Pekmezin tarihi 4 bin yıllık! Pekmezin en iyi tarifini  Konyalılar bulmuş

Pekmezin tarihi 4 bin yıllık! Pekmezin en iyi tarifini Konyalılar bulmuş

Pekmez, tarihi oldukça derinlere giden bir lezzet olup, farklı kültürlerde melas, nar ekşisi ve elma şurubu gibi isimlerle bilinir. Ancak pekmez Konyalılar ile farklı bir lezzete dönüşüyor

İlk olarak Orta Asya’da, özellikle Türkler arasında yaygın olarak yapılan pekmez, zamanla Orta Doğu ve Akdeniz Bölgesi'nde de popüler hale gelmiştir. Mısır’da 4.000 yıl önceki pekmez üretimi, bu eski lezzetin köklü geçmişinin bir göstergesidir. Yunan şair Homeros’un eserlerinde yer alan pekmez, Roma İmparatorluğu döneminde askerlerin enerji kaynağı olarak da kullanılmıştır.

dnnwqmbxoaacdv4.jpg

KONYA TOPRAĞI VE LEZZETİ

Ancak, pekmezin 4 bin yıllık tarihine karşılık, Konyalıların bulduğu tarif pekmeze yeni bir dokunuş getirmiş Türkiye’de pekmez üretiminde en iyi illerden biri Konya’dır. Konya’nın kendine has kaynatma tekniği, pekmeze adeta yeni bir form kazandırıyor. Bu bölgedeki pekmezleri diğerlerinden ayıran en önemli özellik, Konya'nın beyaz topraklarının sağladığı eşsiz lezzettir. Özellikle Güneysınır ve Bozkır köylerinde bulunan beyaz toprak, pekmezin cam gibi parlak ve lezzetli bir formüle dönüşmesine olanak tanır.

987dd7ebfbf99c93ef4cb3f8c7df5cb3.jpg

İLK ELMA ŞEKERİ DENEMESİ

Konya'da yapılan pekmezler, çocuklar için sağlıklı ve lezzetli bir tatlandırıcı olarak da dikkat çekmektedir. Kaynatma sürecinde eklenen elma, yapay elma şekerine göre çok daha doğal ve besleyici bir alternatif sunar. Dünyanın en sekiz yerleşim alanına sahip olan Konya, pekmez yapımında da önde gelen şehirlerden biri olmayı başarmıştır.

geiii.jpg

Sonuç olarak, pekmez tarihi boyunca birçok kültürde önemli bir yer edinirken, Konya’nın bu lezzete kattığı yenilikler, pekmezi hem geleneksel hem de modern bir gıda maddesi olarak ön plana çıkarıyor. Konya pekmezi, besleyici içeriği ve eşsiz lezzetiyle hem yerel hem de uluslararası alanda dikkat çekmektedir.

img-8016.jpg

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum