Portakal ile karpuz aynı tezgahta

Portakal ile karpuz aynı tezgahta

Portakal ile karpuz aynı tezgahta

Kış mevsiminin sonuna geldiğimiz ve baharın sıcak yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde kış meyvesi olarak bilinen portakal ile, yaz dönemi meyvesi olarak bilinen karpuzu aynı tezgahta gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Bahar mevsiminde bir araya gelen her iki meyve de alıcısını bekliyor. Karpuz İran’dan, portakal Anamur’dan geliyor. Karpuzun kilogramı 1,5; portakalın kilogram fiyatı ise 1 TL.

Bu sene sert geçen kış pazarda hem esnafı hem de alıcıyı etkilemişti. Kışın pazarcılar “Kış bu sene geçen yıllara göre baya zorlu geçti. Durum böyle olunca kış mevsiminde yenilmesi gereken marul, ıspanak, pırasa diğer yıllara göre ve diğer sebzelere göre biraz pahalı. Kışın yenilecek olan portakal, mandalina, elma geçen senelere göre ve piyasaya göre çok iyi fiyatta” diye konuşuyorlardı. Artık kış geçti bahar geldi. Şimdi yazın yenilecek olan sebze ve meyveler tezgâhlarda yerini aldı. Özellikle yazın en çok tüketilen meyveleri arasında yer alan karpuz da artık tezgâhlarda kendisini göstermeye başladı. Karpuzların İran’dan geldiğini söyleyen Muhacir Pazarı Esnafı Dursun Kale, “Milletimizde yanlış bir algılama mevcut. Şu anda Türkiye’nin İran ile siyasi olarak arası bozuk diye bunun bizdeki fiyatlara da yansıdığını düşünüyorlar ama öyle bir şey yok. Biz bunları alırken piyasa değerinin geçen seneki gibi olmasına dikkat ediyoruz. Piyasa durumuna göre fiyat belirliyoruz. Şu anda iyi karpuzun kilosunu 1,5 TL’ye satıyoruz. Bu da geçen sene ile kıyaslandığı zaman normal” dedi. Yerli karpuzun çıkmasının da yakın olduğunu söyleyen Kale, “2 haftadır pazarda karpuz satmaya başladık. Bu karpuzlar şu anda ithal. Bizim Adana’daki ve diğer sahil yerlerindeki yerli karpuzlarımız mayıs ayının sonlarına doğru tezgâhlarda yerini alacak” dedi.

Bahar yağmurunun çok yağması ile sebzelerdeki fiyatların artacağını söyleyen Kale, “Eğer baharda çok yağmur yağarsa sel meydana gelebilir. Bu da tarlada yetişen tüm mahsullerin fiyatlarında artışa neden olacaktır. İnşallah böyle bir şey olmaz da fiyatlar tavan yapmaz” diye konuştu. “Pazarcılar mevsime göre sürekli tezgâhlarını değiştirir” diyen Kale, “Biz kışın portakal, mandalina satıyorduk, mevsim artık değişti bundan sonra da karpuz ve zamanı gelince de kavun satacağız. Önceleri kış meyvesi olan portakal ile yaz meyvesi olan karpuzu bir arada gören yoktu. Ama şimdi komşu tezgâhta portakal var bizde de karpuz var” ifadelerini kullandı. Pazarda şu anda zam şampiyonu 7 TL ile 8 TL arasında satılan fasulye. Onu da geçen hafta 1,5 TL olan domates bu hafta 2,5 TL olarak takip ediyor. Pazarda diğer sebzelerin fiyatları ise şu şekilde:

Biber: 4,5 TL

Patlıcan: 3 TL

Dolma biber:2 TL

Salatalık: 2 TL

Kabak:1,5 TL ile 2 TL arası

Portakal: 1 TL

MUSTAFA ÖZÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.