'Petrolde belirsizlik enflasyonu yükseltebilir'

'Petrolde belirsizlik enflasyonu yükseltebilir'

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'ni yayımladı. Petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaptığı belirtildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 27 Mart tarihinde yaptığı toplantıya ilişkin özette, ''Petrol fiyatlarına dair belirsizliklerin enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu'' belirtilerek, ''Öncü göstergeler enerji fiyatlarındaki artışın Mart ayında da süreceğine işaret etmektedir'' denildi.

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan özette, Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,56 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10,43'e gerilediği hatırlatıldı.

Bu dönemde, gıda enflasyonunda düşüş kaydedilirken enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyat gelişmelerinin yansımalarıyla yükseldiği kaydedilen özette, temel enflasyon göstergelerinin uzun bir aradan sonra ilk defa azalış sergilediği, hizmet fiyatlarının ılımlı eğilimini koruduğu ifade edildi.

Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonundaki azalışın sürdüğü belirtilen özette, şu bilgilere yer verildi:

''Taze meyve sebze fiyatlarında mevsim ortalamalarına kıyasla olumlu görünümün sürmesi ile işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu Şubat ayı itibarıyla yüzde 13,21 seviyesine gerilemiştir. Benzer şekilde, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu da Ocak ayının ardından bu dönemde de gerilemiştir. Ancak, öncü göstergeler, Mart ayında her iki ana gıda grubunun yıllık enflasyonunda artış gözlenebileceğine işaret etmektedir.''

''Enerji fiyatlarındaki artış martta da sürecek''

Şubat ayında uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin olumsuz yansımalarının akaryakıt fiyatları üzerinde sürdüğü ve enerji grubunda yıllık enflasyonun düşük bazın da etkisiyle yaklaşık 1 puan artarak, yüzde 12,60 seviyesine yükseldiği anımsatılan özette, ''Petrol fiyatlarına dair belirsizliklerin, enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu'' kaydedilerek, ''Nitekim öncü göstergeler enerji fiyatlarındaki artışın mart ayında da süreceğine işaret etmektedir'' denildi.

Hizmet grubu yıllık enflasyonu sınırlı bir oranda azalarak yüzde 6,27 olduğu anımsatılan özette, ''Son dönemde akaryakıt fiyatlarındaki artışa paralel olarak yükseliş eğiliminde olan ulaştırma hizmetleri fiyatlarının yıllık artış oranında bir yavaşlama görülürken yemek ve ulaştırma hariç hizmet grubunda yıllık enflasyonun yüzde 4,9 düzeyinde sabit seyrettiği'' belirtildi.

Kira artış oranlarındaki düşük seviyelerin Şubat ayında da korunduğu kaydedilen özette, ''Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatları ile yayılım endeksinin, hizmet fiyatlarının ana eğilimindeki ılımlı görünümün sürdüğüne işaret ettiği'' ifade edildi.

Temel mal grubunda yıllık enflasyonun dayanıklı tüketim grubundaki gelişmelere bağlı olarak gerilediği bilgisine yer verilen özette, ''Öte yandan, bu dönemde mevsimsellikten arındırılmış giyim fiyatlarındaki yükseliş sürmüştür.

Önümüzdeki dönemde döviz kuru hareketlerinin birikimli etkilerinin hafiflemesiyle temel mal fiyatları yıllık enflasyonundaki azalışın sürmesi beklenmektedir'' değerlendirmesi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.