Pis Yedili'yi iki saatte bitirdiler

Pis Yedili'yi iki saatte bitirdiler

Sosyal medyada Ekran Jürisi ismiyle kurulan platform Pis Yedili dizisinin yayından kaldırılması için RTÜK'e telefon yağdırdı.

Ekranları saatlerce işgal eden, lise çağındaki küçük kızlari dahi cinsel obje olarak gösteren, lise öğrencilerinin okula sarhoş geldiği, ruhsatsız silah taşıdığı, ehliyetsiz araba kullandığı sahnelerle ahlak anlayışını yerle bir eden dizilere karşı sosyal medyada başlayan ayaklanma deprem etkisi yarattı.

" Ekran Jürisi " adı altında sosyal medyada örgütlenen grubun ilk hedefi ise senaryosunu Gani Müjde'nin yazdığı Pis Yedili adlı dizi oldu.

#RTUKPisyediliyiBitir etiketiyle eylem başlatan grup, ilk geceden TT listesine girdi. 21.00'de başlayan ve 23.30'a biten eyleme 58 bin 600 ileti geldi. Twitter'in en geniş kapsamlı eylemine katılım ise rekor düzeye ulaştı.

RTÜK'Ü TELEFON YAĞMURUNA TUTTULAR

Eylemlerini sanal alemle sınırlı bırakmayan Ekran Jürisi üyeleri, Pis Yedili dizisinin yayından kaldırılması için RTÜK 'ü telefon ve mesaj yağmuruna tuttular. RTÜK'ün 444 1 178 numaralı telefonunu arayan onbinlerce kişi dizinin yayından kaldırılmasını istedi. RTÜK'ün Online Başvuru sayfası da eylemcilerin akınına uğradı.

GANİ MÜJDE TEPKİLERİ GÖRÜNCE YASAĞI SEÇTİ

Pis Yedili dizisinin senaristi Gani Müjde de eylemdeki eleştirilerden nasibini aldı. Ekran Jürisi'ne katılanlar Gani Müjde'yi twitter'daki sayfasından eleştiri yağmuruna tuttular. Gani Müjde ise bir yandan yasaklara karşı olduğunu söylerken, diğer yandan kendisini eleştirenleri bloklayarak tepkilerden kaçtı.

İŞTE TWİTTER'A YAĞAN MESAJLARDAN BAZILARI...

Ferudun ÖZDEMİR ‏@ferudunozdemir 2h Lise çağındaki genç kızları birer cinsel obje olarak gösteren bu pis rezalete son verin artık ( #RTUKpisyediliyibitir )

Levent ÇAKIROĞLU ‏@LCakiroglu 1m #RTUKpisyediliyibitir @MEBNabiAvci #RTUKpisyediliyibitir ekranlarda zil zurna sarhoş öğretmen görmek cok mu hoş. Aileler cocuklarını kime?

Ayşe Şule ‏@sulemmm 35m #RTUKpisyediliyibitir RTUK gerçekten görevini yapan bir kurumsa bu tür ahlaksızlık içeren dizilere izin vermemeli.

S.Çağlar Keskin ‏@tscaglar 44m #RTUKPisyediliyibitir Arsızlığa cesaret, zinaya aşk dediler. Bir neslin ahlakını, işte böyle yediler! Necip Fazıl Kısakürek.

Ismail Yigit ‏@ismailyigit 51m Pis Yedili adlı iğrenç dizinin yaratıcısı @GaniMujde 'yi protesto ediyoruz. #RTUKpisyediliyibitir

hiraaslan25 1905 ‏@dadas1964 55m Son yarım saatimizi lütfen RTÜK'ün telefonunu arayarak tamamlayalım. 444 1 178 Telefondaki şikayetler çok çok önemli

hatice yeşim tiyekli ‏@hytjade 58m #RTUKpisyediliyibitir RTÜK gerçekten görevini yapan bir kurumsa bu tür ahlaksız dizilere izin vermemeli

