Ova ayçiçeği açtı

Ova ayçiçeği açtı

Konya Ovası'nda alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaşan ayçiçeği hem kalite hem verim konusunda Trakya'yı geride bıraktı. Konya Ovası'nda artık nohut, fasülye yerine daha az su tüketen ve daha az işçilik gerektiren ayçiçeği ekiliyor

Konya Ovası'nda son yıllarda ayçiçeği tarımı yaygınlaşmaya başladı. 4-5 yıl öncesine kadar Konya Ovası'nda sadece tarlaların kenarına ekilen ayçiçeği artık büyük arazilerde üretiliyor.  Zirai teknolojinin gelişmesi ve girdi masraflarının artması çiftçileri alternatif ve daha az masraf ürünlere yöneltti. Konyalı çiftçiler, yıllardır büyük masraflar yaparak tarımını yaptığı ayçiçeği ve nohut ekimini terk ederek, mısır ve ayçiçeğine yöneldi. Mısır ve ayçiçeğinin hem az masraflı olması hem insan gücüne gerek duymadan hasadının yapılması bu ürünlere olan ilgiyi artırdı. Bu iki ürünün de hasadı biçerdöverle yapılıyor.

KONYA ŞEKER ÜRETİMİ TETİKLEDİ

Konya Şeker'in Altınekin ilçesine kurduğu Ham Yağ Üretim Tesisi'nin geçen yıl alımlara başlamasıyla birlikte Konyalı çiftçiler ürünlerini daha iyi pazarlama imkanı buldu.  Fabrikanın yağ üretimine geçmesiyle birlikte ayçiçeği üretiminde de ciddi artış yaşandı. Eylül ayında yapılacak ayçeçiği hasadıyla birlikte alımlar yeniden başlayacak. Ayçiçeği almak isteyen esnaf ise tarlaya gelerek, hem ürünü kontrol ediyor hem de ürünü tarlaya getirdiği kamyonlara yükleyerek, satın alıyor. Bu sayede çiftçi hem iş yükünden kurtuluyor hem de daha az masraf ediyor. Ayçiçeği tarımının Konya Ovası'nda yaygınlaşmasında hem daha az iş gücü gerektirmesi hem de pazarlamasının daha kolay olması etkili oldu.

YAĞDA DIŞARIYA BAĞIMLI DEĞİLİZ

Çumra, Karapınar, Cihanbeyli ve Ereğli ilçelerinin yanı sıra Karaman ve Aksaray illerinde de ayçiçeği tarımı her geçen artıyor.  Ziraat Mühendisleri Konya Şubesi eski Başkanı Hasan Hüseyin Motuk,  Konya Ovası'nda ayçiçeği tarımının son yıllarda büyük ilgi gördüğünü belirterek, Konya Ovası'nın ayçiçeği ekiminde Trakya bölgesini bile geçtiğini söyledi. Konya'nın önemli bir hibrit ayçiçek tohumu üreticisi olduğunu belirten  Motuk, “Konya Ovası'nda son yıllarda ayçiçek üretimi hızla arttı. Türkiye yıllardır dışarıdan yağ ithal ediyordu. Artık dışarıya bağımlı değiliz. Ayçiçeği tarımı çiftçi için de çok elverişli. Ayçiçeği  iklime adaptasyon yeteneği yüksek bir bitki olması sebebiyle üretimini sürekli artıyor. Ayrıca fasülye ve nohut gibi hastalık geçirmeyen bir bitki. Biçerdöverle biçiminin yapılması nedeniyle ayçiçeği üretimi çiftçi için büyük kolaylık oldu” dedi. Ereğli'de geçen yıl 27 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinin bu yıl 35 bin dekar alana çıktığı belirtildi. Ereğli'de Ayçiçeği ekimi, Bulgurluk, Acıpınar, Çiller, Akhüyük, Adabağ, Tatlıkuyu, Selvili köylerinde üretiminde gerrçekleşiyor. Çumra'da ise Uzunkuyu, Sürgüç, Büyükaşlama, Türkmenkarahüyük, Türkmencamili'nin yanı sıra Ereğli ve Karapınar'a bağlı köylerde ayçiçeği tarımı her geçen yıl artıyor.

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.