının bulaştıktan sonra belirti vermesi 20 güne kadar uzayabileceğinden ve hastalık etkeni kişiden kişiye direkt temasla bulaşabileceğinden tüm dünya için risk söz konusudur. Ebola virüsü insandan insana çok hızlı bulaşabilmektedir. Hastalık şimdilik Batı Afrika’da 5 ülkede sınırlıdır. İlk olarak yaklaşık 1,5 yıl kadar önce olgular ortaya çıkmaya başlamıştır. Sierra Leone, Gine, Liberya ve Nijerya salgından en çok etkilenen 4 ülkedir. Bu ülkelere ek olarak Senegal’de bir olgu bildirilmiştir. Eş zamanlı olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde de olgular saptanmış fakat Kongo’da hastalığa sebep olan virüsün salgın yapan virüsten farklı bir virüs olduğu anlaşılmıştır." dedi.

    11 Ekim itibari ile hayatını kaybeden kişi sayısının 4 bini geçtiğini, bunların 400'ünüğn sağlık personeli olduğunun duyurulduğunu söyleyen Ünal, WHO'nun açıkladığı verilere göre şimdiye kadar 7 farklı ülkede yaklaşık 9 bin ebola vakası ile karşılaşıldığını söyledi. Türkiye'de şuana kadar Ebola virüsüyle ilgili bir vakanın görülmediğine değinen Ünal, "Endişe edecek bir durum var mı? sorusuna, "Tabi endişe etmek lazım. 'Endişe gerek yok denemez." şeklinde konuştu.

    Hastalığın öldürücü olmasından dolayı ABD’de geliştirilmekte olan ZMapp isimli bir ilacın çaresizce tedavide denendiğini belirten Ünal, "Bu ilacın içerisinde virüse karşı etkili olacak çeşitli antikorlar mevcuttur. Ayrıca, Ebola virüsüne karşı geliştirilen aşının güvenlik deneyleri insanda yapılmaya başlanmıştır. 18 Eylül 2014 tarihinde İngiltere’de insan üzerinde ilk kez Ebola virüs aşısı denenmiştir. Şimdilik ciddi bir yan etki gözlenmemiştir." ifadelerini kullandı.

    HASTALIKTAN KURTULANLARIN VİRÜSÜ BULAŞTIRMA RİSKİ YOK

    Hastalığı atlatan kişilerin virüsü bulaştırma riski olmadığını belirten Prof. Dr. Ünal şunları söyledi: "Sadece, hastalığı geçiren erkeklerin menilerinde virüs 3 ay kadar kalabilir. Ebola virüs hastalığı geçirenlerin 3 ay süreyle ilişki sırasında prezervatif kullanması veya cinsel ilişki yaşamamaları önerilir. Kişi, Ebola virüs hastalığından kurtulursa vücudunda 10 yıllarca kalacak antikorlar üretmiş olur ve bu antikorlar sayesinde bir daha kendine Ebola virüsü bulaşamaz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.