Prof. Dr. İlter Turan: Türkiye, Bölgenin Güçlü Ülke Olma Şansını Yitirdi

Prof. Dr. İlter Turan: Türkiye, Bölgenin Güçlü Ülke Olma Şansını Yitirdi

Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İlter Turan, Türkiye'nin bölgenin yükselen ve güçlü ülke olma şansını yitirdiğini söyledi. Prof....

Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İlter Turan, Türkiye'nin bölgenin yükselen ve güçlü ülke olma şansını yitirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Turan, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) Akra Barut Otel'de gerçekleştirilen 18. Olağan toplantısında “Türkiye Yükselen Güç mü, Düşen Güç mü? Türk Siyasi Hayatı Üzerine Gözlemler” konulu bir sunum yaptı. Söz konusu programda iş dünyasına ülkenin durumunu değerlendiren Turan, “İşsizlik ve enflasyon tek rakamdan çift rakama doğru ilerlemektedir. Sermaye girişindeki azalmayı da dikkate alırsak sonuç ortadadır. Önümüzdeki dönemde Türkiye iç gerilimler yaşayacağı bir sürece girecektir." dedi.

Türkiye'nin izlediği dış politika ile bölgenin yükselen ve güçlü ülkesi olma şansını yitirdiğini belirten Turan, Ortadoğu'da, yükselen değil düşen konumu ile işbirliği yapılacak ülke konumundan çıktığına dikkat çekerek, “Türkiye Ortadoğu politikası ile sürdürülmesi imkânı olmayan bir yola girmiştir. Kimseden de destek bulamamaktadır. Dünya sistemdeki adaletsizliklere kafa tutmak isterken biz başka senaryolar peşindeyiz. Dünyayı değiştirebilecek güç bundan sonra koalisyonlarla olur.” diye konuştu.

'YÜKSELEN GÜCÜZ, BİZİ KISKANIYORLAR' HAYALCİ BİR YAKLAŞIM

Dış politika uzmanları tarafından zaman zaman “Aslında biz yükselen bir gücüz, bizi kıskanıyorlar” yorumlarının yapıldığını dile getiren Prof. Turan, bunun hayalden öteye gidemeyeceğini belirterek, ülkenin sorunlarıyla ilgili şunları söyledi: “Öncelikle bizim bir demokratikleşme sorunumuz var. Türkiye her ne kadar AB'ye giriş sürecinde olsa da Batı dünyası ile ilişkilerimiz sıkıntılı. İkincisi Kürt sorunumuz var. Bunu kendimiz çözmeliyiz. Bunu dünya siyasetinde etkili güç olabilmek için çözmeliyiz. Bir de Kıbrıs problemimiz var. Sorunu çözemediğimiz gibi, KKTC'nin refahını sağlamakta da güçlük çekiyoruz. Etnik sorunlarımız var, bir Alevi sorunumuz var. İnanç özgürlüğünü esas alan bir demokratikleşme olmaz. Gelen yabancılar önce Rum Patrikhanesini ziyaret ediyorlar.”

'AÇIK, DIŞ BORÇ ALARAK GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Ülke ekonomisinin de sıkıntılı süreç yaşadığına değinen Turan, "Türkiye güçleniyor derken tasarruf açığı, dış borç alarak giderilmeye çalışılıyor. İnşaat sektörü şu anda ekonominin dinamizmini sağlıyor. Bu lokomotifin sanayiye geçmesi lazım.” dedi. İşsizlik ve enflasyonun tekten çift rakama doğru ilerlediğini ifade eden Turan, Sermaye girişindeki azalma da dikkate alındığında önümüzdeki dönemde Türkiye'nin iç gerilimler yaşayacağı bir sürece gireceğini açıkladı.

2015 yılında yapılacak genel seçimlerle ilgili de değerlendirme yapan Turan, katılım oranının seçim sonucuna etki edeceğini belirterek, “Katılım oranının yüksek olması halinde tek başına bir partinin iktidara gelmesi zor görünüyor. İkinci husus ise Kürt meselesi. Kendi vatandaşımıza uzun süreli bir bekleyiş yaşatılıyor. Çözüm sürecinden bahsediliyor, ortada çözüm paketi yok. ” dedi.

Toplantının sonunda ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ile Toplantı Başkanı Halil Yılmaz, konuşmacı Prof. Dr. İlter Turan'a günün anısına bir plaket verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.