Prof. Dr. Erbakan'ın Filistin gerçekleri

Prof. Dr. Erbakan'ın Filistin gerçekleri

Milli Görüş lideri merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Filistin için verdiği maddi ve manevi mücadeleyi kimsenin yeterince bilmediğini söyleyen Kudüs Tarihçisi Dr. Usame Al-Aşqar, “Erbakan'ın Filistin için büyük projeleri oldu” dedi.

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

KONYA BİZİM GÖZÜMÜZDE CİHAT EHLİDİR

İslam Tarihi Uzmanı ve Kudüs Tarihçisi Dr. Usame Al-Aşqar, Merhaba Gazetesi'ne bu kez de Milli Görüş lideri, eski başbakanlardan Prof. Dr. merhum Necmettin Erbakan'ın ve Anadolu Selçuklu devletine 200 yıl başkentlik yapmış Konya'nın Filistin hassasiyetiyle ilgili konuştu. Al-Aşgar, “Konya, bizim gözümüzde cihat ehlidir. Konya ehliyle birlikte inşallah yine Kudüs'ü, Gazze'yi özgürleştireceğiz. ilistin meselesi ile ilgili Konya'da yürüyüşlerin, açıklamaların yapıldığına, İsrail'e ses yükseltildiğine şahit oluyoruz. İsrail menşeli ürünlerin boykot edildiğini de biliyoruz. Güzel sonuçlar alacağız” şeklinde konuştu.

ERBAKAN FİLİSTİN MESELESİNE ÇOK KAFA YORDU

**Erbakan, Filistin için neler yaptı? Siz, nelere şahit oldunuz?

-Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın, Filistin meseleleriyle ilgili yaptığı çalışmaları ne Filistinliler ne de Arap halkı yeterince biliyor. Erbakan hocayı sevenler bile merhumun Filistin için verdiği mücadeleyi yeterince bilmiyor. Erbakan, Filistin meselesine çok kafa yordu. Ben de merhum Erbakanla Filistin konusunda çalıştım. İnsanlar ifade ettiğim gibi bu konuda Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın hassasiyetini yeterince bilmiyor. 80'li-90'lı yıllarda Erbakan'ın Filistin için çok büyük projeleri oldu. Üniversite öğrencilerinin eğitimi konusunda çok hassastı. Merhum Erbakan, çok büyük meblağda maddi olarak Filistin'e destekte bulundu. 1988 yılında da Filistin'deki çabası ve mücadelesi çok büyüktü. Erbakan'ın Filistin için yaptıklarını bugüne kadar kimse de yazmadı.

1026660-1.jpg

HAMAS'IN KURULUŞUNDA ERBAKAN BÜYÜK ROL OYNADI

**Merhum Erbakan yaşasaydı, Hamas'a bakış açısı ne olurdu?

-Şimdi yine pek çok kimsenin bilmediği bir konudan bahsedeceğim. 1987 yılında Hamas'ın kurulmasında büyük rol oynadı merhum Necmettin Erbakan. Türkiye'deki kardeşlerimiz bu meselenin ayrıntısını da pek bilmiyor. Türkiye halkının artık bunu açık bir şekilde bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Erbakan'ın Hamas'ın kuruluşunda oynadığı öncü rolü, Filistin için yaptıklarını Türk kardeşlerimizin bilmesi gerekir.

ERBAKAN'I HASAN TURABİ İLE KARŞILARDIK

**Erbakan Hocayı Filistin'de 5 kez ağırladığınızı söylediniz? Sohbetlerinde Filistin ile ilgili genel olarak neler diyordu?