Sedat Balun ‏@sedatbalun 2h Senarist ! Kendi Kızını - Anneni kıyıpta oynatamayacağın şeyleri yazma ! #RTUKpisyediliyibiti

EKRAN JÜRİSİ'NİN HEDEFİ AYKIRI DİZİLER

Çocukların alkole olan merakını artırıcı, kadınları cinsel obje olarak gösteren, taciz ve tecavüze özendirici, aile içi cinsel ilişkiyi normalmiş gibi gösteren dizi ve programları hedef alan grup, amacını şu açıklamayla duyurmuştu:

Televizyon, internet, sinema ve tiyatroda sahnelenen dizi ve film, yarışma ve benzeri programlarda yer alan toplum ahlakına aykırı yayınlarla ilgili farkındalık oluşturmayı hedefleyen sivil bir kuruluştur.

"Televizyon, internet, sinema ve tiyatroda sahnelenen dizi ve film, yarışma ve benzeri programlarda yer alan toplum ahlakına aykırı yayınlarla ilgili toplumun hassasiyetlerini dikkate alan ve toplumun her kesiminin bu yapıtlarla ilgili görüşlerini aktarmasına aracılık eden sivil bir harekettir.

Amacımız, yukarıda adı geçen yayınları yapan programları ve yapımcılarını ekran jürisi olarak uyarmak, programların içeriğini irdelemek ve toplumun tüm katmanlarının, bilhassa da çocukların ve gençlerin zarar göreceği yayınları bir set oluşturarak engellemek.

Aynı zamanda yayın kuruluşlarına getirilen sansür benzeri uygulamarın da önüne geçerek, siyasi baskı altında tutulan kurumlara izleyici, okuyucu veya takipçi olarak tepki koyabilmek."

Kurulduğu andan itibaren yüzlerce kişiyi bir araya getiren Facebook'taki Ekran Jürisi isimli grup, işe dizileri tartışmaya açarak başladı.

NEDEN PİS YEDİLİ?

Protesto bildirisinde Pis Yedili isimli dizinin neden eleştirildiği ve RTÜK'ün ihlal ettiği kanunlar da tek tek yazıyor.

Bildiri şöyle:

"RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN

RTÜK Yayın Hizmeti ilkeleri

Madde 8:

f) Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.

ğ) Çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez.

h) Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz.

s) Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.

MADDE 9

ç) Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar vermemek, deneyimsizliklerini veya saflıklarını istismar ederek, çocukları bir ürün veya hizmeti satın almaya veya kiralamaya doğrudan yönlendirmemek; çocukları reklamı yapılmakta olan ürün veya hizmetleri satın almak için ebeveynlerini veya başkalarını ikna etmeye doğrudan teşvik etmemek; çocukların ebeveynlerine, öğretmenlerine veya diğer kişilere duyduğu güveni istismar etmemek veya sebepsiz olarak çocukları tehlikeli durumlarda göstermemek,

d) Kadınların istismarına yönelik olmamak,

Pis Yedili dizisinde öğrencileri alkole ve zararlı maddelere özendirme var mı, var.

Çocukları ehliyetsiz araba kullanmak, ruhsatsız silah taşımak gibi kanunlar önünde suç sayılan şeylere teyfik etmek var mı, var.

Çocukları çocuk yaşta ilişkiye, cinselliğe özendirme var mı, var.

Çocukların öğretmenlerine, ebeveynlerine ve diğer kişilere güvenini zedeleyici sahneler var mı, var.

Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık var mı, var.

RTÜK'ün bu kanunlar çerçevesinde dizilere uygulayacağı yaptırımlar yukarıda bizzat kurumsal sayfanızda yer almaktadır.. Çocuğumun, çocuklarımızın geleceğini bu rezil ötesi dizilerle karartmamama adına RTÜK'ü aslolan görevine ve kanunları uygulamaya davet ediyoruz."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.