Payitaht Müzesi bu yıl bitirilecek

Payitaht Müzesi bu yıl bitirilecek

Yapımına 2012 yılında başlanan Şehir Meydanı'nda ortaya çıkan tarihi temel kalıntılarıyla ilgili somut adım atılıyor. Şehir Meydanı'nda temeller korunarak, Payitaht Müzesi kurulacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan eski Adliye binası üzerine kurulan Şehir Meydanı projesinin büyük bir kısmı tamamlandı. Fakat 2012 yılında başlayan kazılar sırasında ortaya çıkan temeller yüzünden projenin bir kısmı yıllardır sürüncemede kaldı. Selçuklu Müzesi'nin yapılması planlanan yerde kepçeyle başlayan kazılar uzun süre kürekle sürdürüldü. İnşaat kazısı arkeolojik kazıya döndü. Arkeolojik kazının tamamlanmasının ardından ortaya çıkan temel kalıntılarıyla ilgili somut bir adım atılmadı.

4.5 YIL SONRA İLK ADIMLAR ATILDI

4.5 yıl sonra projeyle ilgili somut gelişmeler yaşanmaya başladı. Temellerin olduğu yere Büyükşehir Belediyesi tarafından Payitaht Müzesi kurulacak. Proje için önümüzdeki haftalarda ihaleye çıkılması bekleniliyor.  Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu temellerin korunması kararı aldı. 4.5 yıldır bu bölgeyle ilgili somut bir adım atılmadı. Şehir Meydanı ise siyasi partilerin miting alanına döndü. Temellerin etrafı ise Konya Büyükşehir Belediyesi'nin projelerinin anlatıldığı brandalarla çevrildi. Böylece görüntü kirliliğinin önüne geçilmiş oldu.

BU YIL BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Şehir Meydanı'nda çıkan tarihi temel kalıntılarının korunarak, Payitaht Müzesi'nin inşaatına başlanacağını açıkladı. Projeyi bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Akyürek, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı alındı. Biz bu yıl bu projeyi tamamlamak istiyorum. Miryakefolan Savaşı'nın 840. yılında ve Konya'nın başkent ilan edilişinin 900. yılında bu müzeyi şehrimize armağan etmek istiyoruz. Kısa sürede Payitaht Müzesi'nin yapımına başlanacak” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.