Peşin parası olmayan vatandaş kredi çekip bilgisayar alıyor!

Peşin parası olmayan vatandaş kredi çekip bilgisayar alıyor!

Esnafların ekonomik anlamda sorun yaşadığını belirten Yapıcı İş Merkezi esnaflarından Çağlar Bekleyiciler, “Bilgisayar fiyatları 5 yıl içerisinde o kadar arttı ki kredi çekip bilgisayar alanlar oluyor” dedi

Türkiye’de son 5 yılda yaşanan ekonomik krizden vatandaşlar ağır şekilde etkilendi. Döviz kurunun yükselmesi, teknolojik ürün satan esnafları ve vatandaşları zorluyor. Dolar ve Euro yükseldikçe bilgisayar, tablet, telefon ve günlük hayatta kullanılan teknolojik ürünler zamlanmaya devam ediyor. Bu durum tüketiciyi ikinci el ürünlere yönlendirdi. Vatandaşların ikinci el ürünleri tercih ettiğini vurgulayan Yapıcı İş Merkezi esnaflarından Çağlar Bekleyiciler, bilgisayarların artık lüks değil ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ekran-goruntusu-2023-11-11-115422.png

BİLGİSAYARLAR LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ OLDU

Zamların tüketiciyi zorladığını dile getiren Çağlar Bekleyiciler, “Bilgisayar ürünlerinde son zamanlarda ciddi bir artış bulunmuyor. Ekonomide olan sorunlar, doların hızla yükselmesi teknolojik ürünleri özellikle bilgisayar fiyatlarını 2 yıl içerisinde etkiledi. Dolar şu anda oynama içerisinde ama bir fiyat zammı beklemiyoruz. Yılbaşında bile ciddi bir artış olmayacaktır. Döviz bazlı satın alındığı sürece bilgisayar fiyatları Dolar ve Euro üzerinden değerlendirilir. Şu anda bilgisayar fiyatları kaliteye göre 6 bin ile 50 bin lira arasında değişiyor. Konya’da ikinci el oyun bilgisayarları daha uygun fiyatlı olduğu için daha çok rağbet görüyor. Vatandaşlar ikinci el teknolojik ürünleri almak zorunda kalıyor. Paketinden yeni çıkmış bir cihaz almak bugün çok zor oluyor. Ekonomik anlamda zorlanmamak için ikinci el tercih ediliyor. Bilgisayarlar artık lüks değil ihtiyaç haline geldi. Her aileye bir tane bilgisayar gerekli. Öğrencilerin her zaman işine yarıyor. Ama maalesef bilgisayar fiyatları 5 yıl içerisinde o kadar arttı ki kredi çekip bilgisayar alanları gördüm. Çok üzücü bir durum. İhtiyaç olduğu buradan bile anlaşılıyor” diye konuştu.

PANDEMİ SATIŞLARIMIZI DÜŞÜRDÜ

Yapıcı İş Merkezi esnaflarından Mustafa Ereser ise pandemiden önce satışlarının iyi olduğunu belirterek, ikinci el ürünlerin daha çok satıldığını kaydetti. Ereser, “Bilgisayar fiyatları özelliklerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Orta özellikle bir bilgisayar 6 bin liradan başlayarak, 50 bin liraya kadar çıkıyor. Ekonomide yaşanan sorunlar her sektörü etkilediği gibi bizleri de etkiliyor. Özellikle döviz üzerine alışveriş yapan esnaflar nasıl kâr edeceğini düşünüyor. Aldığı mal ile sattığı mal aynı oranda kalmıyor. Yükseliş olursa bu bizim daha çok zarar etmemizi sağlıyor. Fiyatlar yükseldiğinde vatandaşlar alamıyor. Aslında bu durum pandemiden sonra yaşanmaya başladı. Ondan önce durumumuz iyiydi. Pandemi gelince satışlarımız düşmeye başladı. Ama şu anda toparlanmaya çalışıyoruz. Umarım bu durum düzelir ve insanlar ihtiyaç olan bilgisayarları rahatça satın alabilir” şeklinde konuştu.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum