Pratisyen hekim açığı

Pratisyen hekim açığı

Pratisyen hekimlerin aile hekimliğine geçmesi ile birlikte, hastanelerin acil servisleri, 112, yoğun bakım ve diyaliz ünitelerinde hekim açığı yaşanıyor. Çözüm üretmeye çalışan İl Sağlık Müdürlüğü yeni atamaları bekliyor

Aile Hekimliği Uygulaması'nın Konya'da 14 Haziran 2010'da başlaması ve pratisyen hekimlerin ağırlıklı olarak aile hekimliğine yönelmesi ile birlikte 'pratisyen açığı’ yaşanıyor. 112 Acil Sağlık Merkezi, hastanelerin acil servisleri, yoğun bakım ile diyaliz ünitelerindeki doktorların aile hekimliği olması nedeniyle bazı sıkıntıların ortaya çıktığı belirtiliyor. Aile hekimliğini tercih edenler arasında uzun yıllardır idari görevde bulunan hekimler de yer alıyor. 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğini uzun yıllardır yürüten Dr. Ömer Ekici, Konya Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ahmet Ergin aile hekimliğine geçen idareciler arasında. Yoğun bakım, 112, hastanelerin acil servisi ile diyaliz ünitelerinde ortaya çıkan hekim boşluğunun neden olduğu sıkıntılara karşı İl Sağlık Müdürlüğü çeşitli tedbirler alıyor.
Konya’da toplam 549 pratisyenin aile hekimi olarak atandığını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçekkendirci, atamanın ardından Koya merkezde 69 pratisyen hekimin kaldığını belirtti. Hizmette aksamama olmaması için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Dr. Hasan Küçükkendirci, “Merkezde kalan 69 hekimi acil servisler, toplum sağlığı ile ana çocuk sağlığı merkezleri, verem savaş dispanseri, 112 gibi yerlere yerleştirdik. Bunun yanı sıra ilçelerde fazla olan hekim arkadaşlarımızı da birer birer buraya alıp merkezlerde görevlendirme yaptık. Önümüzdeki dönem mecburi hizmet atamalarında Konya'nın daha fazla hekim alabilmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi. Temmuz ayı içerisinde tıp fakültelerinden yeni mezun olacak hekimlerin atamasının yapılacağını hatırlatan Dr. Küçükkendirci, “Mecburi hizmet atamalarında 100 civarında hekim alabilirsek biz rahatlayacağız” diye konuştu.
NE GİBİ TEDBİRLER ALINIYOR?
Ortaya çıkan pratisyen hekim açığının sadece aile hekimliği atamalarıyla ilgili olmadığını ifade eden Dr. Hasan Küçükkendirci, Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS)’nı kazan hekimlerin, Tam Gün Yasası nedeniyle istifa edip özel sektöre geçenlerin de bulunduğunu bildirdi. Dr. Hasan Küçükkendirci şöyle devam etti: “Acil servis, yoğun bakım, diyaliz üniteleri gibi yerlerde zaman zaman hekim açığımız olabiliyor. Ancak biz bu sıkıntıyı mevcut hekim arkadaşlarımızla telafi edebiliyoruz. 112’de acil tıp teknisyenleri ve paramediklerin (ambulans ve acil bakım teknikerleri) görev almasını istiyoruz. Ama yoğun bakım gibi özel yerlerde tecrübeli hekimlere ihtiyacımız var. Bu yerler için de hekim arkadaşlarımızla görüşerek kalıcı kadrolar oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca uzman hekimlerimizin yoğun bakımdaki kendi hastalarını takip etmelerini sağlamak için de bir çabamız söz konusu.”
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.