Özel Gençlik öğretmenleri LGS sorularını analiz etti
MEB’İN SORULARIYLA ÖRTÜŞÜYOR
Kurs öğretmenleriyle sınavı değerlendirdiklerini ifade eden Harun Mert, 2024 LGS’de Türkçe sorularının MEB’in açıkladığı kazanımlar çerçevesinde olduğu görülmüştür. Sınavda 8. sınıf müfredatında bulunan “cümlenin ögeleri” ve “fiilde çatı” konularından soru gelmemiştir. Aynı zamanda sorular yıl içinde MEB’in yayınladığı örnek sorularla da örtüşür mahiyettedir.
Soruların zorluk derecesine baktığımızda özellikle 'sözcükte anlam, şiir yorumlama, metin türleri ve yakın anlamlı cümle' başlıklarından gelen soruların ayırt ediciliğinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Grafik ve görsel yorumlama soruları içeriklerinin yoğunluğu ve uzunlukları sebebiyle öğrencilerin süreyi verimli kullanmalarını gerektirdi. Bu sebeple zaman yönetimini doğru yapanların fark yaratacağı bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.
İnkılap tarihi sorularına baktığımızda sorular aslında verilen bilgilerden çıkarım yapılabilecek yorum yeteneğine sahip her öğrencinin çıkarım yaparak cevaplayabilecekleri sorular genelinden oluşmaktadır. Kısmen bilgi isteyen, kavram bilgisi gerektiren, yorum ağırlıklı sorulardan oluşmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi testine on tane soru içerisinde gerçekten öğrencilerimizin yapamayacağı bir soru yoktu” dedi.
MATEMATİKTE NET ORTALAMASI BİRAZ YÜKSELEBİLİR
İngilizce sorularında kelime bilgisinin ön planda olduğunu vurgulayan Gençlik Özel Öğretim Kursu Müdürü Harun Mert, şunları söyledi: “İngilizce soruları orta zorluk seviyesindeydi ve bazı sorularda öğrenciler mantıklı düşünüp analitik yeteneklerini ortaya çıkartmaya yönelik çıkarım yapabilecekleri sorular vardı. Zorluk seviyesini geçen senelere göre daha stabil kaldığı görülmüştür, soru dağılımı ünitelere göre homojen dağılımında olup; derse gereken önemi gösteren her öğrencinin rahatlıkla çözebileceği sorulardan oluşmaktadır. Matematik sorularının geçen yıla oranla zor olduğunu söyleyebilirim. Geçen yıl deprem dolayısıyla öğrencilere tek kazanım gerektiren sorular sorulmuştu ve sorular çok uzun değildi bu yıl ise karşımıza çıkan 20 sorunun 5 tanesinde birden fazla kazanımın yanında denklem kurma ve çözme becerisine ait sorular olduğunu da görüyoruz. Matematikte karşımıza çıkan 20 sorudan 6 tanesinin kolay, 9 tanesinin orta zorlukta diğer 5 tanesinin ise seçici olduğunu söyleyebilirim. Matematik net ortalamasına bu sene bir tık daha yüksek çıkacağını tahmin ediyorum. Fen bilimleri sorularının MEB müfredatına ve örnek sorulara uygun hazırlandığını söyleyebiliriz. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak öğrenciler tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girmişlerdir. Sınavda DNA ve Genetik Kod ve Madde ve Endüstri ile Enerji Dönüşümleri ünitelerine ağırlık verilmiştir. Bazı soruların soru metinleri uzundur, bu metinleri çok dikkatli okunması gereklidir. Genel olarak orta düzey bir sınav olsa da çeldirici ve zorlayan 1-2 sorunun olduğunu ve dikkat isteyen bir sınav olduğunu söyleyebilirim.”
KONU EKSİĞİ OLMAYANLAR AVANTAJLI
Mert, düzenli kitap okuyan, verimli ve düzenli ders çalışma rutini olan, matematik başta olmak üzere tüm derslerden konu eksiği olmayan, kendini tanıyan neyi ne zaman nasıl yapacağını çok iyi bilen, deneme alışkanlığı geliştirmiş, özetle farklı birçok beceriyi aynı anda yürüten çocukların LGS’de daha avantajlı olduğunu sözlerine ekledi.
HAMDİ BUĞUR
Kaynak:HAMDİ BUĞUR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.