Otoyol Ücreti Sadakat Testine Dönüştü

Otoyol Ücreti Sadakat Testine Dönüştü

Almanya'da Hıristiyan Sosyal Birlik Parti’nin (CSU) bu yasama dönemindeki ana vaatlerinden biri olan ‘otoyol ücreti’ kardeş partili federal bakanlar tarafından da kabul görmüyor.Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU), ekonomik açıdan...

Almanya'da Hıristiyan Sosyal Birlik Parti’nin (CSU) bu yasama dönemindeki ana vaatlerinden biri olan ‘otoyol ücreti’ kardeş partili federal bakanlar tarafından da kabul görmüyor.

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU), ekonomik açıdan karlı olmadığı, hatta zararlı olabileceği için bu ücrete karşı uyardı. CSU ise ortaklarından hükümet anlaşmasına sadakat talep etti.

Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in (CSU) Almanya’nın tüm karayollarının ücretli kılınması yönündeki planları Bakanlar Kurulu’ndaki kardeş partili bakanlar tarafından da kabul görmediğine işaret ediliyor.

Spiegel’e göre Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU), otoyol ücretini değerlendirerek altı sayfalık bir rapor hazırladı. Maliye bakanlığının değerlendirmesinde, karayolların ücretli kılınması için yeniden yapılanma giderleri çok karmaşık hesaplamalardan dolayı hakiki giderlerden az gösterilmiş olabileceğine dikkat çekildi. Bu bakımdan otoyol ücreti devlet kasasına ek gelir sağlayacağına yük olması göz ardı edilmiyor.

Aynı değerlendirmede Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin (CDU) de otoyol ücreti ile ilgili sakıncalarını dile getirdiği belirtildi. Bakan de Maiziere’nin bakanlığının değerlendirmesinde otomobil, kamyonet ve kamyonlara eşit değerlendirilmediği için bu ücretin anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olabileceğini dile getirdi.

CSU Başkanı Horst Seehofer ise Büyük Koalisyon ortaklarından Dobrindt’in otoyol ücreti yasa taslağına destek verilmesini talep etti. Seehofer, Bild’e yaptığı açıklamada Siyah-Kırmızı koalisyonun asgari ücretten 63 yaşında erken emekliliğe kadar tüm planlarını desteklediğini vurguladı.

Seehofer, “Bu bu planların hiç birinin gündemden düşene kadar çok konuşup tartışmadık. Aynı desteği otoyol ücreti konusunda da bekliyoruz” dedi. Seehofer, Başbakan Angela Merkel (CDU) ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile bu konuda fikir ayrılığı söz konusu olmadığına dikkat çekti.

Dobrindt’in planlarına göre 2016 yılından itibaren tüm karayolları ücretli olacak. Yurt içindeki araba sürücüleri için mecburi olması beklenen taşıt pulunun (vinyet) ücreti yıllık ortalama 88 Euro olması bekleniyor.

Almanya’da kayıtlı araç sahiplerine bu ücret kadar araç sigortasından indirim yapılması, böylece yabancı araçların yol ücreti sağlanması hedefleniyor.

Bu yılın sonuna kadar yasa taslağını tamamlamak isteyen Ulaştırma Bakanı Dobrindt’in hesaplamalarına göre, yabancı araçlardan yılda 600 milyon Euro ek gelir sağlanacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.