-Çoğu zaman biz, Hasan Turabi ile birlikte üstad merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı ağırlardık. Erbakan, bize Filistin'de gençlerin öneminde bahsederdi. Her projenin başında öncelikli odağı yine gençlerdi. Gençliğe çok önem veriyordu. İslam aleminin çıkışının, yükselişinin gençler aracılığıyla olacağını çok iyi biliyordu. Özellikle de üniversite gençliğinin önemine vurgu yapıyordu. Dünya çapında İslami kadınlar birliğinin varlığına çok önem veriyordu. Kadınlarla ilgili bir cemiyet, 'İslami bir grup kurulmazsa, ümmet adetlerinden, kültürlerinden, örf ve geleneklerinden ayrılır' diyordu. Batıya ve dayatmalarına karşı dik duruşun en büyük yolunun İslami kadınlar birliğinden geçtiğini söylüyordu. Erbakan'dan çokça duyduğum bir şey de İslami birlikleri çok ziyaret edip, faaliyetleri hakkında bilgi almasıydı. İslam Birliğine çok önem veriyordu merhum Necmettin Erbakan. Arap ülkelerinde ve diğer ülkelerde bulunan Müslüman dernek ve vakıfları birliğe davet ediyordu. Birlikte rahmet olduğunu söylüyordu. Öğrencilerin de bu dernekler ve vakıflarda toplanmasını, ortak çalışmasını arzu ediyordu.

img-1688-960x640.jpg

KONYA'NIN DİNDARLIĞI ESKİ KADİM ŞEHİRLERİN DİNDARLIĞINA BENZİYOR

**Konya, İslam davası için önemli bir şehir. Siz, Konya ve Konya halkının Filistin hassasiyeti ile ilgili neler söylemek istersiniz?

-Konya, eski ve kadim bir şehir. Bu yönüyle Kudüs ve Gazze'ye benziyor. Konya, Filistin'in eski şehirlerine benziyor, Halklarımız da benzerlik gösteriyor. Konya'nın dindarlığı, kadim olan eski şehirlerin dindarlığına benziyor. Konya, ruhi bir şehirdir. Hz. Mevlana bu şehirde. Konya, bizlere manevi bir değer veriyor. Selçuklu Devleti'nin başkentliğini yapmıştır Konya. Araplar tarafından Selçuklu Devleti, cihat yapan bir devlet olarak bilinir. Biz, Konya'yı böyle biliyoruz. Hristiyanlar eski dönemde Kudüs'ü işgal ettikleri zaman, Kudüs'ün Selçukluların elinde olduğunu bilmiyorlar. Bunu çoğu insan bilmiyor. Hristiyanlar Kudüs'ü Selçukluların elinden aldılar. İngilizler de Kudüs'ü Osmanlıların elinden aldılar. Nasıl ki Hristiyanların elinden zamanında Kudüs'ü aldıysak, yine aynısını yapacağız. Konya ehliyle birlikte bu işi gerçekleştireceğiz. Konya, dün olduğu gibi bugün de Filistin'in ve halkının yanında.

KONYALILARIN İSRAİL BOYKOTU GÜZEL SONUÇLAR VERİYOR

**Konya'dasınız. Hassas Filistin meselesi ile ilgili Konyalılara çağrınız ne olur?

-Filistin mücadelesi şu an iyi ilerliyor. Bu savaş süresine kadar Filistinlilerin destek ve yardıma ihtiyacı olacak. İslam halklarına çağrımız Gazze'de yaşayan insanların açlıktan ölmemesi için onlara sürekli yardımlarıyla destek olmalarıdır. Biz, savaşla meşgulüz. Konyalıların sorumluluğu da ailemize, çocuklarımıza sahip çıkmalarıdır. Hiçbir zaman yardım etme konusunda geri kalmamak gerekir. Filistin meselesi ile ilgili Konya'da yürüyüşlerin, açıklamaların yapıldığına, İsrail'e ses yükseltildiğine şahit oluyoruz. İsrail menşeli ürünlerin boykot edildiğini de biliyoruz. Bu boykot, güzel sonuçlar veriyor. Türk halkı, Filistin halkının yanında olmaya devam etmeli.

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum