Otomotivciler Konyada buluştu

Otomotivciler Konyada buluştu

Türkiyede otomotiv yan sanayi üretiminin yüzde 65ini temsil eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Marmara ve Ege Bölgesi dışındaki ilk üye toplantısını Konyada yaptı

Türkiye’de otomotiv yan sanayi üretiminin yüzde 65’ini temsil eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Marmara ve Ege Bölgesi dışındaki ilk üye toplantısını Konya’da yaptı

TAYSAD, Konya Sanayi Odası ve Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi işbirliğiyle düzenlenen “TAYSAD Genişletilmiş Üye Toplantısı”na Konya ve bölgedeki otomotiv yan sanayi sektörü temsilcileri katıldı. Toplantıda otomotiv yan sanayi sektörünün Türkiye’nin üretim ve ihracatındaki önemine dikkat çekildi.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, otomotiv sektörünün ekonominin ‘dinamosu’ olduğuna dikkat çekerek, bugün Türkiye’nin otomotiv sektörünün başarısı sayesinde kendi otomobilini üretmeyi tartışabildiğinin altını çizdi. Büyükhelvacıgil, Konya’nın otomotiv yan sanayinde önemli bir üretim merkezi olduğunu, Konyalı otomotiv yan sanayi firmalarının 95 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, sektörde Konya’da 350 firmada 8 binin üzerinde çalışanın istihdam edildiğini söyledi. Konya ve diğer Anadolu şehirlerinin sanayide artık daha güçlü bir yapıya kavuştuğunun altını çizen Büyükhelvacıgil, ana sanayi ve yan sanayinin stratejik işbirliği yapmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Konya ve bölgedeki TAYSAD üyesi firmalar ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen Arkan ise, TAYSAD’ın faaliyet alanları ve Türkiye’de otomotiv piyasası hakkında bilgiler verdi. Arkan, Türkiye’nin ilk defa 1 milyon 260 bin adet araç üretimi yaptığını, sektörün 2011 yılında 20.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Otomotiv Yan Sanayi sektörünün ihracattaki başarısından bahseden Arkan, Konya’nın otomotiv yan sanayi sektöründe önemli bir şehir olduğunu, sektörün ihracattaki payının artmasında Konya’nın da katkıları bulunduğunu ifade etti. Tedarikçilerin ihracattaki payının bugün yüzde 44 seviyelerine ulaştığına değinen Arkan, dünyada hammadde sıkıntısı yaşandığına dikkat çekerek, “ Bunun için firmalar önümüzdeki birkaç yıl içinde geri dönüşümü olan ürünlere yöneleceklerdir. Ayrıca sanayicilerimiz küresel piyasada etkin olabilmek için, çevre dostu ve geri dönüşümü olan ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmaları yaparak üretime geçmeli” şeklinde konuştu.  Arkan, toplantıya katılanlara ise şu tavsiyelerde bulundu: “Mevcut ürünlerle yeni pazarlara yönelerek ihracat artışı sağlayın. Rekabet öncesi işbirliği projeleri yapın. Aftermarket tecrübesine, OEM tecrübesini eklemek, yetkin insan kaynağı konusunda sanayi üniversite işbirliğini geliştirmek, kalite ve verimlilik konularında çalışmaları arttırmak önemli.”

Programda bir sunum yapan TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Aptullah Saner de, yabancı ortaklar konusuna değinerek, “Firma belli bir noktaya geldiği zaman bir karar vermek zorundadır. Firma ya olduğu gibi kalacak ya büyümeye devam edecek ya da küçülmeye gidecek. Büyümeye karar verdiyse, kendisine yeni ortaklar bulması, yeni alanlarda yatırım yapması gerekir” dedi.

TÜMOSAN Satın Alma Müdürü Bülent Bolat ise, TÜMOSAN’ın kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği evreleri anlattı. Firmaya değer katmayan ne varsa ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Bolat,  “Firmalarınızda değer katmayan ne varsa ortadan kaldırın. Bunları kaldırmadığınız zaman hem size hem de kurumunuza zarar verir. Firmanın büyüyebilmesi için firmaya değer katan elemanlar gerekir” ifadelerini kullandı. Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu, TAYSAD’ın her zaman Konya Otomotiv İş Kümesinin yanında yer aldığını ifade ederek, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesinin sloganının ‘1+1 = 3’ olduğunu, bunun anlamının ise işbirliği olduğunu kaydetti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.