Perşembe yağmur, Cuma günü kar bekleniyor

Perşembe yağmur, Cuma günü kar bekleniyor

Hafta sonu etkili olan yağışlı hava Konya merkezde tam olarak hissedilmese de ilçelerde kendini gösterdi.

Seydişehir’de su taşkınları meydana gelirken, önemli oranda ekili arazi sular altında kaldı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri Perşembe ve Cuma günü yağış bekliyor. Cuma günü yağışın karla karışık olacağı tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz haftalarda etkili olan soğukların ardından yurdun genelinde ve Konya bölgesinde hava sıcaklıklarında artış yaşandı. Gündüz normal seyreden hava sıcaklıkları gece ise önemli oranda düşüyor. Hava sıcaklıklarının yanında son günlerde yurt genelinde yağış etkili oluyor. Yağmur şeklinde düşen yağışlar Konya bölgesinde de kendini hissettirdi. Seydişehir başta olmak üzere ilçelerde yağışlar uzun yıllar ortalamasını geçti. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 36 kilo yağış alan Konya merkez bu yılın ocak ayında ise 40 kilogramı geçti. En önemli artış ise Seydişehir’de yaşandı. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 123 kilogram yağış alan Seydişehir’e bu yıl 193 kilogram yağış düştü.
Geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile bu yılın Ocak ayında diğer ilçelere düşen yağış miktarları ise şöyle: “Çumra: 36-53, Akşehir: 65-43, Beyşehir: 65-59, Cihanbeyli: 34-30, Ereğli: 30-38, Hadim: 111-121, Ilgın: 37-48, Karapınar: 29-43 ve Yunak: 37-37.”
Geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre bu yıl Ocak ayında düşen yağış miktarının ortalamasında artış olduğu gözlendi. Meteoroloji yetkililerine göre önümüzdeki günlerde de yağışların devam edecek olmasıyla bu miktar daha da artacak.
Perşembe ve Cuma günü yağış bekleyen Meteoroloji yetkilileri, Cuma günkü yağışın karla karışık olacağını tahmin ediyor. Yetkililer, sıcaklık değerlerinin ise uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğuna işaret ederek, yağışlarla birlikte sıcaklık değerlerinde de düşüş yaşanmasını bekliyor.
YAĞIŞLAR HUBUBAT ÇİFTÇİSİNİ SEVİNDİRDİ
Selçuklu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Nisan ve Mayıs aylarında da şimdi olduğu gibi bol yağış düşmesi durumunda 2009 yılı hasat dönemine büyük bir rekolte artışıyla girileceğini söyledi.
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, bu yıl bölgenin geçtiğimiz yılların aksine mevsim normallerinde yağış aldığını, son 24 saat içinde düşen yağışların da çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.
Sadece yağışların değil hava koşullarının da tarladaki hububatın gelişimi için uygun olduğunu anlatan Çöklü, bugünlerde düşen yağışların bitkinin baharda ihtiyaç duyduğu suyun karşılanmasını sağlayacağını bildirdi.
Yüksek rekolte için tüm koşulların sağlandığını, geriye sadece Nisan ve Mayıs yağışlarının kaldığını dile getiren Çöklü, şunları kaydetti:
''Nisan ve Mayıs aylarında da şimdi olduğu gibi bol yağış düşerse 2009 yılı hasat dönemine büyük bir rekolte artışıyla gireceğiz. Bölgenin yağışlı periyoda girdiği belirtildiği için bahar dönemi yağışlarında da sürpriz beklemiyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde ne kadar bol yağış olursa rekolte o oranda artacaktır. Çiftçimiz her düşen yağış sonrası büyük sevinç yaşıyor. Son 24 saat içinde düşen yağışlar da bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.