Polis Fezlekesine Göre, Aras’ın Ölümünde Bir Patlayıcı Kalıntısına Rastlanılmadı

Polis Fezlekesine Göre, Aras’ın Ölümünde Bir Patlayıcı Kalıntısına Rastlanılmadı

Adana'da Lice'deki olayların protestosu sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki İbrahim Aras’a ilişkin Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı fezleke, soruşturmayı yürüten savcıya sunuldu. 7 sayfalık fezlekeye göre Adana Kriminal...

Adana'da Lice'deki olayların protestosu sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki İbrahim Aras’a ilişkin Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı fezleke, soruşturmayı yürüten savcıya sunuldu. 7 sayfalık fezlekeye göre Adana Kriminal Polis Laboratuvarı’nda ‘yeşil renkli plastik parçası, pamuklara alınmış swaplar, peçete kağıdı ve flaster banda alınmış swaplar üzerinde yapılan inceleme sonucu, 'uzmanlık alanına giren herhangi bir patlayıcı madde kalıntısına rastlanılmadığı' tespit edildi.

Adana Emniyet Müdürlüğü ise 15 Haziran 2014 günü yaşanan olay sonrası yaptığı açıklamada çocuğun 'el yapımı bombanın patlaması' sebebiyle öldüğünü duyurmuştu. Fezlekede mobese, metro istasyonu, TEM ve Çevik Kuvvet Şube’ye ait araçlarına ait kamere görüntülerinin incelendiği ve “İbraham Aras’ın gösterilerin içerisinde olduğu; elinde herhangi bir cismin bulunmadığı, ex olarak bulunduğu sokağın içerisinin gözükmediği” bilgisine yer verildi. Fezlekede ilginç bir detay da "Olay esnasında sokak üzerinde bulunan, olayı kimin ne ile ve nasıl gerçekleştirdiğini gördüğünü" söylemesi. (Şahsın) kimliğinin gizli tutulması ile tanık olarak ifade verebileceğini şifai olarak beyan ettiği bildirilen fezlekede, “Kimliği saklı tutulan şahıs Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dinlenmesinin uygun görülmesi halinde tarafımızca hazır hale getirilecektir.” ifadesi kullanıldı. Aras’ın ölümü hakkında "Faili meçhul şahıs ve şahıslar tarafından ne ile gerçekleştirildiği tespit edilmeyen suç aleti kullanarak başından almış olduğu öldürücü yara sonucu(kafası dağıtılmış şekilde) meydana gelmiştir.” değerlendirmesinin yapıldığı fezlekede olay anında 112 ve 155’i arayan vatandaşların 3 sayfalık konuşması da eklendi. Hürriyet Mahallesi’nde oturduğunu söyleyen bir vatandaş 112 telefon hattındaki sözleri şöyle: “…biz şu anda evde oturuyoruz. Burada eylem var. Bir tane memur çocuğun kafasına gaz bombası attı. Beyni dağıldı, beyni hepsi dökülmüş kapının önüne, yani acil bir ambulans gönderseniz acil.”

"EMNİYET OLAYI AYDINLATMA YERİNE, POLİSİ AKLAMA ÇABASI İÇİNE GİRMİŞTİR"

Ailenin avukatı Vedat Özkan, Başsavcılığa verdiği dilekçede dosya için Ankara’dan bir ekibin görevlendirilmesini talep etti. Özkan, düzenlediği basın toplantısında olayın üzerinden yaklaşık bir aylık süre geçmesine rağmen emniyet birimlerinin kayda değer bir araştırma yapmadığını savundu. “Peşin fikirli, önyargılı fail yada failleri tespit etme yerine tamamen polisi aklama mantığı ile hareket edildiğini” öne süren Özkan, "Alelacele gizli tanık dinletme çabası olayı örtbas etme isteğinin bir göstergesidir. Kimdir bu gizli tanık, neden ve kimden korkmaktadır? Nasıl olurda olayı bu kadar yakın bilen bir tek gizli tanık vardır. Gizli tanık ile olayın örtbas edilmeyeceği bilinmelidir. Gizli tanık dinletme talebi gerçeği saklamaya yönelik olduğu ve dosyanın böyle kapatılmak istendiği anlaşılmaktadır." dedi.

Olayı kimin tarafından gerçekleştirildiğini tam olarak bilmediklerini dile getiren Özkan, "Eğer polis bu konuda olayı aydınlatma çabasına girerse, belki kendisi de aklanacaktır. Polisin failleri bulma çabasına girmemesi, failin kim olduğu hususundaki kaygımızı artırmaktadır." diye konuştu. Fezlekede olay yerinde üç ayrı kamera görüntülerinin detaylı bir şekilde incelendiğini fakat hadise öncesi sokağın başını gösterir 12 dakikalık (17.10- 17.22) kaydın olmadığını ileri süren Özkan, şöyle devam etti: "Olayı çözemeyen Emniyet Müdürlüğü gizli tanık dinletmek istemiştir. Bu son derece korkutucu, dehşet vericidir. Düşünün bir sivil vatandaşın öldürülmesinin çözümü tek gizli tanığa bağlanmıştır. Gizli tanık üzerinden hedef mi saptırılmaya çalışılıyor. Dosya savcıları ile görüştük, kaygılarımızı dile getirdik. Gizli tanık dinlenmesi halinde olay örtbas edilecektir. Olay sadece bir gizli tanıkla çözülemez. Talebimiz gizli tanık dinlenmesin. Tanığın kim olduğu, nasıl vaatlerle kandırılacağı, ne söyleyeceği, ne kadar güvenli olduğu hukukta çok tartışmalı bir konudur. Biz bu soruşturmada Adana Emniyet Müdürlüğü’nün devreden çıkarılmasını istiyoruz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.