Pancarda hastalık

Pancarda hastalık

Pancar tarlalarında Yaprak Lekesi hastalığı belirtilerine rastlandı. Ekili alanlara zarar veren hastalık, pancar üreticilerini üzdü. Ziraat mühendisleri, ise ilaçlamada geç kalmayın uyarısında bulundu

Başta Cihanbeyli olmak üzere bazı ilçelerde bulunan birçok pancar tarlasında Yaprak Lekesi hastalığı görüldü. Hastalık hızla yayılıyor. Hastalığı fark eden üreticiler ilaçlama çalışmalarına başladı. Ziraat mühendisleri, "Hastalığın olduğu pancar tarlalarını bir an önce ilaçlayın" açıklamasında bulundu. Cihanbeyli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, pancar tarlalarında görülen hastalıkla ilgili bir duyuru yaptı. Müdürlük, şu ifadeleri kullandı: "İlçemizdeki şekerpancarı ekim anlanlarında Cercosparo Yaprak Lekesi hastalığı belirtileri başlamıştır. Çiftçilerimizin verim ve şeker kaybı yaşamaması için en kısa sürede ilaçlama yapmaları gerekmektedir."

VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cihanbeyli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarından Ziraat Mühendisi Cihan Özdemir de, hastalığın baş gösterdiğini, önlenmezse hastalığın yüksek verim kaybına neden olacağın belirtti. Bölgede hububat hasadının bittiğini, pancar hasatının ise önümüzdeki ayın ortalarında başlayacağını belirten Özdemir, "Müdürlük çalışanlarımızla birlikte arazide sürekli incelemeler yapıyoruz. Ekili alanlardaki değişiklikleri gözlüyoruz. Pancar ekim alanlarında Yaprak Lekesi hastalığı görüldü. Yapraklarda 2-3 milimetre çapında küçük, yuvarlak lekeler oluşur; lekelerin ortası açık-gri olup, etrafı kırmızı kahverengi kenarla çevrilidir. Hastalığın ağır seyretmesi halinde lekeler bütün yaprağı kaplayarak kurumasına sebep olur ve bu şekilde bir çok yaprak ölebilir. Bir lup yardımı ile lekelerdeki siyah noktalar (spor taşıyıcıları) ile birlikte gri mantar miseli görülür. Belirtiler önce tarlada bazı bitkilerde ortaya çıkar. Bütün tarlaya yayılması ise yağmur damlaları ve rüzgarla olur.  Nemli-sıcak iklim şartları hastalığın gelişmesi için özellikle uygundur. Bütün nemli-sıcak ekim bölgelerinde Cercospora şeker pancarının en önemli yaprak hastalıklarından biridir. Hastalık yüksek verim kayıplarına sebep olmaktadır.

DOLU DA ZARAR VERDİ

Özdemir, iki gün önce özellikle Cihanbeyli'nin Yeniceoba Mahallesi'nde etkili olan dolunun da ekili arazilere zarar verdiğini söyledi. Dolunun özellikle ayçiçeği, sılajlık mısır ve şeker pancarında verim kaybına neden olduğunu ifade eden Özdemir, "Hasat dönemine yakınız. Bazı ürünlerde ilaçlama da yapılamaz. İncelemeler devam ediyor. Yeniceoba bölgesi, zararlar nedeniyle 'Borç Erteleme' kapsamına alındı. Borçların ertelenmesi üreticiyi sevindiren bir haber oldu" şeklinde konuştu. Öte yandan şeker pancarı tohumu Mayıs ayının başında üreticiler tarafından toprakla buluşturulmuştu. Kısa bir süre sonra pancar sökümü başlayacak.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.