Posta güvercinlerine gözü gibi bakıyor

Posta güvercinlerine gözü gibi bakıyor

Konya’da yaşayan ve dolmuş şoförlüğü yapan Yaşar Yiğit, Türkiye’de derece elde eden posta güvercinlerine gözü gibi bakıyor, Yiğit, “Onları gökyüzünde uçarken izlemek büyük bir keyif” dedi

Boş vaktinin tamamını güvercinlerine ayıran Yaşar Yiğit, “Çocukluğumdan beri güvercin besliyorum. Güvercinler benim olmazsa olmazım. Bunun sevgisi tarif edilemez hepsi evladım gibi. Servet verseler de kuşlarımı kimseye vermem. Bu yıl Malatya- Konya arası 636 km yarışında ‘Prenses’ isimli güvercinim 7 saat 18 dakikada kümesine gelerek şampiyon oldu. Bunun gibi farklı dereceler elde eden birçok güvercinim var" dedi. Konya’nın Selçuklu ilçesi Esenler Mahallesi’nde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Yaşar Yiğit, Son derece gelişmiş olan yön duyguları ve çevik bir yapıya sahip olan posta güvercinlerine gözü gibi bakıyor. Dolmuş şoförlüğü yapan ve boş zamanının büyük çoğunluğunu güvercinlerine ayıran Yiğit, kuşların beslenmeleriyle yakından ilgileniyor.

adsiz-002.jpg

ÇOCUK YAŞLARDAN BERİ GÜVERCİN BESLİYOR

Çocuk yaşlarından itibaren güvercin beslediğini ifade eden Yaşar Yiğit, “10 yaşındayken paçalı veya taklacı güvercin olarak bilinen güvercinler beslemeye başladım. Mahallemizdeki birçok evde de güvercin beslenirdi o zamanlar. Bir gece yarısı kümesime girerek bütün kuşlarımı çaldılar. Bundan 10 yıl önce de posta güvercinlerine bakmaya başladım” şeklinde konuştu.

ONLARI UÇARKEN İZLEMEK BÜYÜK KEYİF

Güvercin beslemenin ciddi bir emek istediğini belirten Yiğit, “Ben dolmuş şoförlüğü yapıyorum. Boş vaktimin büyük bir bölümünü güvercinlerime ayırıyorum. Güvercinleri beslemek ciddi bir emek istiyor. Önüne suyunu ve yemini atarak güvercin beslenmez. Sürekli kümeslerini temizliyorum. Uçuş egzersizleri yaptırıyorum. Her biri ile ayrı ayrı ilgileniyorum. Güvercinler benim olmazsa olmazım. Bunun sevgisi tarif edilemez hepsi evladım gibi. Servet verseler de kuşlarımı kimseye vermem. İşimin ve ünlük hayat koşturmasının bütün stresini onların sayesinde atıyorum. Onları gökyüzünde uçarken izlemek büyük bir keyif. Güvercinlerim için aylık 1.000 TL’ye yakın harcama yapıyorum ” dedi.

SAATTE 80 KİLOMETRE HIZLA UÇABİLİYORLAR

Posta güvercinlerini diğer güvercinlerden ayıran özellikleri de sıralayan Yaşar Yiğit şunları söyledi: “Öncelikle posta güvercinlerinin son derece gelişmiş bir yön duyguları ve çevik bir yapıları var. Gözleri de parlak ve canlı renkte olur. Bu güvercinlerin sırtları ve bel kısımları diğer güvercinlere göre daha güçlüdür. En önemli özelliklerinden biri de tüylerinin yağmurdan çok fazla etkilenmiyor olmasıdır. Günde 1000 kilometre gibi uzun mesafe uçabiliyorlar ve saate 80 kilometre hızla uçabiliyorlar. Bu kuşlar genellikle yarışlarda kullanıldığı için çok fazla yem vermemek gerekiyor. Güvercinin yağ oranına göre yem arttırılıp, azaltılır. Güvercinlere dönemine göre bayatlamamış buğday, süpürge tohumu, darı, kırmızı mercimek, gibi bakliyat ve çeşitli tohumlarla elde edilmiş karışımları beslemeleri için özellikle hazırlıyorum. Çünkü yarış için hazırlanan posta güvercinlerinin diğer kuşlara göre kalori beslemesi daha önemli”

BİRÇOK YARIŞMADA DERECE ELDE ETTİ

Yaklaşık 50 posta güvercini olduğunu ve aralarında Türkiye’de derece elde eden güvercinleri olduğunu ifade eden Yaşar Yiğit, “ Konya’da Posta Güvercinleri Derneğimiz var. Burada belirli zamanlarda kilometrelerce uzaklıktan yarışmalar düzenlenir. Bu yarışmaların birçoğundan güvercinlerim derece elde etti. Malatya- Konya arası 636 km yarışında ‘Prenses’ isimli güvercinim 7 saat 18 dakikada kümesine gelerek şampiyon oldu. Yine Sivas- Konya arası 481 kilometre yarışında 4 güvercinim derece elde etti. Bunlar gibi uzun ve kısa mesafe yarışlarda birçok güvercinim derece elde etti” diye konuştu.

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.