Portakal bu yıl zam şampiyonu olacak

Portakal bu yıl zam şampiyonu olacak

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Bu senenin zam şampiyonu portakal olacak” dedi

Türk halkı, son 2 yıldır mevsimi olmasına rağmen çoğu sebze ve meyveyi geçmiş yıllara nazaran çok daha pahalıya tüketiyor. Vatandaşın evdeki hesabı artık çarşıya uymuyor. Tarım politikasındaki tutarsızlık, vatandaşın arz ve talep noktasındaki aşırılığı ürünlerin fiyatının şişmesine sebebiyet veriyor. Bu yıl, sebze ve meyve fiyatlarının ne olacağı kestirilemezken, hangi sebze ya da meyvenin zam şampiyonu olacağı şimdiden merak ediyor.

SERA ÜRÜNLERİNE GEÇİLİNCE FİYATLAR ARTACAK

Sera ürünlerine geçilir geçilmez bazı ürünlerin fiyatlarında ister istemez gözle görülür oranda bir artış yaşanacağını dile getiren Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, hava ve ihracat şartlarındaki gidişatın da fiyatlara doğrudan yansıyacağını belirtti.

Ekimin ortasından sonra sera ürünlerinin tezgâhlardaki yerini alacağını aktaran Pirinç, pandeminin her kesimi çok olumsuz etkilediğine de vurgu yaptı. Ürün temini noktasında Türkiye'de önümüzdeki aylarda bir sıkıntının yaşanmayacağını, ülkenin üretim konusunda başarılı olduğunu kaydeden Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ürün fiyatı konusunda arz talep dengesi ve ekonomik şartlar çok önemli. Sektörler tam aktif olmayınca tüketim de haliyle ona göre olacak. Ürünün çok ucuz olması da üreticiler ve aracılar için iyi bir durum olmaz. Ürünün ucuza satılması demek çiftçinin de zarar etmesi demek. Türkiye'nin ürün fiyatının yüksekliğinden ve düşüklüğünden çok, doğru fiyatı bulduracak sisteme geçmesi gerekir. Bunun için de güçlü hallerin yapılması lazım.”

PORTAKAL EN UCUZ 5 TL'YE SATILIR

“Portakal üretiminin olduğunu noktalarda don olayları yaşanmıştı” diyen Pirinç, şunları kaydetti: “Bu yıl Türkiye'de portakalın diğer önceki yıllara göre daha az olacağını duyuyoruz. Bu durum haliyle portakal fiyatının artmasına sebep olacak. Yani bu senenin şampiyonu portakal olacak gibi duruyor. Portakalın geçen yıl kilogram fiyatı 2 lira 5 lira arasında değişti. Duyumlarımıza göre portakal dalında 2 buçuk liradan satışa çıkıyor. Gidişat denilen gibi olursa portakalın perakende satış fiyatı 5 TL'nin altında olmaz. Bu yıl portakal en az 5 TL'den satışa sunulacak. Finike birinci sınıf portakaldır. Onun fiyatı çok daha fazla olacak. Çok ucuza yenilmez. Limon üretiminde yüzde 15 oranında artış var. Elmada bir sıkıntı yok. Mandalinada sıkıntı yok.”

ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİ KESTİREBİLMEK ÇOK ZOR”

Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Yasin Aktaş da “Bundan önceki yıllarda sezon ve ürün fiyatlarıyla ilgili ne olup biteceğini kestirebiliyorduk. Pandemi sürecinden dolayı şimdi ne olup biteceğini kestiremiyoruz. Çünkü çoğu sektörde olduğu gibi bizler de önümüzü göremiyoruz Sektörel bazda iniş çıkışlar çok fazla. Burada önemli olan arz-talep dengesinin kurulabilmesi. Vatandaş soğana aşırı yönelince soğan fiyatı artıyor, patatese aşırı yüklenince patates fiyatı artıyor. İnsanımızın önümüzdeki süreçte hangi ürüne ne denli talep göstereceğini bilmiyoruz. Bu yüzden ürün fiyatı konusunda bu yıl bir öngörüde bulunmak çok zor. Pandemi süreci herkesin dengesini bozdu” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum