Polikistik Böbrek Hastalığına Yeni Umut
Dünyada bazı ülkelerde uygulanan ve önümüzdeki dönemde ilk kez Türkiye’de hayata geçirilecek olan ilaç tedavisi, böbrek yetersizliğinin önde gelen nedenlerinden biri olan ve ülkemizde sayısı 75 bine yaklaşan polikistik böbrek hastalarına yeni bir umut oldu.
Prof. Dr. Tevfik Ecder, bu ilacı kullanan hastalarda, polikistik hastalığının ilerlemesinin belirgin bir şekilde yavaşladığını belirterek "Belki hastalığın seyri durmuyor ama uzun bir şekilde böbrek fonksiyonlarıyla daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşamını sürdürüyorlar” dedi.
Dünyada en sık görülen, yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan olan ve tedavi edilmediği takdirde erken dönemde böbrek yetersizliği ile birlikte diyaliz ve böbrek nakline ihtiyaç duyulan Polikistik böbrek hastalığının tedavisinde yeni bir ilaç tedavisi bulundu. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de ilk kez denenecek olan tedavi yöntemiyle, erken teşhis edilen hastalar uzun bir süre diyaliz ve böbrek nakline gerek olmaksızın daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacak.
Uygulanan yeni tedavi hakkında açıklama yapan Türk Nefroloji Derneği Kistik Böbrek Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Ecder, “Polikistik böbrek hastalığı kalıtsal bir hastalık olmakla birlikte en sık görülen böbrek hastalığıdır. Kronik böbrek yetersizliğinin 4’üncü sıklıktaki nedenidir. Şeker hastalığı, diyabet ve hipertansiyon ilk 3 sırayı oluşturuyor. Bu hastalıkta her iki böbrekte yıllar içinde kist gelişiyor. Bu kist şikayet, ağrı, kanama ve enfeksiyon yapabiliyor. Asıl daha önemlisi de yıllar içerisinde böbrek yetersizliğiyle sonuçlanabiliyor. Bu hastalıkta tansiyon yüksekliği olabiliyor ve tansiyon iyi bir şekilde tedavi edilebilirse hastalığın seyrini çok olumlu etkiliyor” dedi.
Son yıllarda yapılan çalışma sonucunda bulunan ilacın polikistik böbrek hastalığı için etkili olduğunun görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ecder, “Bu ilacı kullanan hastalarda, polikistik hastalığın ilerlemesi belirgin bir şekilde yavaşlıyor. Belki tamamen hastalığın seyrini durdurmuyor ama hastalarda daha uzun bir şekilde böbrek fonksiyonlarıyla daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşamını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.
“ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİNDE TÜRKİYE’DE ONAYLANMASINI BEKLİYORUZ”
“Bu ilaçla ilgili aslında böbreklerde oluşan kistlerin mekanizmaları yıllar içinde öğrenildikten sonra bu mekanizmalara yönelik olabilecek bir etki olduğu anlaşıldı” diyen Prof. Dr. Ecder, bununla ilgili yapılan hayvan çalışmalarının çok iyi sonuç verdiğini söyledi. İlacın, hücre içi mekanizmalarla kistlerin büyümesini engellediğini anlatan Ecder, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıllarda yapılan çalışmada belirgin bir şekilde böbreklerin büyümesini azalttı. Hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı için dünyanın birçok ülkesinde onaylandı. Şu an Japonya da 1 yılı aşkın süredir hastalar bu ilacı kullanmakta. Kanada’da kullanılıyor, Avrupa’da da onaylandı. Önümüzdeki yıl içinde Türkiye’de onaylanmasını bekliyoruz.”
“BÖBREK HASTALIĞININ YAVAŞLADIĞI GÖRÜLÜNCE HASTALAR İÇİN BÜYÜK MORAL OLDU”
Prof. Dr. Tevfik Ecder konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hastalarda bu ilaç uygulandığında uzun süreli takiplerde hastaların böbrek fonksiyonlarını koruduğu görüldü. Etki olarak hastalarda çoğu kez idrar miktarında artış oluyor. Çoğu kez hasta bunu çok ciddi boyutta artış olsa da tolere edebiliyor. Onun dışında hastalık bu ilaçla ilgili çok güvenli, uzun dönem takiplerde herhangi bir problem oluşturmadan bir hap şeklinde kullanıyorlar. Böbrek hastalığının yavaşladığı görülünce bu hastalar için çok büyük bir moral oldu, dünyada da giderek artıyor. Tabi biz bu hastalıkla ilgili farkındalık artsın istiyoruz. Çünkü yıllarca hiçbir şikayet vermeden seyredebiliyor ve hasta farkında olmadan bu hastalıkla ilgili çok ileri aşamalarda şikayet olunca fark edilebiliyor. Özellikle ailesinde polikistik böbrek hastalığı rahatsızlığı olan kişilerin kendilerini araştırması şart. Teşhisi çok kolay, idrar ve kan tahlilleri zaten check-up ile yapılıyor. Böbrek ultra sonunda zaten kistler görülüyor ve teşhisi koyulabiliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.