Otomobil almak isteyenlere müjde!  ÖTV indirimi ile ucuza araba alınabilecek

Otomobil almak isteyenlere müjde! ÖTV indirimi ile ucuza araba alınabilecek

Şarj edilebilir hibrit araçlara (PHEV) ÖTV indirimi uygulayacak kanun teklifi meclise sunuldu. Kabul edilirse belli şartları sağlayan araçların ÖTV oranları yüzde 30'a kadar düşecek

Otomobil sahibi olmayı düşünenler için sevindirici bir haber geldi. Bu indirim, hem çevre dostu araçların yaygınlaşmasına katkı sağlayacak hem de otomobil sahibi olmayı daha erişilebilir hale getirecek. Şarj edilebilir hibrit araçlar, hem elektrik hem de içten yanmalı motorlarıyla çevreye duyarlı ve ekonomik sürüş imkanı sunarken, bu vergi indirimi ile birlikte daha cazip hale gelecek.

high-porsche-turbo-charging-rapid-charging-park-leipzig-2020-porsche-ag-1.webp

Kanun teklifinin detayları henüz netleşmemiş olsa da, şartların neler olacağı konusunda kamuoyuna yakın zamanda bilgilendirme yapılması bekleniyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda, otomotiv sektöründe önemli bir hareketlilik yaşanacağı öngörülüyor.

Dolar kuru ve yüksek vergi oranları nedeniyle otomobil fiyatları ciddi seviyelere yükselmiş durumdaydı. Yeni bir gelişme ise elektrikli otomobillerden sonra şarj edilebilir hibrit otomobillere de ÖTV indirimi uygulanabileceğini ortaya koydu.

medium-audi-e-tron-charging-infrastructure-powered-by-electrify-america-4729.jpg

Meclise sunulan yeni bir kanun teklifi ile belli şartları karşılayan şarj edilebilir hibrit otomobillerin ÖTV oranlarının düşmesini sağlayacak. Bu otomobillerin sadece fişe takıp şarj edilebilen (PHEV) araçlar olacağını belirtelim. Bu kategoriye dahil olmayan diğer hibrit modelleri kapsamıyor.

1702022446-sportishka-com-p-avtomobili-na-elektrichestve-pinterest-5.jpg

Normalde şarj edilebilir hibrit araçlar ile diğer araçlar aynı kategoridelerdi ve vergi oranları %45’ten başlayıp yüzde 220 seviyelerine kadar çıkabiliyordu. Yeni düzenleme bu oranların yüzde 30’a kadar düşmesini sağlayacak.

Yürürlüğe girerse karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve menzili 70 km’nin üstünde olan şarj edilebilir hibrit otomobiller indirimden yararlanabilecek

ui.jpg

ÖTV oranları şu şekilde:

Motor hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen ve matrahı (vergisiz fiyatı) 1.350.000 TL’yi aşmayan modellerde yüzde 30 ÖTV,
Motor hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen ancak ÖTV matrahı (vergisiz fiyatı) 1.350.000 TL’yi aşan modellerde yüzde 60 ÖTV,
Motor hacmi 1600 cm3’ü geçen ancak 1800 cm3’ün altında olan ve ÖTV matrahı (vergisiz fiyatı) 1.350.000 TL’yi aşmayan modellede %70 ÖTV uygulanacak.
Yukarıda gördüğünüz şartlara 25 gram emisyon sınırı ve minimum 70 km menzil sınırı

ÇOĞU MODEL YARARLANAMAYABİLİR

Hatta Türkiye’de üretilen Toyota markalı PHEV araç C-HR da yararlanamayacak. Nedeni ise 2 litrelik motora sahip olması. Bunun dışında Volvo XC60 PHEV, MG E-HS, Alfa Romeo Tonale, Volvo XC90 PHEV gibi modellerin de emisyon oranı, motor hacmi ve menzil gibi nedenlerden yararlanamayacağı aktarılmış. Özpeynirci’ye göre şu an uyan modellerden biri BYD’nin Seal U aracı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.