Özerkleşme önemli

Özerkleşme önemli

Başesgioğlu: Olumlu spor iklimi ve kültürünü yakalayamazsak, yetenekli gençlerimizi olimpiyat kürsülerine çıkarmakta zorlanırız. Özerkleşme, ısrarla üzerine gideceğimiz bir yönetim şekli

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, devre arası nedeniyle verilen arada gerçekleştirilen organizasyonun, spor adına nelerin yapılıp, nelerin yapılamadığı ve nelerin yapılabileceği konularının değerlendirilebilmesi açısından önemli bir fırsat olduğuna değindi. Türk sporunun özlenen noktaya gelebilmesi açısından önemli bir iklime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, “Spor branşı ne olursa olsun, bu olumlu iklim ve kültürü yakalayamazsak, yetenekli gençlerimizi olimpiyat kürsülerine çıkarmakta zorlanırız. Spor kültürü ve eğitimi, bizim temel noktalarımızdan biri. Sosyal statüsü ne olursa olsun, tüm insanlarımıza spor kültürünü ve eğitimini aşılamak zorundayız. Binamızın temeli bu olacaktır. Türkiye, bir spor ülkesi olacak her türlü potansiyele sahip. Yeter ki bu potansiyeli yerli yerinde kullanalım” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla çok yakın görüştüklerini belirterek, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm eğitim aşamalarında spor kültürünün yerleştirilmesi için çaba sarf ettiklerini aktaran Murat Başesgioğlu, “Bizim en büyük kaynağımız okullarımızdır. Bu kaynaktan istifade edemezsek, diğer kaynaklardan istifade etme şansımız çok az” diye konuştu.

FEDERASYONLARIN ÖZERKLEŞMESİNİ DESTEKLİYORUZ
Bakan Murat Başesgioğlu, başta Futbol Federasyonu olmak üzere federasyonların büyük bölümünün özerkleştiğini kaydederken, bakanlık olarak özerkleşmeye destek vermeyi sürdüreceklerini dile getirdi. Yaklaşık 55 federasyonun özerkliğe kavuştuğuna değinen Başesgioğlu, şöyle devam etti:
“Federasyonların özerkleşmesi sürecini destekliyoruz. Zaman zaman muhalif görüşlerin geldiğini de biliyorum. Özerkleşmenin erken olduğu, devletin daha müdahil olması gerektiği konusunda görüşler var. Benim de kendi kendime bazı branşlarla ilgili soru sorduğum zamanlar oldu. Ama sporun yönetimi anlamında özerkleşme, ısrarla üzerine gideceğimiz bir yönetim şekli. Belki müdahalelerimizi daha sık yaparak özerkleşme sürecinin sağlıklı olmasına imkan vereceğiz.”
Gelecek günlerde Futbol Federasyonu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olarak eğitim çalışmalarına yönelik üçlü bir protokol yapacaklarını söyleyen Başesgioğlu, altyapı konusunda tüm federasyonlara destek sağlayacaklarını vurgulayarak, “Futbolun ve diğer spor branşlarının rahatlıkla yapılabileceği fiziki mekanları yaratmak bizim görevimiz. Mimarileri eskimiş tesislerimizi yenilemek ve çağdaş bir görünüme kavuşturmak zorundayız” şeklinde konuştu.
YASAL DÜZENLEMELER YAPACAĞIZ
Sporla ilgili birtakım yasal düzenleme çalışmaları içinde olduklarını ifade eden Murat Başesgioğlu, Futbol Federasyonu’nun kuruluş ve işleyişine ilişkin kanunun görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olduğunu, şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin kanunun ise Adalet Komisyonu’nda bulunduğunu aktardı.
Futbol Federasyonu’nun kuruluş ve işleyişine ilişkin kanunla, FIFA’nın önerdiği şekilde büyük ölçüde futbol yönetimini ana statüye bıraktıklarını söyleyen Başesgioğlu, şöyle devam etti: “Sadece çerçeve maddeler kanuna yazıldı. Geri kalan futbol yönetimi tamamen ana statüye bırakılmış durumda olacak. Bunun dışında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair hazırlamış olduğumuz bir kanun Adalet Komisyonu’nda bekliyor. Bu da üzerine yoğunlaşmamız gereken bir konu. Statlarımızda sportmenliğe aykırı hiçbir davranışı görmek istemiyoruz. Kötü tezahürat, şiddet, bizim sahalarımıza yakışmayan davranışlardır. Hep birlikte bu unsurları sahalarımızdan dışarı atmak durumundayız. Bu konuda hepimize de görev düşüyor. El birliğiyle önleyebileceğimiz durumlar. Bu konunun uygulamada aksayan yönlerini düzelteceğiz. İnşallah önümüzdeki sezonlarda sahalarımız, centilmenliğin hakim olduğu alanlar olacak. Bunun dışında şike ve teşvik pirimine yönelik bir düzenleme de düşünüyoruz. Şu anda bizim yasamızda ‘Şike nedir’, ‘Teşvik pirimi nedir’, bunun kanuni unsurları yok. Ancak Ceza Kanunu’ndaki genel dolandırıcılık suç unsurlarıyla tanımlayabiliyoruz. Şu anda sevk ettiğimiz yasada bunların yasal unsurlarını belirliyoruz. Bu hususlara riayet edilmediği takdirde yasal yaptırımlar getiriliyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.