Pişman Olmamak İçin İyi Bir Okulu Tercih Edin

Pişman Olmamak İçin İyi Bir Okulu Tercih Edin

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mecburi ilköğretim çağına giren 1 milyon 335 bin 721 çocuğun ilkokul 1. sınıf, 1 milyon 217 bin 737 öğrencinin ise ortaokul 5. sınıf öğrencinin 8 Eylül Pazartesi günü okula başladı. Uzmanlar, ömür boyu...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mecburi ilköğretim çağına giren 1 milyon 335 bin 721 çocuğun ilkokul 1. sınıf, 1 milyon 217 bin 737 öğrencinin ise ortaokul 5. sınıf öğrencinin 8 Eylül Pazartesi günü okula başladı. Uzmanlar, ömür boyu pişman olmamak için iyi bir okulun tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda sadece ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okullar açılmadan bir hafta önce aldığı oryantasyon eğitimini bu yıl ortaokul ve lise birinci sınıf öğrencileri de alıyor. Okullar arası nakil işlemlerinin hala devam ettiğini hatırlatan uzmanlar, velileri ömür boyu pişman olmamak için en doğru okulu bulma konusunda uyarıyor.

Okulların açılmasına kısa zaman kala veliler çocuğu için en uygun okulu bulmaya çalışıyor. Bir çok seçeneğin olduğu büyük şehirlerde velilerin popülaritesi yüksek ancak eğitim kalitesi iyi olmayan okullardan sıyrılıp en doğru tercihi yapabilmesi için Fatih Koleji Uzman Psikolojik Danışmanı Hakan Metan, velilere bazı ip uçları veriyor. Hakan Metan, okulun yeni bir deneyim olduğunu dolayısıyla doğru okulu bulmada aile ve çocuğun iki önemli etkenin olduğunu dile getiriyor. Okul seçilirken öğrencinin mutlaka görüşünün alınması gerektiğini dile getiren Metan, "Ancak bu kararda ailenin yönlendirici olması gerektiğini, iyi bir yönlendirme için de anne ve babalar çocuğunu doğru tanımalı, onun istek ve beklentilerini iyi anlamalıdır."

Anne babalara çocukları için düşündükleri okulları mutlaka ziyaret etmelerini ve yüz yüze bilgi almalarını önerdiklerini ifade eden Metan, "Güvenlik görevlisinin sizi karşılama biçiminden, öğrencilerin kıyafet ve davranışlarına, çevre düzenlemesinden, temizliğine kadar gözlem yapmak sizlere okul hakkında pek çok ipucu verecektir." dedi.

Başarılı okulların ulusal ve uluslararası alanda önemli bir etkinliğe sahip olduğunu hatırlatan Metan, "Özellikle olimpiyat projelerinin desteklendiği okular, çocuğunuza vizyon kazandırması, yol göstermesi açısından faydalı olacaktır. Ayrıca önceki başarılar öğrenciye potansiyelini ortaya koyma konusunda özgüven de verecektir." şeklinde konuştu.

Metan, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi uzmanlarının öğrenci psikolojisinden hareket ettiğini ve gelişim psikolojisinin uygulama alanlarından destek aldığını dolayısıyla öğrenciyi tanıma, yönlendirme ve bilgi sunma çalışmaları ile hem öğrenciye hem de veliye önemli hizmetler sunduğunu vurguladı.

Okul seçerken çocuğunuzun karakterini ön planda tutulması gerektiğini belirten Metan, 20 maddede iyi okul kriterlerini şöyle sıraladı:

1. LGS/LGY ve TEOG gibi sınavlarda başarılı mı?

2. Ulusal ve uluslararası olimpiyat başarısı var mı?

3. Sosyal etkinlikler yapılıyor mu?

4. Teknolojik sınıf donanımları yeterli mi?

5. Okula Güvenebiliyor musunuz?

6. Okul ile eğitim konusunda paralellik sağlayabilecek miyim? Okulun eğitim anlayışı bana ve çocuğa uygun mu?

7. Okulun vizyonu size uymalı mu?

8. Alanında yetkin kadro yeterli mi?

9. Birebir rehberlik faaliyetleri mevcut mu?

10. Yabancı dil eğitimi iyi mi?

11. Şehrin merkezinde mi yoksa yeşil alan içinde bir yer mi olmalı?

12. İş yerime mi eve mi yakın olmalı?

13. Okulun saatleri bana uygun mu?

14. Okulda ikinci bir dil öğrenmesini istiyor muyum?

15. Nasıl bir eğitim çocuğuma faydalı olacaktır?

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.