Piyasada kafa karışık

Piyasada kafa karışık

Seçim sonrası hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması etkisini borsada gösterdi. Türk lirası dolar ve euro karşısında değer kaybetti. Altın da 100 binden 105 bine çıktı

Hiçbir partinin tek başına iktidar olarak çıkamadığı seçimlerin ardından lira geriledi ve dolar 2.80 liranın, euro da 3.10 liranın üzerine çıktı. Koalisyon olasılıkları ve buna bağlı belirsizliklere bağlı olarak, TL dolar karşısında rekor seviyelere geriledi.

AK Parti'nin toplam oyların yüzde 40.85'ini alarak 258 sandalye kazanırken, CHP yüzde 24.96 ile 132 sandalye ve MHP yüzde 16.28 ile 80 sandalye kazandı. HDP ise yüzde 10'luk barajı aşmayı başardı ve yüzde 13.11 ile 80 sandalye kazandı. Hükümetin kurulabilmesi için 276 milletvekilinin onayı olması gerekiyor. AK Parti'nin tek başına iktidar olamamasından dolayı hükümetle ilgili farklı olasıkların artması vatandaşın kafasını karıştırdı.

ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Karagöz, uzun zamandan bu yana dövizcilerin önünde bu kadar kalabalığı bir arada görmediklerini ifade eden Karagöz, “Seçim sonrası oldukça hareketli bir güne başladık. Sanki bu kararsızlık devam ettikçe daha çok zor günler ekonomiyi bekliyor gibi. Allah esnafımızın ve de milletin yardımcısı olsun” dedi.

Türkiye ve Konya genelinde vatandaşın karamsar olduğunun altını çizen Karagöz, “Şu anda çok fazla belirsizlik var. Hangi partinin ya da partilerin koalisyon içinde yer alacağını bilmiyoruz ve çok kötümser taraftan bakarsak, acaba herhangi bir parti koalisyona katılacak mı? Bu erken seçim anlamına gelebilir. Bu konu açıklığıa kavuşana kadar bir toparlanma beklemiyoruz. Gözümüz ve kulağımız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararında" diye konuştu.

KOALİSYON GÜVEN VERMİYOR

İthalat ve ihracat yapan iş dünyasının endişeli olduğunu ifade eden Karagöz, “Seçim sonuçları piyasalar için belirsizliğe yol açtı. Dolar, euro ve altın bir anda rekor bir yükselişe geçti. Bu durumdan dolayı kararsızlık ve karamsarlık birbirine girdi. Uzun bir süreçte piyasalarda çok fazla bir hareket beklemiyoruz. Türkiye koalisyonun acısını yıllar önce çekti. Şimdi de aynı durum söz konusu olacaktır. Bunun için yüksek ihtimalle erken seçim olacağı görülüyor. Önümüzdeki günlerde nasıl bir koalisyon anlaşmasına varılacak merakla bekleniyor” ifadelerini kullandı.

TL'nin değer kaybetmesinden dolayı iş dünyasının net bir adım atamadığını belirten Başkan Karagöz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “AK Parti iktidarı döneminde ortalama yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisi, geçen yıl bu oranın neredeyse yarısı bir hızda büyüdü ve 2015 yılını ise yüzde 3.2'lik büyümeyle geçmeye hazırlanıyor. İşsizlik oranı altı yılın zirvesi yakınında seyrederken, enflasyon 2011'den bu yana Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde kaldı. Birçok yatırımcı tek parti hükümeti umuyordu. Koalisyon görüşmeleri ya da erken seçim spekülasyonu finans piyasalarında trendi belirleyecek ve yatırımcılar daha fazla netlik görene kadar, piyasalar zayıf kalacak.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.