Pas Ve Şutta Avrupa’nın En Kötüsü Süper Lig

Pas Ve Şutta Avrupa’nın En Kötüsü Süper Lig

Üç haftası geride kalan Spor Toto Süper Lig’in pas ve şutta Avrupa’nın en kötüsü olduğu ortaya çıktı. Özel bir araştırma şirketi olan Opta’nın verilerine göre, Spor Toto Süper Lig, Avrupa’nın önde gelen beş ligine kıyasla,...

Üç haftası geride kalan Spor Toto Süper Lig’in pas ve şutta Avrupa’nın en kötüsü olduğu ortaya çıktı. Özel bir araştırma şirketi olan Opta’nın verilerine göre, Spor Toto Süper Lig, Avrupa’nın önde gelen beş ligine kıyasla, maç başına ortalama paslaşma ve ortalama isabetli paslaşmada sonuncu durumda olduğu belirlendi.

Şutların gol olma olasılığının da diğer liglerden daha düşük olduğu Spor Toto Süper Lig’in şutlarda kaleyi bulmaktaki en kötüsü ise Fenerbahçe. Maç başına 8,67 kez isabetsiz şut çeken Fenerbahçe, bu istatistikle altı ligdeki 116 takımın birincisi konumunda bulunuyor. Sarı lacivertli ekip maç başına 13,3 ortalama ile toplam şut sayısında ise Avrupa’da ilk beş içinde yer alma başarısına sahip. Veriler arasında dikkat çeken bir diğeri de Galatasaray’a 45 dakika içinde iki gol atan Balıkesirspor’un şut sayısı ve isabetli şut açısından Avrupa’nın en kötüsü olması.

Spor istatistiği alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Opta, üçüncü haftası tamamlanan Spor Toto Süper Lig’i mercek altına aldı. Opta’nın verileri, Süper Lig’in birçok önemli teknik veri açısından Avrupa’nın önde gelen liglerinin gerisinde kaldığını ortaya koydu.

Opta’nın verilerine göre, aralarında İtalya Serie A, Almanya Bundesliga, İngiltere Premier Ligi, İspanya La Liga ve Fransa Ligue 1’in yer aldığı altı lig içinde Spor Toto Süper Lig, maç başına yapılan ortalama paslaşma ve ortalama isabetli paslaşma açısından sonuncu durumda. Spor Toto Süper Lig, isabetli pas yüzdesi açısındansa Almanya Bundesliga'nın yüzde 1 üzerinde, beşinci sırada yer alıyor. Ek olarak, en az pas yapılan lig olması da ligimizdeki düşük tempoya ve maçların durağan geçmesine yönelik eleştirilere karşılık veren bir veri olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’de oynanan karşılaşmaları durağan kılan diğer bir faktör de şutlarla ilgili. Süper Lig'de bir şutun gol olma olasılığı diğer liglerden daha düşük. Bu alanda İspanya yüzde 15,76'yla birinci, Türkiye yüzde 11,38'le sonuncu. Süper Lig aynı zamanda, İtalya'dan sonra bir maçta ortalama en çok isabetsiz şut çekilen lig.

FENERBAHÇE ÇOK ŞUT ÇEKİYOR AMA KALEYİ BULAMIYOR

Yine toplanan verilere göre, ortalama isabetsiz şut sayısı açısından Fenerbahçe’de adeta tehlike çanları çalıyor. Maç başına 8,67 kez isabetsiz şut çeken Fenerbahçe, bu alanda altı ligdeki 116 takımın birincisi konumunda. Avrupa'nın en çok isabetsiz şut çeken takımları listesinde Galatasaray 26., Trabzonspor 28., Beşiktaş ise 35. sırada yer alıyor.

Ancak şut denemeleri açısından Fenerbahçe için tablo çok da olumsuz değil. Defanstan dönenler hariç, sarı lacivertli ekip toplam şut girişimi sayısında maç başına 13,3 ortalama ile Avrupa’da beşinci sırada bulunuyor. Bu alanda lider 14,2 şut ile Real Madrid olurken, onu 14’er şut ile Lazio ve Napoli ile 13,7 şut ile Barcelona takip ediyor. Dört büyüklerden Galatasaray da 19., Beşiktaş ve Trabzonspor ise 53. sırada yer alıyor.

AVRUPA’NIN EN AZ ŞUT ÇEKEN TAKIMI BALIKESİRSPOR

İsabetsiz şutların yanı sıra en az şut çeken takım da Türkiye’den çıktı. Geçtiğimiz hafta kendi evinde Galatasaray’ı 2-0 mağlup eden Balıkesirspor, maç başına 4,33 ortalama ile Avrupa’nın en az şut çeken takımı olurken, 1,33 isabetli şut ortalaması ile de Avrupa’da sonuncu sırada yer alıyor. Balıkesirspor’un bu düşük isabet ortalamasına karşın Galatasaray’a 45 dakika içinde iki gol atabilmesi ise göze çarpan diğer bir tezat.

Şut isabet oranı açısından Avrupa'da ilk 10'a giren tek Süper Lig takımı ise Kardemir Karabükspor. Sekizinci sırada bulunan Kardemir Karabükspor’un attığı şutların yüzde 57,1'i isabetli. Bu alanda listenin başında yüzde 65 ile Celta Vigo yer alırken, onu Bayern Münih (%61), Milan (%60), Schalke (%60) ve Sevilla (%58) izliyor.

Elde edilen verilere göre şut isabet oranı konusunda Süper Lig takımları tam anlamıyla sınıfta kalıyor. Bu alanda, son 20 sırada Gaziantepspor, Trabzonspor, Balıkesirspor, İstanbul Başakşehir, Bursaspor, Mersin İdmanyurdu ve Sivasspor olmak üzere 7 Süper Lig takımı bulunuyor. Avrupa geneli isabetli şut ortalamasında Galatasaray 28., Beşiktaş 46., Fenerbahçe 64., Trabzonspor ise 103. sırada yer alıyor.

116 takımlı Toplam    Şut (ort.)    İsabetli Şut    İsabetsiz Şut    Şut İsabet

Avrupa Sıralaması            (ortalama)    (ortalama)    Oranı (%)

5. Fenerbahçe    13,33        4,67        8,67        42,42

19. Galatasaray    11,00        4,67        6,33        50,00

53. Beşiktaş        9,33        4,33        6,00        45,45

53. Trabzonspor    9,33        3,00        6,33        32,14

* Sıralama toplam şut ortalamasına göre yapılmıştır.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.